Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De overstap van vmbo naar havo

De overstap van vmbo naar havo

Anouk

Kantoorbaan niks voor jou? Doe lekker in 4 jaar vmbo.Vorige week schreef Margo over haar overstap van havo naar vwo, dat het best meeviel met die nerds op het vwo. Ik stapte vorig jaar over van vmbo-t naar havo.

En over allebei zijn nogal wat vooroordelen. Tijd om die eens uit de weg te ruimen!

60 procent = vmbo

Op het vmbo zit praktisch 60% van jouw groep 8 van de basisschool. Niet heel gek, omdat er vier ‘afdelingen’ zijn in het vmbo. Twee praktisch, één gemengd en één theoretisch om alsnog verder te kunnen op MBO niveau 4 of de havo. Waar het op neer komt is dat het vmbo eigenlijk praktisch is ingesteld. Theorie heb je ook wel, zoals de verplichte vakken Nederlands, Engels en maatschappijleer, maar daar draait het eigenlijk niet om. Leerlingen van het vmbo zijn eigenlijk de ‘doeners’.

Denkers op de havo

Dan heb je de havo, daar zit 20% van je klasgenootjes van vroeger. Hier ligt het denkniveau vergeleken met het vmbo (theoretisch) best wel hoog, dat heb ik zelf ook gemerkt. Het gaat hier om de theorie en het leren, je krijgt veel meer leerstof en de toetsen zijn ook gericht op kennis en een beetje toepassing (op het vwo heb je dit pas echt).

Leerlingen van de havo zou je de ‘denkers’ kunnen noemen, maar nerdjes zijn het zeker niet (zie de zesjescultuur).

Vmbo is niet 'minder'

Waar het eigenlijk op neer komt, is dat beide niveaus even goed zijn. Als je wat praktischer bent ingesteld, kun je beter naar het vmbo gaan, omdat je hier dan meer aan hebt. Het is geen ‘minder’ niveau, dat lijkt enkel maar zo. Ben je beter in leren? Dan ga je naar de havo, of eventueel het vwo.

Bovendien heb je mensen van beide niveaus nodig om de samenleving overeind te houden. Je hebt namelijk mensen nodig die metselaar zijn, maar ook mensen die de hele dag op kantoor zitten. Zet iemand van het kantoor maar eens in de bouw neer en de metselaar in het kantoor. De één zou last van lichamelijke klachten krijgen, de ander zich juist dood vervelen.

Gepubliceerd op 24 september 2009
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Ik vind.. je moet op zoek gaan naar dingen die bij je passen. Sommige mensen vinden het lekker om praktisch bezig te zijn (vmbo), anderen vinden het leuk om projecten uit te voeren (havo) en ten slotte heb je figuren die graag projecten verzinnen (vwo). Zoek iets wat bij je past, wat het ook is.

14 jaar geleden

J.

J.

Ik snap je verhaal niet. Je gaat vooroordelen uit de weg ruimen, maar welke vooroordelen zijn dat dan? Het is allemaal leuk een aardig die feitjes over hoeveel procent er naar het vmbo gaat etc. maar het is niet relevant. Benoem vooroordelen en ontkracht deze door middel van argument die wel relevant zijn. Het wordt vaak gezegd dat mensen die op het vmbo zitten dom zijn. Deze zijn niet dom, ze hebben alleen een ander intelligentie niveau. Qua kennis zijn zij beperkter, maar in de praktijk verrichten zij een hoop werk dat de hoger opgeleiden niet kunnen. Je moet je dus de vraag stellen wat nou dom is. Dat is een vraag die je waarschijnlijk niet kunt beantwoorden. Daarmee hebt je meteen ontkracht dat vmbo'ers dom zijn, je hebt immers geen definitie van het begrip dom.

14 jaar geleden

J.

J.

Ik sluit me bij Jaap aan dat ik je verhaal niet snap. Verder staan er nauwelijks vernieuwende dingen in, en is het een uiterst zwakke samenvatting van de al bekende feiten.

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.