5 tips voor het bezoeken van online open dagen

5 tips voor het bezoeken van online open dagen

Een grote bak chips, een comfortabele deken en een kop thee: check! Nee, dit zijn niet de voorbereidingen voor een relaxed avondje Netflix, maar voor een open dag van een opleiding. Als eindexamenkandidaat ben ik druk bezig met het kiezen van een studie. Dat is dit jaar nóg ingewikkelder dan anders. Hoe bezoek je online open dagen? En hoe houd je vervolgens je aandacht erbij? Hierbij vijf tips! 

1. Inschrijven

Waar vorig jaar mijn vrienden en docenten me wezen op open dagen, moest ik nu zelf alles uitzoeken. De website studiekeuze123.nl heeft me daar erg bij geholpen. Daar vind je alle hbo- en wo-opleidingen in Nederland. Er staat een duidelijk overzicht van alle open dagen met linkjes naar de inschrijfpagina. Sommige voorlichtingen zitten vanwege hun populariteit snel vol, dus wees er op tijd bij. Je kan bij de meeste opleidingen aangeven dat je een mail wilt ontvangen wanneer de inschrijving is geopend, zodat je je direct kan aanmelden.

2. Organiseer je mails

Mijn mailbox loopt werkelijk over van de mails van opleidingen. Het begint al met een bericht dat aankondigt dat je je kan aanmelden, vervolgens krijg je een bevestiging, nog een stuk of drie notificaties om je te helpen herinneren dát je je hebt aangemeld en je ontvangt natuurlijk een link naar de open dag. Eigenlijk is alleen de mail met de link van belang. Ik heb een mapje in mijn mailbox aangemaakt met belangrijke e-mails, zodat ze niet bedolven worden onder irrelevante berichten.

3. Wat wil je te weten komen?

Online open dagen hebben ook een voordeel: de drempel om vragen te stellen is een stuk lager. In een collegezaal van 600 man zou ik nooit een vraag durven stellen (awkward!), maar een anoniem berichtje sturen in een chat is een stuk makkelijker. Bedenk dus van tevoren wat je wilt weten en of je vraag tijdens het praatje al beantwoord is. Zo niet, dan kan je supermakkelijk in contact komen met iemand van de opleiding.

4. Je aandacht erbij houden

Ik merkte tijdens de online sessies die ik bezocht dat mijn aandacht al na dertig minuten verslapte (en toen moest ik nóg 1,5 uur!) De voorlichting kan nog zo goed in elkaar zitten, het blijft moeilijk om je urenlang op een scherm te focussen. Voor mij helpt het om aantekeningen te maken, want dan ga ik automatisch bewuster luisteren. Ook doe ik oortjes in zodat ik niet word afgeleid door omgevingsgeluiden. Mijn laatste tip? Stel prioriteiten. Sta jezelf toe om af en toe niet op te letten. Haal bijvoorbeeld tijdens een onderdeel dat je niet zo interessant vindt of dat je al eerder gehoord hebt een kop thee of een koekje. Of twee koekjes.

5. Technische problemen (en zet je camera en microfoon uit)

Bij de allereerste open dag die ik bezocht, waren er het eerste kwartier al technische problemen waardoor ik alleen een scherm met een laadbalkje kreeg te zien. Gelukkig raakte ik niet in paniek - oké, misschien een beetje - omdat ik via de testlink eerder al succesvol in het format kon komen. Altijd handig om te proberen dus!

Bij een andere voorlichting, genaamd 'De knoop doorhakken', was het de bedoeling dat je actief mee zou doen vanaf thuis. Daar had ik niet op gerekend, dus ik zat in mijn pyjama wortels met humus te eten toen ik opeens vol in beeld kwam. Ik heb nog nooit zo snel op leave room geklikt als toen. Ik adviseer iedereen om éérst te checken of je camera en microfoon aan staan voor je meedoet aan een interactieve meeting.

Het kiezen van de juiste studie is al moeilijk genoeg, dus hopelijk helpen deze tips je bij het vinden van een weg in de online-open-dagen-jungle. Het is nu misschien even wennen, maar bedenk: er zitten ook voordelen aan. Mijn bankrekening vindt het bijvoorbeeld prima dat ik geen dure treinreizen hoef te betalen en je pyjama aan kunnen houden, heeft ook zo zijn voordelen.

Gepubliceerd op 5 november 2020
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.