Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

N&T'ers scoren hoger op examens

N&T'ers scoren hoger op examens

Door Joca

Zijn alle bèta's knappe koppen? Leerlingen met het profiel Natuur en Techniek scoren namelijk het hoogst bij de centrale examens. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl en Scholieren.com naar de examencijfers uit 2013.

Op het vwo halen scholieren met profiel Natuur en Techniek gemiddeld een 6,9. Economie en Maatschappij scoort net als Cultuur en Maatschappij een 6,7. Leerlingen met het profiel Natuur en Gezondheid scoren gemiddeld een 6,6.

Op het vmbo halen scholieren met de specialisatie Administratie en Instalektro de hoogste examencijfers. Gemiddeld halen zij een 6,9. De specialisaties Haven- en Vervoerschool en Technologie Oriëntatie scoren het laagst. Het eindexamencijfer is daar gemiddeld een 6,3.

Op de havo is het verschil tussen de profielen kleiner. Natuur en Techniek scoort gemiddeld een 6,6. Het gemiddelde examencijfer van leerlingen met overige profielen is 6,5. Slechts één examenkandidaat had het combinatieprofiel N&T/C&M, maar die scoorde wel hoog met een 6,9 als gemiddeld examencijfer.

Verschillen

Volgens René Alberts van toetsontwikkelaar Cito zijn de verschillen lastig te verklaren. "Het is natuurlijk zo dat het kiezen van een bepaald profiel niet automatisch een hoger cijfer oplevert." Wel zijn er volgens hem veel andere factoren van invloed.

"Het is bijvoorbeeld mogelijk dat vwo-leerlingen met N&T gemiddeld gemotiveerder zijn, of intelligenter", aldus examenspecialist Alberts. Hij voegt daaraan toe dat N&T'ers wel een "bepaalde vorm" intelligentie sterker is ontwikkeld. Zo scoren bèta-types - met uitzondering van Engels - gemiddeld lager bij talen. Toch blijft dat gissen, volgens Alberts. "Er is extra onderzoek nodig om er echt iets over te kunnen zeggen."

Gepubliceerd op 18 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Ik had N&G op havo en geslaagd met gemiddeld een 7. Iemand anders in mn klas had N&T en had gemiddeld een 6.5 ongeveer volgensmij

9 jaar geleden

S.

S.

Dus?

9 jaar geleden

G.

G.

Ok. Hier kunnen we niet om heen. Dit bewijs is sluitend. Stop de onderzoeken want hier is het bewijs zojuist geleverd!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.