Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vwo Frans 'uitzonderlijk lastig'

Vwo Frans 'uitzonderlijk lastig'

Door Joca

Veel vwo-scholieren met Frans hadden vandaag een pittig slot van de achtste examendag. Het LAKS heeft direct na afloop al een "gigantisch aantal" klachten gekregen over de moeilijkheid en de lengte van het examen.

Bij het vwo-examen zijn een groot deel van de vragen gesteld in het Frans. "Sommige opgaves bestonden uit flink wat tekst. Het kost veel tijd voordat je eenmaal ingelezen bent", vertelt scholier Dennis Ameling. "Ik moest best haasten en bijna iedereen is tot het eind gebleven", voegt hij toe. Ook de klasgenoten van Dennis hadden moeite met het examen. "Sommigen zeiden dat ze superveel hebben moeten gokken."

Onbegrijpelijk

"Het examen was precies zoals ik had verwacht", zegt examenkandidaat Chiem Balduk. "Lastig en vol teksten, vragen en antwoorden die allemaal onbegrijpelijk waren." 

De moeilijkheid van de teksten was erg afhankelijk van het onderwerp, aldus Chiem. "Er was een tekst over de Franse SecondLove, een website om vreemd te gaan. Dat is hier ook in het nieuws geweest, dus dan heb je al wat voorkennis." Teksten over onderwerpen waar je minder van weet, zijn moeilijker. "In mijn geval een artikel waarin een Franse zangeres werd geïnterviewd. Nou ja, dat dacht ik uit die tekst te kunnen halen."

Gymnasiast Thomas Bolding heeft na het examen juist een goed gevoel over het resultaat. "De vragen waren te doen en ik was op tijd klaar." Wel was de derde tekst voor Thomas pittig. "Dat was een tekst over waarom klassieke auteurs als Homerus bestudeerd moesten worden." Zijn klasgenoten reageerden gemengd op het examen. "Een paar vonden het net als ik prima gaan. Voor veel anderen was het examen iets te lang."

Achterstevoren

"Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen dat ze achteraan moeten beginnen. Daar zaten ook in dit examen de makkelijkere teksten en dat is toch een opsteker voor het zelfvertrouwen", vertelt docent Frans Swannet van den Akker.

Vooral de eerste vier teksten waren lastig volgens Van den Akker. "Die gingen over onderwerpen die de gemiddelde vwo-6 leerling niet echt aanspreken." Vanaf tekst vijf werd het beter. "Toen werden het standaard teksten waar je de gebruikelijke strategieën op kon loslaten", aldus de lerares.

Bijzonder lang was het examen niet volgens Van den Akker. "Leerlingen moesten wel stevig doorlezen. Er zaten lange teksten tussen, maar die zijn juist een voordeeltje. De vragen gaan vaak maar over een paar alinea's. Je kan dus heel gericht lezen. Korte teksten zijn vaak juist veel lastiger."

Il pleut klachten

De Examenklachtenlijn draait overuren vanwege het geklaag over het examen Frans. "Er zijn anderhalf uur na het examen al 1.700 klachten binnen!", zegt vice-voorzitter Annelotte Lutterman. "De meeste klachten gingen dat tout het examen heel lastig was. Ook waren veel vwo'ers niet blij met de lengte van de toets."

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 21 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

T.

T.

Ik had niet eens door dat die ene tekst over een dichteres ging, ik dacht dat ze iets met muziek deed... Gelukkig waren de vragen bij die tekst goed te doen en heb ik daar niet zo veel fouten. Ik heb 32 punten van de 50 in totaal dat betekent minimaal een 5,8 en maximaal een 7,8 :)

9 jaar geleden

R.

R.

Hahaha Thalia, ik kom er ook nu achter. Al met al tussen de 7 en de 9, dus ik mag niet klagen.. ;)

9 jaar geleden

S.

S.

De tekst ging ook over een zangeres, niet een dichteres

9 jaar geleden

Chris

Chris

Ha Sum, dat hebben we inmiddels aangepast, thanks!

9 jaar geleden

Y.

Y.

Tekst 8 ging volgensmij over een artieste die zangeres én dichteres is.
Wat een shitexamen trouwens, ik ben over het algemeen wel goed in Frans maar had door gebrek aan tijd tekst 9, 10 en 11 niet kunnen lezen en heb dus alles moeten gokken van die teksten.
Aantal punten bleek mee te vallen, maar ik heb veel oefenexamens gedaan en daarvoor had ik vaak wel hoger. Even bidden voor een hoge N-term!

9 jaar geleden

M.

M.

Oh, serieus? Ik vond dit examen op de tekst over de studenten van buitenlandse afkomst na, prima te doen. Maar daar was het vooral moeilijk omdat je openvragen had en dus heel precies moest formuleren. Hoewel ik het met het antwoord op vraag 10 uit het antwoordmodel geheel niet eens ben....

9 jaar geleden

M.

M.

Ik weet vrijwel zeker dat er geen tekst over SecondLove in zat, bij het vwo-examen Frans. Foutje?

9 jaar geleden

Joca

Joca

Tekst 11 gaat over een onderzoek gedaan door Gleeden. Een site voor mensen die eens vreemd willen gaan (Dus een Franse SecondLove, zoals in het blog staat.)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.