Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vwo wiskunde B: 'geen hocus pocus'

Vwo wiskunde B: 'geen hocus pocus'

Door Merel

Alle vwo'ers moesten vandaag hun hersens laten werken om wiskundige vraagstukken op te lossen. Onder de kandidaten met de B-variant heerste vooral opluchting omdat het voorbij was.

De wiskunde B'ers waren best te spreken over hun examen. "Het ging wel lekker", zegt vwo'er Tim Martens. "Het was niet schrikbarend moeilijk, en er zaten geen vragen bij waarvan ik dacht 'dit is hocus pocus'. Gelukkig was het ook niet té veel bewijzen. Mijn klasgenoten en leraren waren er ook best tevreden over, geloof ik."

Huilen

Tamara Bos barstte zelfs in huilen uit tijdens het maken van haar wiskunde B-examen. De scholier had enorm tegen de toets opgezien, en kon haar tranen niet bedwingen toen bleek dat ze de opgaves zonder al te veel problemen kon maken. "Normaal gesproken kwamen goniometrische vergelijkingen bij mij nooit goed uit. Nu lukte het wel, dus viel er een enorme last van mijn schouders." 

Die uitte zich dus in een huilbui in de examenzaal. "Ik had zelf ook niet verwacht dat ik zo zou reageren; het was gewoon pure ontlading. Ik heb dit jaar superveel tijd in wiskunde gestoken, maar toch haalde ik tijdens een eerder schoolexamen een twee. Ik ben dan ook oprecht bang geweest dat ik op dit wiskunde-examen zou zakken."

Prima examen

"Ik heb net zelf het wiskunde B examen even gemaakt, dat ging prima. Ik zie natuurlijk direct wat je moet doen, maar ik denk dat de kandidaten dit ook wel konden maken", vertelt docent Joost van 't Spijker. "Ik sprak net even met mijn beste wiskunde B-leerling. Hij had wat moeite met het bewijzen bij een opdracht, maar de rest van het examen ging hem prima af."

Opgave 14 kon volgens Van 't Spijker wel problemen opleveren. "Daarbij moest je puntsymmetrie bewijzen. De formule daarvoor staat wel in het boek, maar is bij ons op school niet vaak behandeld."

Scholierenvakbond LAKS kreeg ook vooral veel klachten binnen over specifieke vragen. "Dat gaan wij verder onderzoeken, samen met het College voor Examens", zegt klachtencoördinator Annelotte Lutterman.

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 20 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

C.

C.

Bij mij barstte ook in kandidaat in tranen uit...maar niet op de goede manier, vrees ik.

9 jaar geleden

C.

C.

*een

9 jaar geleden

A.

A.

De puntsymmetrie vraag snapte ik ook niet, het is wat die docent zegt dat is bij ons ook nauwelijks behandeld. Heb het ook op geen een oud examen gezien. Vraag 16 vond ik ook best wel vaag. Verder prima te doen.

9 jaar geleden

W.

W.

Nou nou, zo makkelijk was het ook weer niet. Dit zijn weer de mensen die keihard gestudeerd hebben en het gewoon goed gemaakt hebben. Bij mij ging het ook goed, maar daarbij wil ik wel zeggen dat ik de laatste 5 dagen minimaal 5 uur per dag aan wiskunde heb besteed. Van andere klasgenoten kreeg ik te horen dat het heel lastig was en een persoon was zeer teleurgesteld dat zij waarschijnlijk niet eens een 4,4 heeft gehaald... Makkelijk? Nee, het is gewoon goed voorbereid bij deze personen.

9 jaar geleden

T.

T.

Mee eens, ik heb domme fouten gemaakt maar ik vond m zeker niet makkelijk. Nog nooit een onvoldoende voor wiskunde gehaald, zal blij zijn als dat deze keer ook niet is.

9 jaar geleden

A.

A.

Ik heb discalculie als je niet weet wat het is komt hier uitleg: hetzelfde als dyslexie alleen met rekenen. En ik vind rekenen/wiskunde dus LASTIG

9 jaar geleden

G.

G.

Dus wat is je punt nou eigenlijk?

9 jaar geleden

G.

G.

Misschien komt dit een beetje bot over, maar waarom heb je dan Wiskunde B en geen Wiskunde C? Er is een groot niveau verschil tussen deze twee vormen...

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.