Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo maak jij je tussenjaar leuk én nuttig!

Zo maak jij je tussenjaar leuk én nuttig!

Studeren is duur en een foute studiekeuze maken nog duurder. Zelfs na het bezoeken van open dagen, het voeren van talloze mentorgesprekken en dagjes proefstuderen heb je geen garantie dat je de juiste studiekeuze maakt. Prestatiedruk, zeurende ouders en vrienden die wél weten wat ze willen maken het er niet makkelijker op.

Een hoop scholieren kiezen er daarom om na hun eindexamens even op adem te komen: ze nemen een tussenjaar. Helemaal zen is fijn, maar zo’n gap-year kun je ook nuttig gebruiken. Vier tips.

1. Talen bijspijkeren
Vier uur Engels, Duits of Frans in de week is leuk, maar niet genoeg om een taal vloeiend te spreken. Een taal kun je natuurlijk zelf proberen te leren, maar is het niet veel vetter om de grens over te gaan? Denk daarbij wat verder dan de jaarlijkse caravanvakantie met je ouders in Zuid-Frankrijk. EF Education First, een organisatie voor scholieren die een tussenjaar nemen, heeft bijvoorbeeld in 16 verschillende landen taalscholen. 

Wist je trouwens dat Nederland van alle niet-native sprekende landen het allerhoogst scoort qua Engelse taalbeheersing? Dat blijkt uit dit onderzoek. Behoor jij nog niet tot die groep, dan hebben we verderop nog een tip voor jou om je Engels bij te spijkeren. 

2. Studiejaar in het buitenland
Een taal leren is leuk, maar misschien wil je ook al wel een beetje proeven aan het studentenleven. Bij EF kun je een taalcursus doen, aangevuld met academische vakken. Je studeert dan op een van de scholen van EF. Je vakken bestaan uit lessen die erop gericht zijn om je niveau Engels te verbeteren maar ook keuzevakken die afhankelijk zijn van het land waar je zit, zoals Slang in Dublin, Koken in Parijs en Flamenco in Barcelona en vakken uit de marketinghoek of fotografie. Naast je lessen kun je vrijwilligerswerk doen of een snuffelstage bij bijvoorbeeld de BBC in Londen of Disneyland in Parijs. Je leert dus superveel en bouwt meteen aan je internationale netwerk!

3. Rondreis
Veel jongeren gebruiken hun tussenjaar om wat van de wereld te zien: ze maken een rondreis. Ook dat is mogelijk met EF. Door je in te schrijven voor een multi-language year reis je een jaar lang de wereld rond terwijl je twee of drie verschillende talen leert. Dit is ideaal voor mensen die niet kunnen kiezen. En op deze manier leer je tal verschillende landen en culturen kennen.

4. High school
Kan je na het lezen van dit stuk niet wachten op je tussenjaar? Dat hoeft ook niet! EF biedt ook programma’s aan waarbij je een jaar high school volgt in bijvoorbeeld Canada of Amerika. Je gaat daar naar een lokale school en woont in een gastgezin. Zo maak je echt mee hoe het is om in een ander land te wonen en leven en werk je meteen aan je Engels. 

Benieuwd naar hoe dat is, zo'n high school jaar? Onze blogger Anouk heeft een jaar lang verslag gedaan van haar belevingen als Canadese scholier.

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos, wat dat betreft lijkt je tussenjaar misschien op je studiekeuze. Om je een beetje op weg te helpen, kun je de quiz hieronder spelen. Dan weet je alvast je bestemming. Maar bedenk: met een tussenjaar kun je eigenlijk geen foute keuze maken. Have fun, bonne chance, viel Spass, veel plezier! 

 

 

Gepubliceerd op 20 november 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.