5 dingen die je kunt doen tijdens de lerarenstaking

Door Martijn

Vrijdag 15 maart is een historische dag: je hoeft níet nepziek te zijn om een langer weekend te hebben! Veel docenten van het basis en voortgezet onderwijs gaan vandaag namelijk staken voor beter onderwijs en hogere lonen. Omdat jij uiteraard volgens een strakke jaarplanner leeft en deze vrije dag niet had voorzien, hebben wij van Scholieren.com vijf tips voor jou bedacht om de dag door te komen.

1. Meestaken

Lees: niets doen. Als de leraren weigeren hun werk te doen om een betere cao af te dwingen, dan doe jij als betrokken scholier met hen mee. Solidair als je bent, zal je demonstratief weigeren om je schoolboeken open te doen negeer je Magister of Somtoday. Daarnaast kan je de televisie aanzetten en mentale steun aan de leraren geven die op het Malieveld staan, terwijl je ondertussen een nieuwe zak chips openscheurt. Als de hoge heren nu nog niet overtuigd zijn van de noodzaak van verandering, dan weten wij het ook niet meer.

2. Leren

In de ideale wereld behandel je deze plotselinge vrije dag als een normale schooldag. Je staat om half acht op, zet je mobiel op vliegtuigstand, vult je broodtrommel met een banaan en wat brood, en slaat aan het leren om pas om een uurtje of vier te stoppen. Hierdoor heb je zo'n enorme leervoorsprong dat je alvast een ruime voldoende kan invullen bij de toetsen van het komende halfjaar. Maar nogmaals, dit gebeurt alleen in de ideale wereld.

3. Maak Monopoly af

De dag waarvan je dacht dat hij nooit zou komen, is nu toch aangebroken. Je hebt ein-de-lijk tijd om een spelletje Monopoly af te maken. Dat betekent dus dat je pas stopt als iedereen failliet is! Normaal geef je er na drie uur, vijfendertig rondjes en achtenveertig ruzies de brui aan, maar nu heb je alle tijd om door te gaan tot het bittere eind. Trommel je vrienden op en own de kalverstraat.

4. Lees een boek

Het is zwaar vervelend dat je, naast het maken van toetsen, ook een handvol boeken moet lezen voor school. Dat kost mokerveel tijd, en dan hebben we het nog niet gehad over de boekverslagen die vaak nog dikker zijn dan het gelezen boek. Goed nieuws: vandaag kan je er in één keer vanaf zijn. Je kan Het Gouden Ei én Die Entdeckung der Currywurst lezen plus de verslagen maken. Dan ben je daar de komende periode vanaf en hoef je je alleen maar te focussen op leerwerk. En de tijd die je normaal gesproken op Scholieren.com zat om verslagen te kopiëren, kun je nu spenderen aan het lezen van nog meer van onze blogs. Is echt heel leuk.

5. Geld inzamelen voor de leraren

Sommige leraren krijgen niet doorbetaald tijdens hun staking. En dat terwijl ze juist staken voor een hoger loon. Omdat jij het beste met hen voor hebt (en wellicht ook bonuspunten wil bij de komende toets) ga je geld inzamelen! Houd een spontane sponsorloop, wees een afgrijselijke maar welwillende straatmuzikant of knutsel een collectebus in elkaar. Het is een leuke dagbesteding en het geeft je nog een goed gevoel ook. En de brede koffiebruine glimlach van de geholpen docent wil je ook niet missen.

 

Gepubliceerd op 15 maart 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.