Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Uit bed gebeld voor je examen

Uit bed gebeld voor je examen

Door Joca

Het is de nachtmerrie van elke examenkandidaat: je examen vergeten en wakker gebeld worden door je leraar. Het overkwam vanochtend een leerling van het Elde College in Schijndel.

Wiskundedocent Tom van Wanrooij was nog zo trots afgelopen vrijdag. "Iedereen was steeds op tijd, daar complimenteerde ik de examenkandidaten nog over." Vanochtend telde de leraar om 08:50 uur de leerlingen die het vmbo-examen geschiedenis zouden maken. Hij schrok even, want er ontbrak een leerling in de examenzaal.

Geroutineerd pakte Van Wanrooij de telefoon en belde de leerling die nog lag te slapen. "Tja, ze dacht dat ze pas vanmiddag aan de bak moest. En de meeste leerlingen hebben dan ook een examen wiskunde, maar dat zat niet in haar vakkenpakket." Wonder boven wonder kwam de leerling om 09:05 de aula binnen rennen. Een gelukje volgens de docent, "Veel scholieren wonen in dorpen verderop. Die zijn zo een half uur kwijt voordat ze op school zijn."

Na wat diep ademhalen, om het adrenaline level te laten zakken, kon de leerling aan de slag. "Het examen was niet heel lang, dus ruim voor tijd kon zij weer naar huis om verder te slapen", lacht Van Wanrooij.

Halfuur

Maar wat moet je doen als je zelf om 09:00 uur erachter komt dat je in de gymzaal moest zitten? Als je leraar zelf niet belt, is het handig om zelf je school te bellen. Ze weten de surveillanten waar je uithangt.

Ook moet je als een gek naar de examenzaal racen. Zolang je minder dan 30 minuten te laat bent mag je gewoon het examen maken. Je moet wel stoppen op de officiële eindtijd, tenzij de schooldirecteur in overleg met de Onderwijsinspectie een uitzondering maakt.

Kom je meer dan een half uur te laat, dan heb je pech. De school mag je niet meer toelaten tot het examen. En ook hier moet je de directeur lief aankijken: hij beslist of je een geldige reden hebt voor je late komst en het examen later mag inhalen.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 19 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.