Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Liefde: Esmeralda

Liefde: Esmeralda

'Bezig zijn' is het scholierenjargon waarmee we de eerste fases van een bijna-liefdesrelatie beschrijven. Iedereen is alsmaar bezig; bezig met het bezig zijn. Esmeralda weet er alles van. Zij is de Koningin der bezig zijn.

Een nieuwe rubriek: Liefde. Lisette en Nienke interviewen jongeren over hun liefdesleven en alles wat daarbij komt kijken. Seksualiteit, Tinder, daten en flirten; alles komt aan bod. Deze keer: Esmeralda. 

Momenteel is Esmeralda (17) supersingle en daar geniet ze van. "Ik ben niet met relaties bezig," vertelt ze. "Dat hoeft voor mij nu nog niet. Ik zoek een vriend die perfect bij mij past, maar ik denk dat daar nog even op moet wachten. Je komt zo'n jongen niet meteen op jonge leeftijd tegen."

Forelsket*

"Mijn eerste relatie kreeg ik toen ik net vijftien was", vervolgt Esmeralda. "Sinds de eerste had ik een oogje op een jongen uit mijn klas. Ik sprak hem eerst nooit, totdat ik voor mijn vijftiende verjaardag een klassenfeest gaf. Ik heb toen heel de avond met hem gesproken! Daarna gingen we veel met elkaar om, en dat werd steeds meer, totdat we overduidelijk meer dan vrienden waren en we een relatie met elkaar begonnen. Voor ons beide de allereerste relatie."

Geen vertrouwen, geen relatie

"Na een maand of drie kwam ik erachter dat hij rookte! Ik vind roken smerig en het is slecht voor je. Ik vroeg hem dus gelijk om ermee te stoppen en dat accepteerde hij. Stiekem rookte hij gewoon door. Toen ik hem daarna op heterdaad betrapte heb ik het uitgemaakt. Het was jammer, maar zonder eerlijkheid geen vertrouwen en zonder vertrouwen... Geen relatie," zegt ze wijs. "Al zat ik er best wel mee toen het uit was hoor. Maar ja, iedereen heeft weleens liefdesverdriet."

Ze kijkt nu nuchter naar het fenomeen 'jongens' en 'relaties'. "Het zit nu zo bij mij: soms ontmoet ik een leuke jongen en als ik merk dat het wederzijds is, wordt het wel 'interessant' tussen ons. We kletsen veel, spreken wat af, ondervragen elkaar, enzovoorts. De eerste fase van een bijna-relatie. Dat noem je ook wel 'bezig zijn'," legt Esmeralda uit.

 

Einde van 'bezig zijn'

Wel heeft ze voor een belangrijke regel voor zichzelf vastgesteld: "Als je elkaar niet leuk vindt, dan vind je elkaar niet leuk. Klaar. Dan moet je niet doen alsof. Voor mij blijft eerlijkheid het belangrijkste in een goede relatie met wie dan ook."

 

Esmeralda gelooft wel dat het eeuwige bezig zijn ergens ophoudt. "Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het zal zijn om 'echt' met iemand te zijn. Bezig zijn is immers scholierenjargon." 

*Forelsket (Noors): de onuitsprekelijke vreugde die je voelt als je voor de eerste keer verliefd bent

Esmeralda is niet haar echte naam, ze wil graag anoniem blijven.

Gepubliceerd op 24 september 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.