Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Decentrale selectie voor beginners

Decentrale selectie voor beginners

Vanaf volgend studiejaar is een flinke dosis geluk niet meer genoeg om op de opleiding van je dromen toegelaten te worden. Er wordt namelijk niet meer geloot. 97 hbo-opleidingen en universitaire studies doen vanaf dan een decentrale selectie. De deadline voor het inschrijven voor zo'n selectiestudie is al op 15 januari. Hoog tijd dus voor een cursusje "decentrale selectie voor beginners" van Scholieren.com en Studiekeuze123.

Tijd van nummertje trekken voorbij

Decentrale selectie in het kort: voor sommige studies en opleidingen zoals geneeskunde, psychologie, criminologie en journalistiek is het aantal aanmelding groter dan het aanbod. Dit kan liggen aan de capaciteit van de school zelf, beperkte arbeidsplaatsen na het volgen van de studie of een gering aantal stageplaatsen.

Jarenlang werd er vaak geloot door het DUO voor een plek bij een studie: denk aan het "briefjes in een hoed en dan blind er een trekken" idee. Voor het nieuwe studiejaar 2017/2018 is dit niet meer toegestaan en moeten hogescholen en universiteiten studenten gaan selecteren op basis van hun cijfers (niet je examencijfers, want die heb je dan nog niet!), motivatie, persoonlijkheid en eerdere schoolprestaties. De uitslag daarvan krijg je al voor je eindexamens op 15 april 2017.

Serieuze en verschillende selecties

Het selectietraject voor een studie of opleiding kan er volgens Marieke Langeslag van Studiekeuze123 per instelling verschillend uitzien: "Elke hogeschool of universiteit mag zelf bepalen hoe de decentrale selectie voor hun opleiding verloopt: soms moet je thuis opdrachten maken en dan bij de instelling inleveren of formulieren invullen."

Hogescholen en universiteiten mogen dus zelf hun selectietraject inrichten, maar Marieke voegt toe dat het geen hele willekeurig gekozen procedures zijn. "De school wil natuurlijk dat een student niet alleen de studie aankan, maar ook oprecht gemotiveerd is voor de studie. Daarom is de selectieprocedure wel serieus. Instellingen kijken ook bij elkaar hoe de selectietrajecten eruitzien en wat goed werkt."

Regels inschrijven en toelichting na afloop

Lukraak aanmelden voor decentrale selectiestudies is niet mogelijk: je mag je per studiejaar namelijk maar voor twee van zulke studies inschrijven. Die twee aanmeldingen mogen wel op twee verschillende hogescholen of universiteiten zijn. Uitzondering op deze regel zijn de studies geneeskunde, fysiotherapie, tandheelkunde en mondzorgkunde: hiervoor mag je je maar bij één instelling aanmelden. Aanmelden voor geneeskunde bij bijvoorbeeld Universiteit Leiden én Universiteit Utrecht is dus niet toegestaan.

Word je na de selectieprocedure niet toegelaten, dan krijg je meestal wel toelichting over je afwijzing bij de instelling in kwestie. "Je krijgt nadat de uitslag van de selectieprocedure bekend is altijd een brief met daarin informatie over waarop gelet is tijdens de procedure, of je nu bent toegelaten of niet. Soms wordt daar door de instelling bijvoorbeeld een telefonisch spreekuur aan toegevoegd om toelichting te geven op hun keuze."

Nog een keer alle nieuwe regels op een rij:

  1. Vanaf studiejaar 2017/2018 wordt er niet meer geloot voor numerus fixus opleidingen, maar is er een decentrale selectie. Alle selectiestudies mogen zelf bepalen hoe ze selecteren
  2. Aanmelden voor een selectiestudie moet uiterlijk op 15 januari 2017
  3. Je mag maar voor max. twee selectiestudies inschrijven (uitzondering: voor de opleidingen geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie en tandheelkunde kun je je maar bij één hogeschool of universiteit per studiejaar aanmelden)
  4. De selectie vindt plaats tussen 15 januari en 15 april
  5. Na je selectie krijg je een rangnummer
  6. Op 15 april worden deze rangnummers bekend gemaakt en weet jij dus of je bent toegelaten

Een lijst met alle hbo- en universitaire studies waarbij voor 2017/2018 een decentrale selectie geldt, is te vinden op de website van Studiekeuze123. Succes met de selectie, houd het hoofd koel en vergeet de deadline niet! 

 

Gepubliceerd op 20 oktober 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.