6 superslimme school-apps

Door Merel

In de grote duizelingwekkende wereld van de apps is het vaak moeilijk door de bomen het bos te zien. Zonde, want er zijn - naast een hele hoop volslagen onzinnige varianten - ook een boel enorm handige apps out there. Dit keer in de categorie: school- en leerwerk. Hier zes superslimme.

1. Duitse naamvallen

Hoera! De redding is nabij! Jawel, er is een heuse app om in een handomdraai de Duitse naamvallen van vrijwel alle woorden op te zoeken. Zo weet je bijvoorbeeld binnen drie seconden dat een lama als het een dier is het lidwoord das krijgt, maar der krijgt als je er een boeddhistische priester mee bedoelt. Duh.

Daarnaast kun je de app als woordenboek gebruiken (met verschillende talen, waaronder het Limburgs), een handig spel spelen om jezelf te toetsen en uitleg krijgen over de verschillende taalregels. En dat allemaal gratis! Ik ben fan.

Naam: Der Die Das
Uitgever: Lubos Mikusiak
Prijs: Gratis

2. Google Vertalen

Natuurlijk, vertaalmachines moet je altijd met een korreltje zout nemen. Dat geldt zowel voor de online versie als de app van Google. Maar toegegeven: ik surf er regelmatig even naartoe voor een dubbelcheck. Daarvoor is deze app ook hartstikke handig.

Wat betekent het Engelse ambiguous ook alweer? En is connaisseur echt met dubbele n en s? Je weet het binnen enkele seconden met deze app. Plus: in veel talen kun je je tekst nog laten uitspreken ook.

Naam: Google Translate
Uitgever: Google Inc
Prijs: Gratis

3. Binas op je mobiel

Ah nee, het is weer zo ver. Je komt op school: Binas vergeten. En dat terwijl je vandaag scheikunde, biologie én natuurkunde hebt. Dit wordt een nutteloos dagje. Tenzij je een enigszins tolerante leraar hebt. Dan pak je namelijk gewoon even je iPhone erbij, en zoek je de formule van een valversnelling gewoon even op met de Binas-app!

Enige nadeel: hij is wel in het Engels. Maar ach, dan zoek je de vertaling van valversnelling toch gewoon even op met de Google Translate-app?

Naam: iScience
Uitgever: Marc Burkhardt
Prijs: €1,59

4.  Woordenboek Latijn

Als er iéts is wat tijd kost tijdens het maken van zo'n ellenlange Latijn-vertaling, is het wel het eindeloze geblader in dat veel te dikke woordenboek. De teksten worden steeds moeilijker en de geleerde woordenlijsten uit de tweede zakken steeds dieper weg. Met deze app gaat dat allemaal een stuk sneller: het is een simpele, maar effectieve vertaler van Latijnse woorden.

Daarnaast bevat het een lijst met spreuken en achtergrondinformatie de Romeinse cultuur, hun goden en bekende figuren. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste Romeinse scholen Ludi werden genoemd?

Naam: Latijn+
Uitgever: Peter Schoffelen
Prijs: €0.89

5. Grafische rekenmachine

Net zoals de Binas onmisbaar op de gemiddelde schooldag: grote vriend de Grafische Rekenmachine. Er bestaat een ingenieuze app die precies dezelfde functies heeft als de grote zwarte variant. Formules plotten, logaritmen uitrekenen, met sinussen werken: hij kan het allemaal.

Soms kost het even wat moeite om een en ander uit te zoeken, maar als je het eenmaal door hebt heb je ook wat. En dat helemaal voor niks!

Naam: Quick Graph: Your Scientific Graphing Calculator
Uitgever: Colombiamug
Prijs: Gratis

6. Wordtdtd?
Misschien wel de meest broodnodige app voor het hele middelbare onderwijs: de dt-app. Hoe vaak zit jij verzuchtend achter je bureau in je Nederlands boek te bladeren, om te zoeken of hij barbecuet of hij barbecued? Hier is de oplossing. Met deze app kun je een stappenplan doorlopen waardoor je er op het eind achter komt hoe veel t's dan wel d's je moet gebruiken.

Ook kun je toetsen doen en theoretische uitleg krijgen. De app is officieel gericht op basisschoolleerlingen, maar ik durf erom te wedden dat dit zelfs voor een groot deel van de volwassen Nederlanders geen overbodige luxe is.

Naam: DT-regels
Uitgever: Benoit Willaert
Prijs: €0.89

Gepubliceerd op 7 februari 2013