Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De levenslessen van meneer Petersen

De levenslessen van meneer Petersen

Door June

Geïnspireerd werd ik, toen ik mijn docent, meneer Petersen, voor het eerst tegen het lijf liep. Hij is een gevoelsmens, die openstaat voor écht contact met zijn leerlingen. Tijdens de les leren we niet alleen de lesstof, maar krijgen we ondertussen ook levenslessen van hem. Hij stuurt leerlingen niet zomaar het lokaal uit, maar gaat met ze in gesprek: hij zal en móet zich kunnen inleven in ieder van hen. Een ode aan mijn favoriete docent.

Meneer Petersen en ik.‘’Later als jullie een vriendje hebben, zorg dan dat je altijd je eigen leven blijft leiden’’, is een van de vele vaderlijke adviezen die hij ons geeft, terwijl we in de les zitten. We praten geregeld met hem over onze tripjes naar Amsterdam, onze ambities, maar ook als we ons even kut voelen vertellen we daarover. Alles wordt bespreekbaar gemaakt. ‘’Het contact dat je als docent maakt met de leerlingen, is de absolute hoofdreden waarom ik lesgeef’’, heeft meneer Petersen eens overtuigd gezegd.

Met elkaar praten 

Leerlingen eruit sturen? Is dat het antwoord op uitdagend gedrag van leerlingen? Absoluut niet: het antwoord daarop is praten. Meneer Petersen streeft ernaar om de leerlingen te kunnen begrijpen. Zijn filosofie: door te praten zoek je naar de aanleiding van het gedrag en ontstaat er meer begrip voor elkaar. Ik zit op een school met relatief veel allochtonen, met name moslims. Om zich in hun geloof te kunnen verdiepen heeft hij thuis de Koran liggen, waarmee hij hun cultuur en gedrag probeert te plaatsen. Hij praat niet alleen over luchtige, gezellige dingen; de Islamitische Staat is een gespreksonderwerp dat hij ook aankaart. Dit soort gesprekken hebben ongetwijfeld gezorgd voor meer begrip voor elkaar.

Daarbij vindt meneer Petersen het belangrijk dat wij leerlingen zich gelukkig voelen op school. Toen een van mijn klasgenoten te laat de les binnenkwam, en hij op zoek was naar de reden daarvan, vertelde ze dat ze die ochtend hevige ruzie had met haar moeder. Vervolgens rolden de tranen over haar wangen. Mijn docent gaf haar vijf euro en liet haar de les verlaten met een opdracht: ''Stap op de fiets, koop een bloemetje van het geld dat ik je gegeven heb en maak het goed met je moeder. Pas als het is bijgelegd, ben je weer welkom op school.''

Motiveren

Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op carrièrevlak motiveert hij ons. Zo liet hij eens een oud-leerling langskomen op school om te vertellen over haar schoolcarrière. Glunderend en vol trots luisterde hij naar hoe ze vertelde dat zij over een jaar aan de Universiteit met de studie rechten gaat beginnen. ‘’Rechter worden? Dat kan niet als je Kader hebt gedaan, droom lekker verder,’’ zeiden docenten destijds tegen haar. Mijn docent wilde bij het bezoekje van de oud-leerling iets belangrijks benadrukken; als je iets wilt, dan moet je ervoor gaan. ‘’Jullie hebben nu een heel rugzakje aan bagage vol zitten, dus ga maar lekker naar huis’’ is hoe hij zijn les afsloot, terwijl we eigenlijk nog één uur les hadden.

Bedankt!

In tegenstelling tot alle standaard docenten die pleiten voor goede schoolresultaten, pleit meneer Petersen vooral voor goede omstandigheden voor jou als persoon. De combinatie van levenslessen en ondertussen ook nog een vak leren, is heerlijk. Zulk soort docenten zijn tegenwoordig zeldzaam. Bedankt, meneer Petersen, voor het zijn van een goede leraar, maar ook vooral voor het zijn van zo'n goed mens! 

Gepubliceerd op 10 oktober 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.