Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Scholieren over hun vrijwilligersbaantje

Scholieren over hun vrijwilligersbaantje

Door Wayne

Vrijwilligerswerk, bah. Je kan toch veel beter je tijd besteden om te sparen voor een nieuw paar New Balance-gympen? Niet iedereen ziet het zitten om vrijwillig oudjes te vermaken in een verzorgingstehuis.

Soms draait het echter niet alleen om geld. Je kunt ook werken aan 'n mooier cv of gewoon veel karmapunten scoren. Ieder heeft zo z'n eigen redenen om vrijwillig aan de slag te gaan. Hieronder vertellen een paar scholieren over hun motivatie.

Werken met kinderen met een beperking

Thessa (15)De vijftienjarige Thessa werkt naast haar vwo- carrière vrijwillig op een zorgboerderij in Midden-Nederland. Zij helpt kinderen met een geestelijke of verstandelijke beperking die daar wonen. Thessa doet dit al sinds 2012, iets meer dan twee jaar nu.

"Ik begeleid voornamelijk drie meisjes. Wij verzorgen samen de konijnen en ik help ze met leren lezen en rekenen. Ik probeer vooral een veilige en leerzame omgeving voor ze op te bouwen waar ze zichzelf kunnen zijn, maar waar we ook plezier kunnen hebben."

Elke zaterdag van negen tot vijf is Thessa aanwezig op de zorgboerderij. In eerste instantie is ze er terecht gekomen vanwege de maatschappelijke stages, maar ze vond het werk zo leuk dat ze hier is gebleven. Thessa wil later heel graag psychologie studeren, dus ze heeft al een stap in de goede richting gezet. 

Ouderen helpen

De zestienjarige Bruno helpt met alle liefde zijn oma en haar buurvrouw. Elke maandag, woensdag en zondag komt Bruno een uurtje langs om de twee dames te helpen. Bruno: "Ze vertikken het allebei om in een verzorgingstehuis te worden opgenomen. Ik begrijp dat wel, vooral als ik hen erover hoor vertellen. Neem bijvoorbeeld de buurvrouw: zij kan het gewoon niet hebben dat withemden haar iedere dag met een kinderstem zullen aanspreken."

Bruno doet dit helemaal vrijwillig, al krijgt hij soms een tientje in z'n handen geduwd. Maar dat tientje geeft hij gelijk aan zijn jongere zusje. "Het voelt gewoon goed om het vrijwillig te doen, het geeft je een voldaan gevoel," zegt Bruno. Of hij later ook de zorg in wil weet hij nog niet, maar hij blijft dit doen tot het einde van het leven van beide dames.

Het culturele vrijwilligersbaantje

Ruben met collega-ambassadeur Erik ArboresOok hier op de redactie van Scholieren.com zijn er vrijwilligers te vinden. Zelf werk ik als vrijwilliger bij een lokale tv-omroep, maar blogger Ruben werkt vrijwillig bij Dance4Life. Sinds de zomer maakt hij video's, sfeerverslagen en interviews voor de organisatie. Als er ergens een leuk evenement is sjeest hij Nederland door om er bij te zijn met zijn lens en microfoon. Ruben: "Dance4Life leek mij een leuk goed doel met toffe, jonge ambassadeurs. Daarnaast staat het uiteraard uitstekend op mijn CV." 

Gepubliceerd op 20 januari 2015
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.