Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

7 tips die jou gaan helpen je kamer op te ruimen

7 tips die jou gaan helpen je kamer op te ruimen

Opruimen was vroeger nooit mijn favoriete bezigheid. Ik vond het saai, kon dingen maar moeilijk weggooien en had er een handje van om alles uit mijn kasten te trekken, de helft op te ruimen waar het hoorde en dan de rest te laten liggen, terwijl ik mezelf de grootste leugen vertelde die er bestond: "de rest doe ik morgen wel."

Toch kan ik nu, na jaren ervaring, vallen en opstaan, mezelf een mini-Kondo noemen. Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen? Ik geef je 7 tips.

Vind een opruimmaatje

Een opruimmaatje is de ideale oplossing voor veel opruimproblemen. Je kunt kletsen tegen de verveling, je maatje kan streng voor je zijn als je beslist wat je mag houden en wat weg moet en het werk gaat natuurlijk stukken sneller. Een reep chocola als bedankje is natuurlijk wel gepast.

Verdeel je rommel in categorieën

Als je net als ik een alles-uit-de-kast-trekken-type bent dan is deze tip voor jou. Verdeel al je spullen in categorieën. Haal bijvoorbeeld eerst al je make-up uit alle hoeken en gaten tevoorschijn en leg deze bij elkaar op één hoopje. Zo zie je gemakkelijk of je bepaalde dingen dubbel hebt en of je misschien gewoon veel te veel hebt en er iets weg kan. Heb je het allemaal uitgezocht en een mooie, vaste plek gegeven? Dan kun je naar de volgende categorie. Super overzichtelijk!

Gooi alles weg wat zijn functie heeft volbracht

Als er íets is wat ik moeilijk vond om weg te gooien, dan waren het wel kaartjes en cadeautjes. 'Maar deze persoon heeft zoveel tijd gestoken in het schrijven hiervan!' 'Maar ik vond het zo lief dat ze aan me dachten! Dat kan ik toch niet zomaar harteloos weggooien?' Ja, dat kan dus wel. Van een goede vriendin leerde ik dat de primaire functie van zulke dingen het ontvangen is. Op het moment dat jij het opent/leest en er een blij gevoel van krijgt (om welke reden dan ook), heeft het zijn taak volbracht. Als jij er verder niets mee kunt, dan mag het weg. 

Maak een doorgeefdoos

Deze tip sluit mooi aan op de vorige: maak een doorgeefdoos. Soms heb je zelf niet veel aan een cadeau, maar weet je zeker dat een ander dat wel zou hebben. Bewaar deze dingen dan in een doorgeefdoos. Ideaal voor last-minute verjaardagsfeestjes, of gewoon zomaar, omdat je iemand lief vindt.

Maak een bewaardoos

De laatste doos, dat beloof ik. Een bewaardoos is ideaal voor de spullen die je niet écht gebruikt, maar ook niet weg durft te gooien, want 'stel dat ik het morgen wél nodig heb!' Al die spullen prop je in zo'n doos, die je vervolgens ver weg in een hoekje zet. Na een bepaalde tijd (bijvoorbeeld: een half jaar) open je de doos en moet alles wat je in die zes maanden er niet uit hebt gehaald de prullenbak in. De kans is zó klein dat je het alsnog in de toekomst nodig gaat hebben dat je het voorwerp net zo goed opnieuw kunt kopen als dat wel het geval is.

Als je deze tips opvolgt, heb ik er het grootste vertrouwen in dat jij binnen no-time je kamer spic en span hebt. Jij blij, je moeder blij, en je lokale kringloopwinkel blij.

Gepubliceerd op 16 juli 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.