Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

5 tips om je huiswerk efficiënter te maken

5 tips om je huiswerk efficiënter te maken

In samenwerking met Samsung

Het was de avond voor een groot wiskunde proefwerk, ik startte mijn laptop op om te beginnen met leren. Na 40 minuten opdrachten te hebben gemaakt liep ik vast en realiseerde ik mij dat ik de stof nooit in een avond zou kunnen opnemen. Op dat moment ging er maar één gedachte door mijn hoofd: ‘Waarom stel ik alles uit tot het laatste moment?’

Het leven van een middelbare scholier gaat niet altijd over rozen. Een factor die hierin voor veel scholieren een grote rol speelt is het maken van huiswerk: van de ingewikkelde wiskunde opdrachten tot het stampen van een gigantische woordenlijst voor Engels. Er lijkt soms geen einde aan te komen. Je huiswerk compleet negeren kan op de korte termijn een geweldige oplossing lijken. Maar vaak komt je dat de dag vóór een grote toets wel duur te staan. Het beste is dus om toch maar niet alles uit te stellen tot het laatste moment, maar hoe doe je dat dan zo efficiënt mogelijk?

1.   Maak een begin

Ook al maak je maar twee natuurkunde opdrachten van de twaalf, maak altijd een begin aan je huiswerk! Door zo’n sneak peak krijg je een beter beeld hoe complex de stof is en daardoor kun je beter inschatten hoeveel tijd je het kost om te maken. Je planning zal voortaan veel beter aansluiten bij de hoeveelheid huiswerk, en zo kom je niet in tijdnood en hoef je niks af te raffelen. 

2.   Een goede laptop

Heel basaal: zorg voor een goede laptop! Voor een scholier is dit van cruciaal belang aangezien jij bij uitstek te maken krijgt met veel opdrachten en leerstof via de computer. Als je een laptop zoekt met allerlei functionaliteiten voor een zacht prijsje is de Samsung Galaxy Chromebook een echte aanrader! De laptop gaat de hele dag mee, kan tegen een stootje, en is gemakkelijk te gebruiken met je andere Samsung apparaten. Als kers op de taart kan de laptop met de flex mode ook nog eens veranderen in een tablet, om bijvoorbeeld je favoriete serie te kijken nadat je al je huiswerk hebt gemaakt. En dat allemaal voor maar €359!

Check zeker de website van Samsung even voor alle ins en outs van de laptop! 

3.   Plan niet te ver vooruit

Planningen kunnen erg nuttig zijn, mits je het op de goede manier aanpakt. Plan daarom niet te ver vooruit. Beslissen wat je gaat leren over een week werkt vaak niet aangezien je nu eenmaal niet met alles rekening kan houden. Misschien gaat je goudvis wel dood, en kan je het echt even niet opbrengen om je aan je planning te houden. Het kan dan erg frustrerend zijn als je iets niet afkrijgt en je volgens je planning niet genoeg hebt gedaan. Kijk dus per twee à drie dagen wat je te doen staat, en maak vervolgens een schema. Zo’n planning zal hoogstwaarschijnlijk veel beter aansluiten bij je dag, wat ervoor zorgt dat je veel meer gedaan krijgt. 

4.   De Pomodoro techniek

Als je moeite hebt met het behouden van je focus terwijl je huiswerk maakt, is deze techniek jouw redder in nood. Deze Pomodoro techniek is bedacht door Francesco Cirillo, een expert op het gebied van timemanagement, en wordt door miljoenen mensen beschouwd als een van de meest effectieve manieren om te leren. Het werkt als volgt: je werkt eerst 25 minuten en houdt daarna een pauze van vijf minuten. Daarna werk je weer 25 minuten gefocust en houd je ook weer een pauze van vijf minuten. Herhaal dit vervolgens totdat je in totaal twee uur hebt gewerkt. Het zal je aanvankelijk wellicht wat moeite kosten om je niet af te laten leiden, maar als je even doorzet zal je je verbazen over de bergen met werk die je hebt verzet.

5.   Eerst begrijpen, dan onthouden

Voordat je überhaupt eraan denkt om aan de slag te gaan met het onthouden van leerstof, moet je ervoor zorgen dat je eerst volledig begrijpt waar je het nou over hebt. Bij het leren van woordjes voor Frans valt er natuurlijk weinig te begrijpen, maar bij onderwerpen die iets meer diepgang hebben is dit wel erg belangrijk. Als je de stof alleen maar leert kan het namelijk gebeuren dat je de stof wel kent, maar niet op de juiste manier kan toepassen. Dus begrijpen is essentieel.

Om even een makkelijke definitie van begrijpen te geven: zorg dat je het kan uitleggen aan een kind van twaalf of jonger. Leg bijvoorbeeld aan je jongere broertje of zusje uit waarom de val van Constantinopel een keerpunt in de geschiedenis was. Laat hem of haar dan ook vooral vragen stellen. Op die manier wordt jouw kennis van het onderwerp nogmaals op de proef gesteld, en kom je erachter wat je al weet en waar je nog wat aandacht aan moet besteden. 

Gepubliceerd op 12 september 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.