Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

'Film' als vak op alle scholen

'Film' als vak op alle scholen
Ik en mijn vrienden aan de slag met een filmpje.

Film in je vakkenpakket? Dat zou over een tijdje zomaar eens kunnen gebeuren. De organisatie van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren is namelijk afgelopen maandag een petitie gestart tijdens de festivaldag. In de petitie staat dat 'film' een echt (keuze)vak moet worden op de middelbare school. 

Film en video spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Denk: kattenfilmpjes op YouTube, toffe series op Netflix, Popcorntime, en meer. Natuurlijk is film niet alleen maar Sylvester Stallone die met z'n machopak alles en iedereen neerschiet en even door glas rent. Film is vooral verhalen vertellen, dus communiceren.

En dat is wat Dorée de Kruijk, algemeen directeur  van het NFFS, er zo belangrijk aan vindt. "De jeugd groeit op in een wereld waar beeld overal is en dat was vroeger nog niet zo. Het wordt een steeds grotere vorm van communicatie," vertelt zij. Film is onderdeel van de nieuwe media, en daarom moet het ook op alle scholen behandeld worden. Het is voor jeugd juist interessant om te leren waarom bepaalde dingen op een bepaalde manier gefilmd of verteld worden. 

De lessen

Hoe zal zo'n les er dan precies uit zien? Dat is natuurlijk speculeren, maar als het aan Dorée ligt is het een goede balans tussen theorie en praktijk. Uiteraard moeten de jongeren eerst begrijpen waarom zo'n beeld ontstaat en hoe je een camera moet gebruiken, voordat ze aan de slag kunnen. De praktijk komt daarna pas: de echt de toetsing van je geleerde theorie. 

Petitie

De papieren petitie ging al snel rond op het filmfestival. Waarschijnlijk hebben honderden leerlingen op het festival al het ondertekend. Zeer binnenkort kan je ook digitaal de petitie tekenen op de website van het NFFS. De petitie wordt dan ingeleverd bij staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

voeg reactie toe

2990

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?