Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jonge ondernemers: eigen cateringbedrijf

Jonge ondernemers: eigen cateringbedrijf

Door Anouk

Koken, waarschijnlijk een ver-van-je-bed-show waar vooral je moeder of vader heel druk mee bezig is terwijl jij op de bank ligt te netflixen. Maar, niet alle tieners denken er zo over. Anna (17) heeft een passie voor koken, eten en alles wat daar mee te maken heeft. Dus begon ze een eigen cateringbedrijf. Inmiddels bestaat Eten van Anna al vier maanden en verzorgt ze hele diners, buffetten en wat men verder maar wilt.

Nieuw: een tweede editie van de jonge ondernemersreeks op Scholieren.com. Over jongeren die hun eigen bedrijfje runnen en daarmee een aardig zakcentje bijverdienen. En bovendien de coolste en interessantste dingen meemaken.

Passie

Het koken kwam niet uit de lucht vallen. “Eigenlijk kook ik al heel lang iedere dag thuis. Gewoon omdat ik het leuk vind, maar ook omdat wat mijn ouders maken niet te vreten is,” vertelt Anna me lachend. Toch is Anna het steeds leuker gaan vinden. “In het begin dacht ik vaak: ik maak wel iets makkelijks. Maar tegenwoordig vind ik het eigenlijk veel leuker om mezelf uit te dagen en ingewikkeldere dingen te maken. Ik ben voor weinig meer bang. Door een moeilijk recept laat ik me echt niet afschrikken.”

Van hobby naar bijbaan

Anna besefte zich ergens medio 2016 dat koken niet alleen een leuke hobby was, maar dat ze er misschien wel veel meer mee kon doen. “Het begon er eigenlijk mee dat vrienden van mijn ouders me altijd complimenten gaven over mijn kookkunsten als ze kwamen eten. Toen ben ik gaan nadenken of ik daar misschien iets mee kon.” Brainstormsessies volgden en 'Eten van Anna' was geboren, een cateringbedrijf dat onder meer diners en buffetten verzorgt. “Ik heb echt geprobeerd out of the box te denken. Mijn concept is eigenlijk heel volledig. Ik doe de boodschappen, kook en ruim natuurlijk ook alles weer netjes op. Echt een totaal-pakket dus.”

Uitdaging

Inmiddels zijn de eerste opdrachten al binnen. Het begon met een diner aan huis voor een vriendin van Anna's moeder, maar inmiddels heeft ze ook grote klussen: “Laatst heb ik bijvoorbeeld een buffet voor honderd mensen verzorgd. Hartstikke veel werk en ook echt een uitdaging, want wanneer kook je nou voor honderd man! Samen met twee vriendinnen, als hulptroep, zijn we van acht uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts bezig geweest. Het was heel zwaar, maar vooral ook heel gezellig. Gelukkig waren de reacties ook superpositief, het heeft me zelfs weer een paar opdrachten opgeleverd!”

Wees creatief

Van je hobby je beroep of bijbaan maken klinkt als een droom, maar volgens Anna kan iedereen dat. “Denk eens na over wat je echt leuk vindt en bekijk wat voor mogelijkheden daar liggen. Wees niet bang om creatief na te denken of om iets te beginnen dat nog niet bestaat. Juist daar liggen mogelijkheden.” Een beetje lef is dus zeker nodig, volgens Anna. “Niet bang zijn om uitdagingen aan te gaan. Het hoeft niet in één keer perfect te zijn, zolang je maar begint. Doe wat je leuk vindt, haal daar je plezier uit en misschien kan je er dan zelfs nog wat mee verdienen!”

Gepubliceerd op 2 november 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.