Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Examen Russisch 'mooi kijkje in cultuur'

Examen Russisch 'mooi kijkje in cultuur'

Door Joca

Zes havisten en elf vwo'ers verdiepten zich vanmiddag in de Russische taal tijdens hun eindexamen. "De teksten waren leuk en gaven een mooi kijkje in de Russische cultuur", aldus docent Jeanette Bron.

Gymnasiast Angela Medendorp was voor het examen best zenuwachtig. "Ik doe pas sinds drieëneenhalf jaar Russisch", zegt ze. "Ik ben sterk in talen en na wat kennismakingslessen heb ik het toen gekozen als examenvak." In het examen zat een voor Angela lastige tekst over een Russische provincie. "Daar kon ik vrij weinig mee. Verder ging het eigenlijk wel goed en was ik een kwartier voor de eindtijd klaar."

Malevich

"Ik heb het havo- en vwo-examen bekeken en ik vond het een leuk examen", vertelt docent Jeanette Bron. "Er was een prima afwisseling van lichte en zware onderwerpen. Zo kwam er in een van de examens een grappige tekst voor over een man uit Sint-Petersburg. Als hij blut was, sprong hij de rivier in voor geld, waarmee hij bier kon kopen. Ook was er een mooi artikel over het tragische leven van de beroemde kunstenaar Malevich."

Volgens Bron was het examen prima van niveau. "Toch is het voor mij als leraar altijd anders dan voor de leerlingen natuurlijk. Zij reageerden wisselend en vonden de eerste tekst vrij lastig."

Moskou

Redenen om Russisch te kiezen als examenvak zijn er genoeg volgens de lerares. "Juist nu is kennis van het Russisch heel nuttig. De taal is de sleutel tot het begrijpen van de Russische cultuur", legt Bron uit.

Ook scholier Angela raadt iedereen aan de taal te leren. "Het is een hele goede kennismaking met de cultuur. Verder heb ik dankzij dit schoolvak meegedaan aan de Olympiade Russisch. Daarvoor mocht ik naar Moskou!"

Weinig klachten

Het LAKS heeft van de havisten geen klachten ontvangen over het examen. Wel klaagden twee vwo'ers bij de Examenklachtenlijn. "Een klacht ging over dat het examen te moeilijk was, maar de andere klacht was wel heel apart", vertelt klachtencoördinator Annelotte Lutterman. "De tweede klacht ging namelijk over een docent. Die was niet aardig volgens de leerling."

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 26 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.