Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Zeven tips om je eerste schoolweek te overleven

Zeven tips om je eerste schoolweek te overleven

Of je nou maandag alweer aan de bak moet of nog even vakantie hebt: het nieuwe schooljaar staat toch echt voor de deur. Daarom: 7 tips om de eerste lesweek goed door te komen.

Door 7Days/Sytse Wilman

1. Plan iets in het weekend
Een eerste schoolweek betekent ook een eerste weekend. En als je nou ervoor zorgt dat je iets leuks in je agenda hebt staan voor zaterdagavond of zondagmiddag, dan heb je meteen iets om naar uit te kijken tijdens die saaie lessen.

2. Pik je plek in
Een nieuw jaar zorgt voor nieuwe kansen. Grijp die dus. Wil je vooraan of juist achteraan zitten? Bij het raam of juist niet? Bedenk het vooraf en zorg dat je scherp bent als de deur van de klas voor het eerst dit jaar open gaat. En dan inpikken maar.

3. Maak goede voornemens
Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dus: wil je meer vrienden maken, er minder vaak uitgestuurd worden, vaker op tijd komen, stoppen met pesten, vaker op tijd komen of wat dan ook? Maak er dan nu werk van.

4. Kies een nieuwe stijl
Een vers schooljaar is de ideale gelegenheid om een nieuwe stijl te introduceren. Droomde je altijd al van een ander imago, grijp dan nu je kans. Dat sta je ook meteen met je nieuwe look op de schoolfoto’s. 

5. Vertel vakantieverhalen
Meteen met een goed verhaal voor de dag komen, is een fijne start van het nieuwe jaar. Je hoeft natuurlijk niet te liegen of te fantaseren. Maar vooraf even erover nadenken zorgt wel dat je een leuk antwoord kunt geven als iemand vraagt wat je hebt gedaan in de vakantie.

6. Maak verse playlists aan
Terug naar school betekent ook terug op de fiets of in de bus. Dat leed kun je wat verzachten door je telefoon of mp3-speler vooraf te vullen met je nieuwe favoriete muziek en verse playlists.

7. Bekijk het vanaf een treetje hoger
Tenzij je bent blijven zitten, ben je weer een klas hoger dan vorig jaar. Geniet ervan en verwonder je over hoe klein de bruggers zijn. En als je nu zelf in de brugklas zit? Tja, dan beleef je sowieso zoveel nieuwe dingen dat je eerste week voorbij is voor je het weet.

Ga je bijna naar de brugklas? Check dan de krant Brugklas voor Beginners, van de makers van 7Days! Die staat boordevol nuttige tips, tricks en andere leuke verhalen.