Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Rommelreality voor bruggo's

Rommelreality voor bruggo's

Door Joca

'Da's grappig! Het lijkt wel de bruggoversie van BNN's De School!', dacht ik toen ik na wat zappen bleef hangen bij Brugklas, een realitysoap over de belevenissen van een paar brugklassers. Ik had beter niet kunnen kijken.

In ADHD-tempo worden alle schoolclichés er doorheen gejaagd. Een meisje is verliefd op de gymleraar, maar die leraar zoent weer met de lerares Frans. Daarna gaat het brandalarm af, omdat een andere jongen zijn toets wilt uitstellen. Ook wordt er natuurlijk iemand keihard gepest, maar binnen een paar minuutjes is dat ook weer opgelost.

Bordkartonnen personages

Tussendoor geven de bordkartonnen personages continu commentaar op wat net in beeld was. De conrector vindt het in het verhaal 'niet kunnen' dat het brandalarm met opzet is aangezet. Haar commentaar voor de kijkers twee seconden later: 'Ik vind het niet kunnen dat het brandalarm met opzet is aangezet.'

De makers houden sowieso erg van herhaling. Zo vindt ene Fien het vervelend dat ze de dochter van de conrector is. Dat zegt ze vijf keer in een aflevering van 20 minuten, die voor de helft bestaat uit een herhaling van de dag ervoor. Als je eindelijk denkt van dat gespeelde gezeur af te zijn, heb je te vroeg gejuicht. Na 10 seconden verhaal, volgt er weer ongeloofwaardig commentaar van drie verschillende mensen. 

Scripted reality

Ik kan alleen maar met een open mond van verbazing naar de tv staren: waarom voelt het zo nep? Kan dit echt allemaal tegelijkertijd in één brugklas? Nee dus. Brugklas blijkt zo nep als de krullen van Roy Donders. De serie is volgens de makers namelijk het eerste scripted reality jeugdprogramma. Dat is een mooie naam voor acteurs die net doen alsof ze in een reality-serie zitten. Als dit voor jou bekend klinkt kan dat kloppen. Hetzelfde bedrijf maakt op NET5 voor volwassenen neppe rommelreality.

Dat doen alsof zorgt er dus voor dat het beeld constant wiebelt, want dat lijkt echter. Slechte acteurs zijn geen probleem, want dat is juist lekker naturel. En een waardeloos script is een voordeel: jouw leven heeft toch ook geen scriptschrijver? Het is geen probleem dat het daardoor maar weinig meer lijkt op de 'echte' reality van De School.

Basisscholiertjes

Ik ben benieuwd wat het doel van de makers is. De avonturen van de brugpiepers zijn niet echt extreem leuk, of aangrijpend. Voor een lollige schoolserie kun je nog beter Spangas kijken, of desnoods Ned's survivalgids.

Als ze basisscholiertjes willen laten zien hoe het er op 'de grote school' aan toegaat, is dat ook grandioos mislukt. Iedere middelbare scholier zou zich kapot lachen om de nepheid. Jonge kinderen worden waarschijnlijk vooral onnodig bang gemaakt met al die pestverhalen. Die moeten nu gillend naar een bruggerscursus in de zomervakantie.

Best jammer eigenlijk, omdat een 'echte' reality-serie met bruggers best leuk zou kunnen zijn. Wat dat betreft is de neppe sensatie van Brugklas een gemiste kans. Ik zap dus weer even verder.

Brugklas - elke werkdag op 18:55 - ZAPP (Nederland 3)

Gepubliceerd op 16 juni 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Bedankt dat je het voor me hebt gekeken, al was ik al niet van plan het te gaan kijken omdat het me een slechte variant van de school en spangas leek. Ben het helemaal eens met je dat het basisschool leerlingen bang maakt en dat het niet realistisch is. Ik ken een meisje van bijna 9 die het wel leuk vindt

9 jaar geleden

J.

J.

Het programma slaat inderdaad helemaal nergens op, maar ik heb wel genoten met het lezen van deze blog! Heel leuk geschreven :) Een 2 voor de slechte serie, en een 10 voor de leuke blog over de serie! Een tv-programma over de brugklas, dat lijkt op 'de school' lijkt mij een leuk idee; hopen dat dat er ooit komt!!

9 jaar geleden

E.

E.

Ik had het al gezien en ik vond/vind het best OK.

9 jaar geleden

M.

M.

hahahahahahahahaha maar het is opzich waar dat een dag van bruggers soms op een soap lijkt alle ruzies en wel of geen vrienden verliefd, veranderingen. het is allemaal nep

9 jaar geleden

U.

U.

ik heb me doodgelachen om die serie :')

9 jaar geleden

B.

B.

haha droog om je commentaar/reactie te zijn. ik zelf speel persoonlijk een klein rolletje in de serie maar ben het helemaal met je eens! je moet dan ook weten dat het acteer werk enorm slecht is en veel dingen zijn nogal geknipt en geplakt. ook zie je maar weer dat het script geschreven is door een volwassene, die weet niet hoe het er echt aan toe gaat. op de set was het ook niet bepaald gezellig.. ik moest enorm lachen om je blogg! wahaha net zo net als de krullen van roy donders, jupp!

9 jaar geleden

Pepijn

Pepijn

Ik vond het ook zo verschrikkelijk tenenkrommend slecht, maar ik had wel gelijk door dat het acteurs waren omdat ik iets teveel Net 5 series heb gekeken.

9 jaar geleden

R.

R.

jeez, als je je kind echt wil voorbereiden voor de brugklas stuur ze dan naar het STERKID kamp van Stichting de ster, niet zo suffe cursus van een vrouw waarvan de middelbare school 20-25 jaar geleden is.

9 jaar geleden

S.

S.

hahahah hij wilt. t is hij wil slimbo

9 jaar geleden

N.

N.

Ik vind eigenlijk dat de serie heel leuk is ook al is er hier en daar in overdreven maar toch dat is altijd zo op tv !

9 jaar geleden

N.

N.

Ik krijg gewoon spontaan migraine als ik er naar kijk

9 jaar geleden

Y.

Y.

Ik vind dat je helemaal gelijk hebt . Ze kunnen het beter helemaal niet meer uitzenden op de tv.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.