Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ik snap d'r geen Balr. van

Ik snap d'r geen Balr. van

Door Wayne

Eerst hadden we die hype met stikdure, populaire merken uit Amerika (Denk: Starbucks, Abercrombie & Fitch), nu heeft die plaatsgemaakt voor een Nederlands merk: iedere jongen op het schoolplein loopt tegenwoordig met een Balr. t-shirt rond. Want een Balr.-logo, dat is cool. Hoe kan het dat een shirt dat zo minimalistisch, monotoon en duur is toch zo populair is geworden?

Laten me even wat voorop stellen: ik vind het geen lelijk shirt. En ook ik tel met groot gemak honderd euro neer voor een peperduur kledingstuk. Want hé, kwaliteit is toch wel een pré - ik zou er graag iets langer dan een half jaar in willen lopen. Maar: van die peperdure hypes rondom logo's heb ik nooit iets begrepen.

Prijskaartje

Om even bij het begin te beginnen: Balr. is in 2013 opgezet door drie voetbalmannen: Demy de Zeeuw, Eljero Elia en Gregory van der Wiel. Dat speelt wel mee in de populariteit van het merk; voetbalitems voor een knul zijn hetzelfde als een uit de kluit gewassen bot voor een hond. Maar wat ik vooral merkwaardig vind is de prijs. Voor shirts moet je even €75 ophoesten, voor een portemonnee kun je daar nog eens tweehonderd euro bij optellen. Voor schoolkamp kun je ook nog een mooie trolley kopen, die waarschijnlijk meer kost dan het bedrag voor het schoolreisje zelf. 

Ik verbaas mij altijd hoeveel mensen wel niet over hebben voor een merk, net als dat lange tijd bij Amerikaanse labels het geval was. De hype om Balr. is namelijk niet bij lange na niet de eerste van z'n soort. Denk aan het prachtige Ed Hardy: voorheen durfde men daar nog 165 dollar voor te vragen. En natuurlijk ook de Björn Borg-onderbroeken; die onderbroeken pasten ook precies in de trend van laaghangende broeken. (Ik heb nu nog steeds het beeld van die gore remsporen in m'n netvliezen zitten.) En herinner je je nog het guitige Paul Frank-aapje dat op elke schoolagenda en elk t-shirt te zien was? Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan.

Status

De vraag is: waarom doen we het? Doen we het om er bij te horen? Is het hebben van een t-shirt met vier letters en een punt nou zo'n statussymbool? Natuurlijk zitten er Balr.-dragers tussen die het dragen omdat ze het mooi vinden, maar de meeste zullen het dragen vanwege het merk. Die mensen hebben vast en zeker al een selfie gemaakt met het shirt en op Instagram gegooid met de hashtag #Balr.

Misschien ben ik wel zo'n zeikerd die het hele gedoe om Balr. niet snapt. Het kan ook zijn dat mijn innerlijke haat voor mainstream -dingen weer 'ns opdaagt. Of zijn jullie het toch een beetje met mij eens?

De prijzen zijn immers belachelijk hoog. Heb ik wellicht toch nog ergens een punt. Net zoals in het logo van Balr.

Gepubliceerd op 16 september 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

E.

E.

je snapt in ieder geval niks van het woord 'ambivalent'

8 jaar geleden

Renske

Renske

Haha, scherp! Dat hebben we maar even weggelaten.

8 jaar geleden

T.

T.

is hij zo'n baller?

8 jaar geleden

B.

B.

Ordinair shirt? Bedoel je als in "ordinary shirt" in het Engels? Want dan is het gewoon "normaal" shirt, hoor

8 jaar geleden

Mette

Mette

Ahum, ahum, Starbucks, ahum, ahum.

8 jaar geleden

R.

R.

Tja... Voetbal is leven, mensen gaan daar soms teveel in op

8 jaar geleden

L.

L.

ik vind t een supermooi logo maar dat ligt ook wel een beetje aan hoe populair het is. als niemand het droeg zou ik het ook niet zomaar gaan dragen. I weet ook niet of het iets voor meisjes is, maarja :)

8 jaar geleden

S.

S.

Het lijkt niet eens op een logo, gewoon 4 letters op een punt. Dat kan je met gemak zelf maken op een site voor minder dan de helft van de originele prijs. Sowieso zijn 9/10 vd mensen die dat dragen meer geïnteresseerd naar het merk en zijn populariteit zelf dan naar voetbal.

8 jaar geleden

S.

S.

Onbegrijpelijk dat je 75 piek betaald voor een tshirt voor dat geld koop je er meerdere zelfde kwaliteit maar geen balr erop

7 jaar geleden

I.

I.

2 woorden: HypeBeast

6 jaar geleden

I.

I.

If you're ballin hard as motherfucker you wear a tshirt to identify yourself as a Baller (BALR). It's not even about the brand, but rather about the diverse meanings behind the brand's name. It has to do with football (hence the hexagon shaped design in their products). But the term baller came from basketball, which Balr is borrowing the idea from the original concept and uses the same baller term in their brand which has the other definition of baller combined with their primary meaning. And if you feel like a baller or live a lifestyle like a baller it's cool to wear a t-shirt to express your fucking awesome energy! Ik deed het in het Engels omdat het kan.

6 jaar geleden

T.

T.

misschien ligt het aan de marketing die er om heen zit....... logisch toch?

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.