Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ouders wantrouwen digitale examens

Ouders wantrouwen digitale examens

Door Joca

Niet alleen examenkandidaten bellen het LAKS plat met klachten. Ook hun ouders weten de Examenklachtenlijn te vinden. Een opvallend groot deel van deze ouders klaagt over de digitale examens op het vmbo. Die zouden volgens de ouders niet betrouwbaar zijn, zo meldt dagblad Metro.

Vmbo-scholen kunnen zelf plannen wanneer tussen 31 maart en 18 juni de digitale examens worden gemaakt. Daarvoor zijn voor elk vak wel verschillende versies nodig. De klagende ouders menen stuk voor stuk dat hun kind een veel moeilijker examen voor zijn neus krijgt dan de rest van de klas.

"De ouders vinden het vooral verwarrend", vertelt Annelotte Lutterman van het LAKS. "Zij hebben vroeger zelf nog examen gemaakt met pen en papier en verwachten dat alles hetzelfde is als toen. Nu horen ze dat hun kind het examen op de computer maakt. Een schok voor de ouders, want die zijn soms sceptisch over alles wat digitaal is."

Vraagbaak

De scholierenvakbond stelt de ouders gerust door ze uit te leggen hoe digitale examens in zijn werk gaan, en hun vragen te beantwoorden. "In plaats van een klachtenlijn, zijn we in dit geval een vraagbaak", zegt Lutterman. 

"Wij staan achter de kwaliteit van alle examens die wij maken", vertelt Cito-woordvoerder Nancy Willemsen. Deze organisatie gaat echter alleen over de opgaven zelf. De vorm van het examen, de hoeveelheid versies en de normering, wordt bepaald door het College voor Examens (CvE). 

"Elke versie van een digitaal examen krijgt een eigen normering. Dat zorgt ervoor dat de moeilijkheidsgraad hetzelfde blijft, welke versie je ook maakt", vertelt voorlichter Mirjam Kapelle van het CvE. "Het wantrouwen van de ouders is dan ook volkomen ongegrond."

Filmpjes

Op de praktijkgerichte leerwegen van het vmbo, bb en kb, zijn de meeste examens digitaal. Naast de flexibele afnamedata heeft deze methode ook andere voordelen. Zo kunnen bij vragen kleurenfoto's, filmpjes en geluid gebruikt worden. Ook zijn de toetsen makkelijker aan te passen voor bijvoorbeeld mensen met dyslexie.

Bij de andere niveaus wordt de computer alleen aangezet bij de kunstvakken voor de bronnen. De rest van het examen is net zoals de andere vakken schriftelijk. Dat blijft de komende jaren ook zo. "Er zijn geen plannen om op havo en vwo digitale examens in te voeren, omdat de meerwaarde daarvoor nu nog ontbreekt", aldus Kapelle.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 26 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

Er valt over de kwaliteit van de digitale examens echt wel wat meer op te merken dan de Cito-woordvoeder doet. Kijk ook maar eens op: http://home.kpn.nl/rjongeli/index.htm.
Deze week zijn in de Tweede Kamer twee moties aangenomen die met ingang van volgend schooljaar een einde maken aan de geheimhouding van de digitale examens.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.