Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vijf tips voor uitwisselingsstudenten

Vijf tips voor uitwisselingsstudenten

Door Anouk

In een column van een tijdje terug riep ik nog dat al die tips voor uitwisselingsstudenten niet helpen, omdat het voor iedereen anders is, maar toch ga ik mijn tips vandaag met jullie delen. Dit is wat voor mij werkt, gebruik wat je nodig hebt. Waarschuwing: veel clichés. Maar soms zijn die gewoon waar.

Anouk (16) woont voor een jaar in Digby, een piepklein dorpje in Canada, waar ze een jaar high school volgt. In haar blogs doet ze verslag van al haar Canadese avonturen, het verlangen naar broodjes kaas en sorry zeggen bij alles wat je doet.

1. Luister naar je gevoel

Hoe cliché het ook is, luister alsjeblieft naar je gevoel. Als iets niet goed voelt, doe het dan niet. In een nieuwe cultuur zijn er natuurlijk heel veel dingen die anders zijn, die je niet kent en die onwennig kunnen zijn. Allemaal dingen die je vooral moet proberen, maar als het echt niet goed voelt, doe het dan niet. Uiteindelijk ken jij jezelf het beste.

2. Stap uit je comfort zone

Verhuizen naar de andere kant van de wereld is natuurlijk al een gigantische stap uit je comfort zone, maar blijf ook tijdens je uitwisselingsjaar uit je comfort zone stappen. Ga niet iedere dag rechtstreeks uit school naar huis, zeg ja als iemand je ergens mee naartoe vraagt en blijf in godsnaam niet de hele dag in je eentje op je kamer zitten; dat kan immers altijd nog.

3. Wees lief voor jezelf

Aan de andere kant, wees ook een beetje lief voor jezelf. Je hoeft echt niet elke dag een nieuw avontuur te beleven, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. Neem ook de tijd om alles op je in te laten werken en als je even een potje wilt janken met brieven van thuis en je laatste stroopwafel, gun jezelf dat dan ook.

4. Kies de allerleukste vakken op school

De meeste andere landen hebben compleet andere vakken dan wij in Nederland gewend zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld Drama, Leiderschap en Ondernemerschap gevolgd dit jaar. Heel anders en daarom juist heel leuk. Je cijfers tellen waarschijnlijk toch niet mee voor volgend jaar, dus kies vooral wat je leuk vindt, want die kans krijg je nooit meer.

5. Lach erom

Je gaat heel veel rare, intense en unieke momenten meemaken. Nederland is best een typisch landje met typische gewoontes, zo blijkt maar weer. Een vriendin van me hier was laatst jarig en ik feliciteerde haar moeder met de verjaardag van haar dochter. Iets wat in Nederland hartstikke normaal is, maar hier werd ik behoorlijk vreemd aangekeken. Schaam je hier niet voor, maar lach er om! Cultuurverschillen zorgen voor veel awkward momenten, dus je kan er maar beter het beste van maken.

Ik wens je ontzettend veel plezier op jouw uitwisselingsjaar. Het is de beste beslissing die ik ook gemaakt heb en ik moet al huilen bij het idee dat ik hier ook weer weg moet gaan over een paar maanden. Dit is jouw jaar, dus maak er wat van!

Gepubliceerd op 25 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.