Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Boekjeschaos bij vmbo-examen Engels

Boekjeschaos bij vmbo-examen Engels

Door Joca

Dansende criminele jongeren en hondenuitlaatdiensten: ze zaten allebei in het vmbo-examen Engels. Volgens veel scholieren een prima examen, al zorgden al de boekjes met oplages, bijlages en uitwerkbladen voor wat opschudding.

"Er waren drie boekjes, maar bij het uitdelen ging het fout. Dan waren er weer mensen zonder teksten, dan weer anderen zonder vragen. Chaos!", aldus examenkandidaat Ralph Hofstede. Ook docent Engels Mariëlle van Koppen was niet blij met de nieuwe opzet van de examens. "De tafels van de leerlingen zijn veel te klein voor drie boekjes, kladblaadjes en een woordenboek. Voorheen waren de uitwerkbijlages losse blaadjes, in plaats van één boekje. Dat werkte veel beter."

Woordenboek

Verder waren de reacties over het examen Engels best positief. "De eerste en de tweede tekst waren pittig", vertelt Saskia Beving. "Ik moest veel opzoeken in het woordenboek. Verder ging het goed en ik had ruim de tijd om alle antwoorden nog eens te checken. Straks ga ik het even nakijken. Dat doe ik bij elk examen, want dan weet ik tenminste waar ik aan toe ben."

Vmbo'er Melisa Bulut deed het examen voor vmbo-kb. Zij kan nu met een goed gevoel vakantie vieren. "Het was heel erg makkelijk. Dat komt omdat ik goed ben in Engels. Sommige klasgenoten hadden er wel moeite mee. Zij hadden ook wat meer tijd nodig."

Flesje water

Hetzelfde zag Ralph bij een aantal van zijn klasgenoten. "Maar bij mij en veel anderen ging het eigenlijk wel goed!" Er waren meer teksten dan hij had verwacht, "maar erg moeilijk waren ze niet." Wel was het volgens Ralph best heet in de examenzaal. "Gelukkig was er voor iedereen een flesje water om wat af te koelen."

"De teksten waren op bepaalde puntjes lastig", vindt lerares Engels Mariëlle van Koppen. "Soms moest je echt met het woordenboek in de hand elk woord vertalen om de vraag te kunnen beantwoorden."

Geen verrassingen

Het tweede deel van het examen bestond uit een schrijfopdracht. "Bij de brief waren er geen verrassingen", aldus Van Koppen. "Er waren tien punten die de leerlingen in de tekst moest verwerken. Al die punten waren stuk voor stuk kort en duidelijk."

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 20 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

Alles afgekeken, nou dat is soepel. :')

9 jaar geleden

S.

S.

"Soms moest je echt met het woordenboek in de hand elk woord vertalen om de vraag te kunnen beantwoorden."
Ehhh, als /docent/ zou je dat toch wel gewoon moeten kunnen onderhand?!

9 jaar geleden

S.

S.

Er staat toch nergens dat Saskia docent is?

9 jaar geleden

B.

B.

Als je elk woord van een vraag moet gaan lopen vertalen ben je toch wel een beetje een domme kut

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.