Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

App: lezen met raketsnelheid

App: lezen met raketsnelheid

Door Joca

Chaos: je hebt een toets voor geschiedenis met gigantisch veel stof. Ook moet je nog drie boeken lezen voor Nederlands. Op zulke momenten zou je willen dat je twee keer zo snel kon lezen. Met de app Outread kan dat!

Snapchat, Draw Something of Quiz Battle alweer zatElke twee weken zoeken onze bloggers een nieuwe app uit die helemaal hot is in de pauze óf dat best wel eens heel snel zou kunnen worden. Pak je smartphone er maar vast bij!

Een gemiddelde scholier leest met een tempo van 200 woorden per minuut. Veel apps beloven je sneller te kunnen laten lezen. De Appstore zit er vol met die apps, maar ze werken lang niet allemaal zo fijn. Wat die apps namelijk doen is de tekst opsplitsen in losse woorden, die razendsnel voorbijflitsen op je scherm. Zelf werd ik er vooral erg misselijk van en ik onthield niks van wat ik gelezen had. Outread pakt het anders aan: de app markeert de woorden op een bepaald tempo. Het lijkt een beetje op de songtekst bij een karaoke-video.

Fast forward

In de app kun je op heel veel manieren teksten invoeren die je wilt lezen. Zo zijn er koppelingen met artikelbewaarapps als Pocket en kun je zelf gekopieerde tekst in de app plakken. Handig is dat je ook een link van een website in kan voeren, bijvoorbeeld deze samenvatting van examenstof van geschiedenis. Outread kopieert de tekst dan automatisch.

Hoe het werkt? Als je gaat lezen zie je de tekst in vaag grijs. De app bepaalt jouw tempo door steeds een groepje woorden markeren. Je ogen volgen dit en zo lees je veel sneller dan normaal. De makers beloven dat je met wat training 1000 woorden per minuut kan halen, maar dat lijkt me overdreven. Sterker nog, volgens mij krijg je daarvan gewoon hoofdpijn. Zelf kom ik wel tot zo'n 500 woorden per minuut, wat nog altijd twee keer zo snel is als normaal. Echt relaxed leest dit tempo echter niet. Het is handig voor teksten met leerstof, een boek lees ik liever op de 'oude' manier.

Geen wondermiddel

Om het lezen fijner te maken, kun je in Outread veel instellen. Zo kun je kiezen of je de tekstmarkering dikgedrukt wil hebben, of juist met een felgekleurde achtergrond. Er is zelfs een nachtstand voor nachtelijke leersessies! Ook kun je kiezen uit een heleboel lettertypes, inclusief eentje speciaal voor mensen met dyslectie. En natuurlijk is er ook een knop waarmee je zelf je leessnelheid kan bepalen.

Allemaal piekfijn in orde dus, toch is deze app geen wondermiddel. Het helpt je sneller te lezen, maar als je concentratie wegzakt, ben je de draad snel kwijt. Dan heb je er maar weinig aan. Het is echter wel een prettig hulpje als je je aandacht erbij kan houden. Ik heb ook het idee dat ik teksten net zo goed onthou als met normaal lezen.

Het is dus echt een app die je zelf uit moet proberen. Voor zo'n experimentje is de prijs van 4,99 dollar misschien wat te hoog. Toch is dat het wel waard: als je het trucje wél kan, maakt Outread van jou een leesraket!

Website: Outreadapp.com

Download:  iOS (ook met versie voor iPad) 4,99 dollar

Gepubliceerd op 2 april 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

J.

J.

lol app kan hem goed gebruiken

10 jaar geleden

Lotte

Lotte

Joca. Dit beeld. Mijn redactievergadering wat-vond-ik-het-beste-beeld-praatjes worden zo eentonig...

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.