Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

EHBO voor iedereen

EHBO voor iedereen

Door Anouk

Wat als je moeder zich opeens zo heftig verslikt dat ze niet meer kan ademen? Wat als je op een festival bent en het meisje voor je opeens out gaat? Wat als je kleine broertje een kop thee over zichzelf heen gooit? Weet jij dan wat je moet doen? Veel te weinig Nederlanders weten hoe ze moeten handelen in zo'n situatie. Een beetje kennis kan dan levens redden, daarom zou een EHBO cursus een verplicht onderdeel moeten zijn van het eindexamen.

Midden in het leven

Bij een EHBO cursus denk je misschien al snel aan overbezorgde moeders of buurvrouw Ria die niets beters te doen heeft, maar niets bleek minder waar toen ik een paar weken geleden het leslokaal van Het Rode Kruis binnenstapte. Om mij heen zaten meisjes van mijn leeftijd, hippe mannen met knotjes en een leraar van een middelbare school. Mensen die midden in het leven stonden en zelf helemaal niet hoefden na te denken over het krijgen van een hartaanval, maar die, net als ik, vinden dat weten hoe je in zo'n geval moet handelen wel je burgerplicht is.

Want zo zie ik het: weten hoe je moet handelen in levensbedreigende situaties is je plicht als burger. Dat klinkt heel zwaar en gewichtig allemaal, maar binnen twaalf uur leer je al hoe je kan voorkomen dat brandwonden uitbreiden en, het allerbelangrijkste onderdeel van zo'n cursus: hoe je iemand moet reanimeren. Dingen die je hoopt nooit te hoeven gebruiken, maar als het ooit nodig is, fijn zijn om te weten.

Rekentoets

Daarom vind ik dat een EHBO cursus een verplicht onderdeel zou moeten zijn van het eindexamen. We kunnen immers niet van alle scholieren verwachten dat ze twee zondagen opofferen om zo'n cursus te volgen, dus waarom leren we dit niet gewoon bij gym? Een stuk nuttiger dan een introductie kickboksen lijkt me zo. De rekentoets is immers ook verplicht: als iedereen moet kunnen uitrekenen hoeveel tapijt Jasper moet kopen, lijkt het me ook verstandig dat iedereen weet hoe je Jasper kan reanimeren als hij plotseling neervalt tijdens het leggen van dat tapijt.

Helaas is het nog lang niet zo ver en krijgen we voorlopig nog geen EHBO cursus voorgeschoteld van Jet Bussemaker. Daarom is het belangrijk, zolang deze verandering nog geen plaats heeft gevonden, dat we zelf actie ondernemen. Het kost je slechts twee zondagmiddagen en vervolgens weet ook jij hoe je een stabiele zijligging moet toepassen. Het is misschien iets suffer dan een avondje stappen, maar het is wel fijn dat je weet wat je moet doen, mocht het nodig zijn. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je de kosten zelfs declareren, dus er blijven weinig excuusjes meer over. Gewoon gaan dus.

En mevrouw Bussemaker, als u echt wilt dat de toekomst van Nederland goed voorbereid op pad gaat, geeft u ze dan alstublieft dit beetje basiskennis mee. Levens redden is een hele praktische vaardigheid en misschien zelfs minder ingewikkeld dan de stelling van Pythagoras. Toch sta je zonder dat kleine stukje vaardigheid een stuk minder zeker in je schoenen mocht het zo ver komen. Bereid de jeugd van Nederland dus voor op het echte leven en verplicht die cursus.

Gepubliceerd op 5 december 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.