Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Gymnasiast verdient later beter dan vwo'er'

'Gymnasiast verdient later beter dan vwo'er'

Hidde

Gymnasiasten verdienen later gemiddeld 20 euro per maand méér dan mensen met een 'gewoon' vwo-diploma zonder Grieks en Latijn.

Ook vinden werkzoekenden met een gymnasium-diploma op zak makkelijker een baan. Dat schrijft weekblad Elsevier dit weekend, op basis van onderzoek van de 15-jarige gymnasiast Boaz Cahn.

Boaz, leerling van het Vossius Gymnasium in Amsterdam, wilde voor een onderzoeksproject op school uitzoeken wat hij later eigenlijk heeft aan zijn vwo-diploma met Grieks en Latijn.

20 euro méér

Met een beetje hulp van zijn moeder, die hoogleraar ondernemerschap en organisatie is, ontdekte Boaz dat hij niet voor niets al die uren zit te zwoegen op dode talen.

Recent afgestudeerde gymnasiasten vinden namelijk sneller een baan en verdienen dan ook gemiddeld 20 euro per maand méér dan hun leeftijdsgenoten met een diploma van het atheneum, blijkt uit het onderzoek.

"Gymnasiasten hebben eigenschappen die ervoor zorgen dat ze succesvol zijn en meer verdienen", aldus hoogleraar arbeidseconomie Lex Borghans in Elsevier.

Armin van Buuren

Het weekblad bracht ook in kaart welk niveau 150 invloedrijke Nederlanders - met name politici, wetenschappers en bestuurders in het bedrijfsleven - op de middelbare school volgden.

Wat bleek? Van de 150 in het lijstje heeft 34 procent ooit een gymnasium-diploma in ontvangst mogen nemen: bijvoorbeeld minister-president Mark Rutte en dj Armin van Buuren.

Volgens cijfers van de VO-raad deed in het schooljaar 2013-2014 slechts 5 procent van alle Nederlandse vierdeklassers gymnasium.

Gepubliceerd op 6 oktober 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

F.

F.

*Slaakt een zucht van opluchting*

9 jaar geleden

A.

A.

Goh dan hang ik dus helemaal met mn havo, had beter mbo kunnen kiezen blijkbaar dan kom je nog in n richting terecht.

9 jaar geleden

H.

H.

Onzin, op het gymnasium zijn ze gemiddeld meer gemotiveerd, en gemotiveerde mensen komen verder in het leven. Er is totaal geen verband met die idiote talen.

9 jaar geleden

A.

A.

helemaal mee eens. ik zat ooit op het gym. was hartstikke gemotiveerd, alleen niet voor die dode talen, dus ben ik maar naar atheneum gegaan. en bovendien kan ik die twintig euro per maand wel missen denk ik. bovendien is het een gemiddelde.

9 jaar geleden

H.

H.

Nou 20 euro kun je nog wel missen lijkt me.

9 jaar geleden

O.

O.

Dit is echt onzin, ik ben ook gemotiveerd maar doe tto vwo, omdat ik later niks met Grieks en Latijn wil doen, maar ik ben zeker gemotiveerd!

9 jaar geleden

T.

T.

@Atheneumnerd: De kracht van Latijn wordt door menigte (zwaar) onderschat. Misschien vindt je het persoonlijk niks aan, maar het is zeker geen verspilde tijd ;) Wie latijn beheerst, heeft een voorsprong met het leren van o.a Spaans en Frans. Met Latijn creëer je een groter grammaticaal inzicht en versterkt tevens je hersenfunctie (geheugen, abstract redeneervermogen, inzicht et cetera). Het studeren van Latijn vergt wel wat doorzettingsvermogen.
Ps. I love Latijn ^_^

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.