Hoe kom ik uit de kast?

Hoe kom ik uit de kast?

Door Lisa

Uit de kast komen is iets wat je niet zomaar doet: het vergt veel moed, tijd en zelfkennis om je ouders, familie en vrienden te vertellen dat jij op iemand van hetzelfde geslacht valt. Of op beide geslachten. Of op niet een geslacht. Hoe dan ook gaat er vaak een heel piekertraject aan vooraf. Omdat het vandaag Internationale Coming Out Day is, zetten wij een aantal tips en tricks voor je op een rijtje. 

Stap 1: zelfacceptatie

De eerste stap richting je coming out is zelfacceptatie. Volgens Rob van Ierland, van Soa Aids Nederland, is zelfacceptatie een voorwaarde om op een 'goede manier' uit de kast te komen. "Wanneer je jezelf accepteert, kun je nare opmerkingen van omstanders beter relativeren", legt hij uit. Het is dan ook niet raar dat je jezelf niet bent, als je omgeving nog van niets weet. Dan heb je namelijk het gevoel dat je je anders voordoet dan je bent, legt Van Ierland uit.

Cas (17) vertelde zijn ouders drie jaar geleden dat hij op jongens valt. "Ik zie veel mensen om me heen worstelen met hun gevoelens. Vooral zelfacceptatie blijkt inderdaad een moeilijk punt, maar het draait er uiteindelijk om dat je je gevoelens niet forceert." 

Brandon (18) weet al zo lang dat hij op jongens valt, dat hij er geen moeite meer mee heeft om dat te accepteren. "Meisjes waren gewoon geen optie. Daar kwam ik rond mijn zevende al achter."

Check ook de Coming-Outtips die Sense (centrum voor seksualiteit) geeft!

Stap 2: het vertelmoment

Vertellen dat je gevoelens hebt voor iemand van hetzelfde geslacht moet je pas doen als je voelt dat de tijd daar rijp voor is. De woordvoerder van Soa Aids Nederland legt uit: "Voor iedereen kan de drang en het gevoel om het te vertellen anders zijn. Maar als je bijvoorbeeld verliefd wordt, wil je dat wel van de daken kunnen schreeuwen". 

Dan is het tijd om wat dingen goed te plannen. Kies bijvoorbeeld voor een rustige omgeving en een goed tijdstip. Dan heb je de minste kans dat de buurvrouw onverwachts binnen komt vallen met een zelfgebakken taart. Ook handig: geen afleiding van een mobieltje. Zorg dat je ouders, broers en zussen hun telefoon even uitzetten of wegleggen. Van Ierland: "Een goed begin van je coming out is om het thuis te vertellen, omdat dit meestal een veilige omgeving is met mensen die heel dichtbij je staan."

Ook is het handig om je broer, zus of een goede vriend(in) als back-up te regelen, tipt Van Ierland. Met deze persoon en je ouders kun je er na het gesprek nog eens op terugkijken of ervaringen delen. 

Stap 3: hoe te vertellen?

De stap zetten om daadwerkelijk je seksuele voorkeur tegenover je ouders uit te spreken, is niet voor iedereen even makkelijk. Dat gold ook voor Brandon en Cas. Brandon: "Het was ongemakkelijk om daadwerkelijk te zeggen dat ik homo ben. Ik kreeg het woord niet over mijn lippen, maar toen ik het eenmaal verteld had, zei mijn moeder dat ze het allang wist."

Volgens Brandon is het erg belangrijk om een soort 'vangnet' te creëren. "Zorg dat er mensen zijn die je kunnen steunen als het niet helemaal volgens plan verloopt. Als je dat heel moeilijk vindt, doe het dan in kleine stapjes. Begin bijvoorbeeld bij je familieleden, daarna je vrienden en mocht je het graag ook je klasgenoten willen vertellen, laat het hen dan als laatste weten."

Ook bij Cas duurde het even voor hij er serieus voor uit durfde te komen. "Het wordt vaak door buitenstaanders onderschat hoe lastig het is om het met de wereld te delen. Daarom duurde het ook even voor ik er zelf voor uitkwam. Op mijn twaalfde vertelde ik het aan een goede vriendin en dat voelde erg goed." Toen hij net veertien was, stelde hij zijn ouders ervan op de hoogte. Vervelende reacties heeft hij niet echt gehad: "Natuurlijk ben ik weleens uitgescholden voor homo, maar dat gebeurt niet door naasten. Wel merk ik dat sommige mensen er erg aan moeten wennen. Ik vind het niet erg om hen de tijd te geven."

Cas heeft nog wel een tip voor jongeren die uit de kast willen komen, maar nog niet goed durven. "Neem vooral de tijd en praat erover met een homoseksueel uit je omgeving. Maar het belangrijkste: krop je gevoelens vooral niet op!"

Meer lezen ?

Kijk eens naar het verhaal van de homoseksuele Costas, lees over Wiepke die non-binary is of beleef de fotoreportage van Wessel die make-up draagt. Ook kan je  hier, hier, hier, hier, hier en hierrrrr meepraten met de topics op ons forum.

Deze blog werd oorspronkelijk gepubliceerd op 11 oktober 2018.

Gepubliceerd op 11 oktober 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Knap van je Lisa, om zo publiekelijk uit de kast te komen!

9 jaar geleden

R.

R.

Voor degene die meer informatie over het onderwerp zelfacceptatie wil hebben. Hierbij de verwijzing naar de website van de Stichting Zelfacceptatie www.zelfacceptatie.nl

9 jaar geleden

B.

B.

ik heb hier heel veel aan gehad.
BEDANKT BEDANKT je hebt mijn leven soort van gered.
Door jou krijg ik genoeg inspiraties.

6 jaar geleden

N.

N.

Ik kom uit de kast

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.