Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Liberal Arts and Sciences studeren of toch niet?

Liberal Arts and Sciences studeren of toch niet?

Internationale studies blijven ongekend populair, zo ook de studie Liberal Arts and Sciences. Een studie waarmee je erg veel kanten op kunt, maar toch haken er mensen in het eerste jaar af. 

Wat deed studenten Merel en Max besluiten om vol in deze studie te duiken of juist te stoppen?

In de stopperblijver-rubriek vertellen twee studenten over hun megapopulaire studie. De één is enthousiast, de ander juist weggelopen uit de collegebanken.

De derdejaars: "Hier kan ik mijzelf volledig ontwikkelen"

Max zit inmiddels in het derde jaar van University College Utrecht, een van de scholen waar je Liberal Arts and Sciences kunt studeren. Hij vertelt dat zijn keuze voor deze studie tot stand kwam door een afgebroken studie: "In vijf/zes atheneum wist ik al dat ik meer wilde doen met filmmaken. Ik ben namelijk zelf amateur filmmaker. Ik begon aan de filmacademie, maar dat vond ik iets te creatief en niet intellectueel genoeg. Na het afbreken van die studie vertelde iemand mij over het concept van University College."

Dat sprak Max enorm aan: "Het is een brede studie waarbij meerdere disciplines aan bod komen. Verder zocht ik zoiets als deze campus: ik had geen zin om een kamer in Utrecht te moeten zoeken. Hier ontmoette ik al gelijk veel mensen dus ik hoefde ook niet op zoek te gaan naar vrienden. Ik heb een klik met mijn medestudenten en dat is erg gezellig."

Max vertelt dat deze studie anders in elkaar zit dan andere studies: "Je kunt veel dingen tegelijkertijd studeren, zoals geografie, sociologie en meerdere talen. Doordat elk 'vak' meerdere niveau's heeft, kun je zelf kiezen wat jij interessant vindt en wat je wilt doen. Uiteindelijk haal je een minor en master door vakken die je zelf met elkaar gecombineerd hebt. Niet alle combinaties zijn mogelijk, maar veel wel. Dit past erg bij mij omdat ik veel dingen boeiend vind en verschillende dingen wil leren."

Verder is er veel ruimte voor grote projecten volgens Max: "Zo kwam ik op het idee om een speelfilm over de campus hier te maken. Het is al helemaal gedraaid en nu ben ik bezig met monteren. Doordat er zoveel enthousiaste mensen zijn hier, heb ik met een grote groep deze film kunnen maken. Vanuit een zelfbedacht idee heb ik een complete film gecreëerd dus."

Met een studie die zo in de belangstelling staat, heb je vast een voordeel bij het zoeken van werk. Dat klopt ook, zegt Max: "Het is een Engelstalige studie en door de vele disciplines en mogelijkheden kun je bijna alle kanten op. Het staat super op je cv en je doet veel ervaring op met verschillende dingen. Nadeel is wel: door het grote aanbod is het moeilijk om een master te kiezen, plus het verlaten van de 'bubbel' kan eng zijn. Toch kan ik deze studie ten zeerste aanraden."

De stopper: geen vrije tijd meer

Stopper Merel kwam door haar moeder op het idee om deze studie te gaan doen: "Ze gaf mij een folder van Liberal Arts and Sciences en die studie bleef in mijn hoofd zitten. In de vijfde klas dacht ik: ik ga het gewoon doen. Ik werd toegelaten en was enthousiast: de open dag vond ik erg leuk en de studie is in het Engels, wat ik ook interessant vond.

Al vanaf het begin was de werkdruk alleen gigantisch hoog, vertelt Merel: "Ik was al mijn tijd kwijt aan studeren. Voor ik ging studeren had ik veel hobby's en vond ik veel dingen leuk. Nu kon ik alleen nog maar aan mijn studie zitten. Dat viel mij zwaar."

Daarnaast vond Merel het campusleven 'beklemmend': "In New York had ik al een maand op een campus gezeten en daarom dacht ik dat dit wel mee zou vallen. Niet dus: ik kwam bijna niet van de campus af en ging nauwelijks nog naar mijn ouders. Het was moeilijk om de campus te verlaten soms: het was een soort hecht wereldje. Vrienden heb ik er zeker gemaakt, maar toch voelde dit niet goed."

"Op een gegeven moment zei mijn intuïtie: hier hoor ik niet thuis", zegt Merel: "Ik was de bubbel van de campus en studie zat. De examens heb ik nog wel gemaakt, maar na het eerste semester ben ik vertrokken: na ongeveer vier maanden. Mijn studiebegeleider probeerde mij nog over te halen om door te gaan, maar mijn gevoel zei: dit is niet goed voor je."

Na een korte tijd weer bij haar ouders gewoond te hebben, ging Merel beginnen aan een nieuwe studie: Media en Cultuur. Merel: "De werkdruk is hier veel minder hoog en daardoor heb ik meer tijd voor de dingen die ik ook belangrijk vind. De campus bleek een sprookjeswereld te zijn achteraf. Op die campus ontdekte ik gelukkig wel dat ik iets anders moest gaan doen: mijn leven draait niet alleen om studeren, en dat weet ik door mijn vorige studie."

Gepubliceerd op 15 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

E.

E.

Als Max dit leest: is er ook ruimte om je verder te ontwikkelen in de filmwereld vanuit LAS, mij lijkt montage ook een hele leuke opleiding maar heb zelf precies hetzelfde nadeel al bedacht. Ik ben echter bang dat dit bij LAS niet aan bod komt, hoe heb jij deze film verwerkt in je opleiding?

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.