Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De wereld is een boek geworden

De wereld is een boek geworden

Door Mette

Ik ken veel mensen die zeggen dat ze boeken haten. Ze vinden lezen nogal vervelend: het kost veel tijd, mentaal vermogen en zou over het algemeen niet zo veel opleveren. Kortom: lezen is stom.

Maar zeggen dat lezen stom is, is zeggen dat mensen je alleen maar irriteren. Zeggen dat lezen stom is, is zeggen dat je de wereld om je heen vervelend vindt, dat je de hele dag gekweld zit te zijn. Zeggen dat lezen stom is, is zeggen dat je je vrienden haat en dat je (eigenlijk) niet echt bestaat. Kortom: zeggen dat lezen stom is, is een van de domste dingen die je als mens kunt doen.

Voorouders

Want je kunt er niet omheen. De hele menselijke geschiedenis bestaat uit boeken. Alles wat je weet, heeft ooit in een boek gestaan. Alles wat gebeurd is, is opgeschreven. Zonder boeken wisten we niets. Niet over vroeger, of over de toekomst. Want geen woord was dan bewaard gebleven.

Ik heb kasten vol met stoffige oude boeken gezien bij mijn opa. Donkerrode boeken met bruine pagina’s van driehonderd jaar oud. En hoewel dit beeld je misschien de stuipen op het lijf jaagt, deed het me wel iets beseffen. Namelijk: dat is geschiedenis. Dat is er overgebleven van alle mensen die ik niet heb gekend.

Beestje triest? Denk je? Ik denk van niet. Want ze kunnen nu, als levende doden, nog iets aan mij vertellen. Dat is mooi. Zeggen dat je boeken stom vindt, is je voorouders vergeten.

Woorden

En ook al hebben we nu alles digitaal, onze wereld bestaat nog steeds (steeds meer) uit woorden. Alles is geschreven, alles heeft een naam. Je kunt wel zeggen dat je lezen haat, maar je leest de hele dag.

Want alle statusupdates van je vrienden, de lijstjes met de vijf beste manieren om iemand af te wijzen via whatsapp, of de berichten die je de hele dag je stilte in geploinkt krijgt: die lees je ook. Het is zelfs zo dat je, door te chatten, eigenlijk meer met taal bezig bent dan wanneer je een gewoon gesprek houdt. Zeggen dat je niet van lezen houdt is zeggen dat je je vrienden haat, dat je je verveelt tijdens je gesprekken. Dat je het veel te vermoeiend vindt om te chatten met die jongen die je zo leuk vindt.

Hekel aan verhalen

Dan zijn er nog de mensen die een hekel hebben aan verhalen. Die het ingewikkeld vinden als verhalen worden omgedraaid, als er dingen worden omschreven die ze niet hoeven te weten, als ze een boek lezen waar niks of juist te veel gebeurt.

Die mensen vergeten dat series ook verhalen zijn, dat wanneer je een film kijkt, je net zo goed scènes bekijkt die je liever niet wil weten. Juist die mensen smullen vaak van die verhalen, genieten van het mysterie en de spanning.

Juist die mensen vinden het leuk om iemand anders te bekijken die iets doet. Om lekker lui achterover te leunen en te zien hoe een onbekende held de wereld trotseert.

Alles heeft een naam

Zeggen dat je lezen haat, is een van de stomste dingen om te doen in een wereld die een boek geworden is. Overal zijn woorden, alles heeft een naam. De dingen die je ziet zijn meer en meer verhalen.

Zeggen dat boeken stom zijn, is simpelweg een beetje dom. Je kunt hooguit zeggen dat je het nog nooit echt geprobeerd hebt. Of dat je de laatste keer per ongeluk het verkeerde boek gekozen had.

En anders moet je maar gewoon je mond houden.

Gepubliceerd op 16 februari 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

De laatste zin.... Is niet zo'n geweldige afsluiting naar mijn smaak, als mensen niet van lezen houden, is dat de keuze van die mensen, dat je een betoog op deze site zet, kan ik nog begrijpen, maar dat je mensen gaat verplichten om maar "gewoon je mond te houden", vind ik ronduit triest!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.