Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Graaien tussen de opatruien

Graaien tussen de opatruien

Door Wayne

Een lust voor het oog is het: een soort Disneyland waar ik geen entree voor hoef te betalen. Al die kleuren, verschillende stijlen, hilarische franjes en de verschrikkelijke stank. De vintage-kledingwereld is geweldig!

Ken je nog het liedje van Macklemore genaamd 'Thrift Shop' uit 2012? Sindsdien skyrocketed de verkoop van vintage kleding. Op het dragen van een tweedehandsje rust geen taboe meer. En dat is geweldig nieuws!

Dat je liever niet gezien wilt worden bij de kledingafdeling van het Leger des Heils snap ik. Maar in Amsterdam zijn er tal van kleine grachtenwinkeltjes waar vintage kledingstukken als warme broodjes over de toonbank gaan. En ik geef het toe, ook mijn kleine hipsterhartje bonst als een idioot als ik iets tofs vind tussen de opatruien.

Leuk voor het EK van volgend jaarGretig loop ik alle rekken langs. Items uit de jaren '20, een trainingsjack uit de jaren '80, legerjassen uit de Koude Oorlog, leren broeken zoals Queen-zanger Freddie Mercury ze droeg. Natuurlijk zitten er fatale modeflaters tussen, maar veel is gewoon nog bruikbaar. En hartstikke hip! Levi's zijn nog steeds populair, net als de ouderwetse wintertruien van opa en oma. Mijn oog valt op een geweldig jasje. Een uniek kledingstuk en perfect voor mensen met een 'ik-haat-het-als-mensen-kleding-dragen-die-ik-ook-heb'-mentaliteit zoals ik.

Austin Powers-film

Dit zal ik dan nooit willen dragen

Een winkeldagje zoals deze is een beleving. Soms heb ik het gevoel dat ik in een Austin Powers-film ben beland als ik de vintage-wereld betreed. Want je kunt het als vintage-liefhebber zo bont maken als je wilt. De meest opzichtige kledingstukken - waarvan sommige niet zouden misstaan in een carnavalsoptocht - zijn er te vinden.

Maar de modeminnende mens die streeft naar perfectie kan de vintage winkel misschien beter overslaan. Vaak missen er knoopjes of is er iets stuk. En kleding stinkt vaak verschrikkelijk. Bovendien pak ik regelmatig iets uit een rek waarvan ik eigenlijk niet weet of het nou voor mannen of voor vrouwen is. En nog een nadeel: winkeliers rekenen vaak hoge prijzen voor een vintage trui of jack, omdat ze het gevoel hebben een slaatje te willen slaan uit dat hippe gebeuren.

Maar ik neem het voor lief. Ik betaal liever een fortuintje extra dan dat ik een kalashnikov tevoorschijn moet halen omdat iemand op mijn school in dezelfde opatrui loopt als ik.Ook de jassen van Stalin zijn er te vindenDaarenboven red ik het item van de vuilnisbelt en help ik het milieu een handje. Want door zo'n opatrui te kopen ben ik heel wat beter bezig dan al die koopjesjagers in de Primark. Voor een vintage-winkel immers geen activisten die daar voor de ingang staan met teksten dat de winkel in kwestie kinderarbeid steunt. 

Veertig keer wassen

Eenmaal thuis ben in de Flevopolder neem ik de schade op die mijn portemonnee geleden heeft. En realiseer me dat ik voor dat ene jasje vier dagen zal moeten werken. En dat ik 'm veertig keer zal moeten wassen om de stank eruit te krijgen. Maar als dat eenmaal gebeurd is, heb ik een supertof item. Ik bedoel, een legerjasje van het Franse leger, mooi groen, en ook nog 'ns zonder bloedspetters. Mijn dag is goed. Ik heb mijn kleine hipsterhartje heel erg blij gemaakt.

Video: Thrift Shop - Macklemore

Gepubliceerd op 28 februari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.