6 manieren om je kluisje te gebruiken

6 manieren om je kluisje te gebruiken

Door Anne

Groot of klein, felgekleurd of grijs, diep of ondiep, hoog of laag, versierd of kaal, met sleutel of met pasje? Er zijn veel verschillende soorten kluisjes, maar minstens net zoveel manieren om je kluisje te gebruiken. Dit zijn er 6.

1. Kledingkast

Je jas in je kluisje dumpen en een extra shirt meenemen bij warm weer is heel normaal, maar sommige scholieren maken er een sport van om zoveel mogelijk kledingstukken op school te bewaren. Een extra broek voor wanneer je in viezigheid gaat zitten, een extra paar schoenen voor als je in hondenpoep stapt en een shirtje voor wanneer het per ongeluk warm wordt in januari. De kledingkast thuis past nooit dicht, maar het kluisje op school lijkt een zwart gat.

2. Voedselvoorraad

Het dagelijkse bezoek aan de supermarkt maakt de schooldagen van veel scholieren een stuk dragelijker. Bakken met broodjes worden geplunderd, energy kan beter per liter worden verkocht en het snoep-schap ziet er na de pauze uit alsof er een hongersnood gaande is. Alles de rest van de dag meeslepen levert een hernia op en de kluis biedt uitkomst. Wordt het trouwens niet eens tijd voor een stopcontact in die kluisjes? Magnetrons en koelasten werken immers niet op zuurstof of licht.

3. Prullenbak

Wanneer de energy is getankt en morbide obesitas is veroorzaakt, blijven scholieren achter met lege blikjes, flessen, dozen en zakjes. Veel conciërges blijken enig contact tussen 'hun' vloer en plastic verpakkingen of blikjes niet te waarderen, maar helemaal naar de prullenbak lopen na die wereldreis naar de supermarkt is ook geen optie. Dan blijft er één dumpplek over: het kluisje.

4. Wasmachine

Bijna alle scholieren worden geterroriseerd door gym. Wanneer blessures niet langer te faken zijn en de permanente ongesteldheid ongeloofwaardig wordt, ontstaat er een risico op zweet. Stinkende schoenen en nattige shirts zijn natuurlijk vervelend, maar sommigen lijken te leven in de illusie dat hun kluisje daar de oplossing voor is. Zij gooien al hun bezwete zooi wekelijks in hun kluisje en lijken steeds te denken dat ze hun spullen daar een week later weer gewassen, gedroogd en gestreken aantreffen.

5. Bibliotheek

Werkboeken en zware tekstboeken helemaal meeslepen naar huis, behoort voor veel scholieren niet tot de mogelijkheden. Die boeken moeten, zolang ze nog niet permanent kwijt zijn, ergens in de school worden gedumpt en ook daarvoor zijn kluisjes perfect. Ze worden rijkelijk gevuld met leesboeken, handleidingen van rekenmachines, tijdschriften over studiekeuze, werkboeken, biebboeken en notitieblokjes. Sommige kluisjes in mijn school lijken een ruimere collectie te hebben dan onze schoolbieb. 

6. Niet 

Tussen alle prullenbakken, voedselvoorraden en bibliotheken in bevinden zich natuurlijk ook ongebruikte kluisjes. Hierin is geen enkel werkboek, gymshirt of blikje energy te vinden. De eigenaren van deze kluisjes dumpen hun zooi elders in de school of nemen gewoon weinig mee. Sommigen van hen willen dat kluisje gewoon niet gebruiken, maar een groter deel blijkt zijn/haar sleutel/pasje kwijt of te hebben vernietigd.


Toen ik vorige week in de pauze een docent zocht, liep ik langs allerlei kluisjes en spotte ik veel van de bovenstaande gebruiksvormen. Uit een kluisje druppelde een witte substantie, iemand leek Duitse leesboeken te verzamelen en in een andere lag een Paashaas-pak. Ik raad iedereen aan in de pauze eens een rondje langs de kluisjes te lopen. De inhoud van sommige kluisjes is verbazingwekkend, angstaanjagend, vies, lachwekkend of gewoon raar. Prima pauze-entertainment dus. 

Gepubliceerd op 8 januari 2019
ADVERTENTIE
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?

Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.