7 dingen die je moet regelen voordat je gaat studeren

Volle collegezalen, langere dagen, tentamens en minors: studeren is heel anders dan de middelbare school. Je hebt je vast genoeg voorbereid op je studiekeuze, maar er valt nog een hele hoop te regelen en te weten voordat je gaat studeren. Wij zetten voor je op een rijtje waar je aan moet denken voordat je aan dit avontuur begint. 

1. Je inschrijving

Je moet zorgen dat je inschrijving helemaal in orde is. De opleiding vraagt soms om een gewaarmerkte kopie van je diploma en cijferlijst. Houd je Studielink goed in de gaten om te checken of je alle stappen voor de aanmelding hebt doorlopen. Zorg ook dat je je DigiD-wachtwoord weet. Die heb je nodig om je aan te melden in Studielink. Als je dit niet meer weet en je moet een nieuw wachtwoord aanvragen, kan dit een paar dagen duren. Het zou natuurlijk zonde zijn als je hierdoor de aanmelddeadline mist.

2. Studiefinanciering (met studentenreisproduct)

Via de overheid kun je studiefinanciering aanvragen. Dit bestaat uit vier onderdelen: een lening, een aanvullende beurs, collegegeldkrediet en een studentenreisproduct (ov-kaart). Je kunt op de website van DUO kijken waar je voor in aanmerking komt en waar je gebruik van wilt maken.

Van het studentenreisproduct wordt het meeste gebruik gemaakt. Je kunt hiermee gratis of met korting reizen in het ov. Om dit te krijgen moet je via DUO een persoonlijke ov-chipkaart regelen. Je hebt keuze uit twee verschillende passen: een waarbij je in het weekend gratis kunt reizen en een waarbij je doordeweeks gratis reist. De rest van de tijd reis je met 40% korting. Dat laatste is dé reden dat mijn studerende vrienden alleen  doordeweeks willen afspreken. 

3. Regel de betaling van je collegegeld
Zorg dat vóór 1 september bekend is bij je vervolgopleiding of je in termijnen of in één keer gaat betalen. Heb je de hele zomer gewerkt om je collegegeld bij elkaar te sparen, dan kan in één keer voordeliger zijn. Check goed de info van jouw hogeschool of universiteit

4. Boeken wel of niet kopen

Voordat het jaar begint, krijg je een lijst toegestuurd met boeken die je moet bestellen. Ze zijn vaak duur, en het lijkt alsof ze allemaal nodig zijn, maar dat is meestal niet zo. Heel vaak kun je gewoon een oudere druk van een boek bestellen. Die zijn een stuk goedkoper. Verder kun je natuurlijk ook op Marktplaats kijken voor tweedehands exemplaren. Ik zou je aanraden om tot na de eerste colleges te wachten met het bestellen van je boeken, en daar te zien welke je écht nodig hebt. Bestel dan ook alleen de boeken van het eerste semester, of check bij studenten van eerdere jaren welke boeken echt nodig zijn, zodat je niet boeken koopt die je eigenlijk niet nodig hebt. 

5. Skip de introductieweek niet!

Het is bewezen dat studenten die naar de introductieweek gaan hogere cijfers halen en langer op hun studie blijven. Het is verder natuurlijk ook de beste manier om je studiegenoten te leren kennen.

6. Bereid je voor op een heel ander rooster

Op de middelbare school heb je een heel ander rooster dan op de universiteit. Ik begin iedere dag om kwart over acht en ben rond vier uur klaar, bijvoorbeeld. Dit is niet zo op de universiteit en hogeschool. Sommige studies geven vrije dagen en maar weinig lesuren en bij veel colleges is aanwezigheid niet verplicht. 

7. Zelfstudie

Dat veel studies minder lessen hebben dan de middelbare school, betekent niet dat je minder hoeft te doen. Zelfstudie is juist heel belangrijk. Waar vroeger de docent verantwoordelijk voor je was, huiswerk controleerde en tussentijdse toetsen opgaf, ben je nu volledig op jezelf aangewezen. De docent geeft alleen de theorie in de lessen en verwacht van jou dat je dit zelf thuis zult bestuderen. Dit is één van de grootste en belangrijkste veranderingen. Aantekeningen maken in de les (met pen en papier, het liefst) schijnt goed te helpen en het maken van een goede planning is belangrijk (dit wordt voor mij echt een challenge).

Het lijkt misschien een beetje eng, maar studeren is echt heel leuk! De vrijheid, zelfstandigheid en kans op zelfontwikkeling zijn echt heel veel waard.

Deze blog werd oorspronkelijk gepubliceerd op 12-07-2019 en is sindsdien geüpdatet.

Gepubliceerd op 28 april 2020
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.