Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Zo maak je de tofste Prezi's

Zo maak je de tofste Prezi's

De meeste scholieren kennen Prezi wel, maar alleen van die ene keer dat ze het gebruikten omdat Powerpoint niet meewerkte. Toch kun je hele fancy presentaties met Prezi in elkaar zetten, alleen moet je dan wel even uitvogelen hoe het precies in z'n werk gaat. Ik vroeg tips aan Pascal van Steen, die zijn Prezi-expertise omtoverde tot een eigen bedrijf en nu zelfs colleges 'Prezi maken' geeft.

Waarom Prezi?

Allereerst moeten we natuurlijk even de hamvraag stellen: waarom moeten we met Prezi aan de slag als we ook Powerpoint kunnen gebruiken? “Allereerst ziet het er sowieso veel moderner en smoother uit", zegt Pascal. 

Ook is Prezi volgens hem handiger voor groepsprojecten: Prezi’s kan je delen en er kunnen dan meerdere mensen tegelijk in werken. Daarnaast kun je er heel handig verbanden mee leggen tussen verschillende ‘dia’s’ en onderwerpen. "En de uitzoomeffecten zijn heel gaaf om mee te werken: je kan bijvoorbeeld een kaart van Nederland als basis nemen, om vervolgens daarop in te zoomen en gegevens per stad of regio toe te lichten."

Tip 1: Houd het simpel

Je leest het al: met Prezi kan je heel erg veel. "Te veel soms", zegt ook Pascal. "Probeer het daarom zo simpel mogelijk te houden, vooral in de eerste Prezi's die je maakt." Zo zijn de draai- en inzoomeffecten leuk om mee te spelen, maar van te veel worden je klasgenoten bijna zeeziek. Ook kan je de kleurcombinaties helemaal zelf instellen, maar in het begin kun je het misschien beter bij de standaardthema's houden. "Die zijn prima om presentaties mee te maken", zegt Pascal.

Tip 2: Probeer alles uit

Voor als je wél tijd hebt: maak een test-Prezi en probeer alles uit. Voordat Pascal zijn eerste presentatie met een prezi hield, had hij er al meerdere gemaakt. “Toen ik van mijn hoogleraar hoorde dat Prezi’s zijn voorkeur hadden, ben ik gaan uitproberen wat prezi allemaal kan.” Hierdoor leerde hij ontzettend veel over alle verschillende functies. “En elke volgende Prezi die je maakt is beter."

Tip 3: De kunst afkijken

Je kunt natuurlijk ook veel leren van anderen. Zo bestaan er online lezingen (die zijn vooral te begrijpen voor Prezi-pro's) en veel tutorials (daar kan iedereen gebruik van maken). In die tutorials, de meeste in filmvorm, worden super basic dingen uitgelegd, maar ook skills voor gevorderden.

Stel nou dat je écht nul inspiratie hebt hoe je jouw Prezi super origineel maakt, kan je altijd nog de explore functie gebruiken. "Via explore zijn bijna alle Prezi's die ooit gemaakt zijn in te zien," tipt Pascal. Klik door op je favoriete onderwerp en je hebt meteen een hoop inspiratie. 

Tip 4: Don't Bleed!

Bij Prezi heb je geen dia's, maar 'frames'. In zo'n frame kan je tekstvakken, afbeeldingen, video's of symbolen plaatsen. 'Bleed' betekent simpelweg dat er inhoud van een ander frame in je huidige frame 'lekt'. "Ik zie dat veel scholieren die fout maken. Het kan behoorlijk afleidend zijn voor je publiek om content die niet in het frame hoort tóch zien." Hierdoor krijg je bijvoorbeeld het plaatje van je volgende frame in je eerste frame al half te zien, wat én afleidend, én vaak heel lelijk is.

Dit valt makkelijk op te lossen door je screenratio in te stellen (en nee, hier hoef je geen fantastische techneut voor te zijn): stel rechtsbovenin bij instellingen ratio 16:9, de meest gangbare ratio voor computers, in. "Als je deze selecteert, zullen al je nieuwe frames automatisch met deze verhoudingen verschijnen", legt Pascal uit. "Daarmee kun je ook precies zien wat er op je scherm verschijnt tijdens je presentatie."

voeg reactie toe

7192

reacties

super handige tips!!! ga ik snel gebruiken voor mn presentatie
door Kika (reageren) op 15 november 2015 om 11:18
Ik blijf de voorkeur geven aan powerpoint, bij Prezi ben je afhankelijk van het internet op de plek waar je gaat presenteren. Als het internet niet werkt gaat ook je presentatie mis. Ook kun je een powerpoint goed en mooi opmaken en is het veel professioneler.
door Laura (reageren) op 15 november 2015 om 11:58
@Laura: Prezi's kan je ook downloaden! Zo weet je zeker dat het lukt.
door Jasmijn Bleijlevens (reageren) op 15 november 2015 om 17:38
@Laura: Ik geef ook de voorkeur naar Powerpoints. Ik ben er onderhand zo ervaren mee dat ik als enige in de klas extra punten krijg omdat het zo mooi en georganiseert is.
door Martha de Jong (reageren) op 16 november 2015 om 19:14