Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gratis punten door afgekeurde vragen

Gratis punten door afgekeurde vragen

Door Joca

Dankzij klachten bij het LAKS zijn bij verschillende examens de correctievoorschriften aangevuld. Dat levert gratis punten op bij vwo natuurkunde, vmbo economie, vwo scheikunde, havo Engels en vwo aardrijkskunde! 

In sneltreinvaart stuurde het College voor Examens een aanvulling op het antwoordmodel van vwo aardrijkskunde, een examen dat vanochtend nog werd gemaakt. Alle leerlingen krijgen twee punten voor opgave 17. In de vraag werd verwezen naar een bron die niet in het boekje stond. 

Krappe arbeidsmarkt

Bij het examen economie op het vmbo levert opgave 8 voor iedereen twee punten op. De vraag is afgekeurd, omdat de term 'krappe arbeidsmarkt' werd gebruikt. Dat begrip stond niet in de stofomschrijving. Ook is er voor opgave 5 een extra methode goedgekeurd voor het berekenen van het rendement, zo maakte het LAKS dinsdag bekend.

Op de havo levert vraag 37 van het examen Engels voor alle examenkandidaten twee punten op vanwege een verwarrende tikfout. In de vraag werd namelijk Schoolholiday.co.uk genoemd, terwijl in de tekst Schoolholidayclub.co.uk stond.

Formule

Op het vwo levert vraag 27 bij scheikunde voor iedereen vier gratis punten op. Bij het examen natuurkunde krijgt iedereen vijf punten bij opgave 17, omdat de benodigde formule er niet bij stond.

Sommige scholieren zijn het hier niet mee eens, omdat de formule ook zelf beredeneerd kon worden. Toch is de aanvulling van het College voor Examens (CvE) terecht, stelt LAKS vice-voorzitter Annelotte Lutterman. "De toetsstof staat vast en daar staat niet in dat je deze formule zelf moest kunnen afleiden. Vragen mogen niet over stof gaan die niet is opgegeven. Of je het dan toch zelf op kan lossen, of niet, is verder niet relevant." 

Overzicht

In de aanvullingen op de antwoordmodellen zijn niet alleen gratis punten uitgedeeld. Ook zijn bij veel opgaves extra antwoorden goedgekeurd. Een overzicht is te vinden op de website van scholierenvakbond LAKS.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 22 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

'gratis punten', uhu... Het wordt toch gecorrigeerd in de normering. Dit is gewoon het kind wat zoetigheid geven zodat het stopt met huilen.

9 jaar geleden

L.

L.

De link werkt geloof ik niet naar het overzicht van de aanvullingen.

9 jaar geleden

Chris

Chris

Het LAKS had de url veranderd. De link is nu weer aangepast!

9 jaar geleden

R.

R.

"De toetsstof staat vast en daar staat niet in dat je deze formule zelf moest kunnen afleiden. Vragen mogen niet over stof gaan die niet is opgegeven. Of je het dan toch zelf op kan lossen, of niet, is verder niet relevant", aldus Lutterman.

Het ging hier niet om een formule die je zelf moest kunnen afleiden. De formule bleek gewoon in BINAS te staan, echter in de syllabus was aangegeven dat deze formule expliciet gegeven moest worden. Die formule was gewoon over stof die je moest beheersen en je moest die formule ook gewoon kunnen toepassen. Het enigste verschil is dat de formule nu niet expliciet in de opgave vermeld was, maar dat was eigenlijk ook niet nodig want hij stond gewoon in BINAS.

9 jaar geleden

A.

A.

Vreemd dat bij aardrijkskunde door foute bronverwijzing de normering is aangepast, maar bij VWO geschiedenis pilotexamen niet!

9 jaar geleden

B.

B.

He! Jullie schrijven hier dat je met havo-Engels vraag 37
twee punten krijgt, maar dat is alleen wanneer je alles onjuist hebt ingevuld of volgens antwoorden model.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.