Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Grotere klassen zijn beter!

Grotere klassen zijn beter!

Door Pim

Scholieren.com en EenVandaag onderzoeken samen of het uitmaakt hoe groot de klas is waarin wij les krijgen. Leuk natuurlijk, doe vooral mee, maar ik ken de uitkomst al: grotere klassen zijn beter. Van grotere klassen worden we namelijk allemaal een stuk slimmer, socialer, slanker en sportiever.

Je ouders, hun ouders en die ene oude gymleraar, ze zeggen het allemaal: je schooltijd is de mooiste tijd van je leven. Jammer dat zij er gemiddeld maar twintig vrienden aan over hebben gehouden. Wij hebben er straks zestig!

De klassen worden steeds groter, maar dat is niet erg. Door grotere klassen wordt namelijk iedereen socialer: als er meer mensen in de klas zitten, heb je op een natuurlijke manier meer contact. Briefjes met geheimen moeten een langere weg door de klas afleggen, en dus kennen meer mensen je geheimen. Dat schept natuurlijk de perfecte band om later vrienden voor het leven te blijven, samen een bedrijf te beginnen of de wereld over te nemen.

Slimmer

Daarnaast worden we van grotere klassen ook gewoon slimmer. Tienen worden straks normaal en waarschijnlijk gaat de overheid dan de elf invoeren. Er moet immers iets te verbeteren blijven. In een grote klas overlegt iedereen er lekker op los en daar worden we allemaal intelligenter van: wij hogere cijfers, leraren hogere cijfers, scholen hogere cijfers en de overheid blij.

De minister wil graag dat we hoog in allemaal van die internationale lijstjes komen. Ik zou de namen van die lijstjes even niet weten, ach ... daar ga je al. Dat kan ik natuurlijk ook helemaal niet weten, ik heb nooit in een grotere klas gezeten!

Sportiever

Volwassenen klagen maar dat wij leerlingen veel te veel aan de snoeppot zitten en te weinig tegen een voetbal aan trappen. We worden steeds dikker en ongezonder. Alweer zijn grotere klassen hier de ideale oplossing! Als er straks zestig man in een klaslokaal moet zitten, zul je toch echt moeten sprinten voor een plekje. Klaslokalen worden niet ineens groter natuurlijk.

Ze zeiden 't al in 1859: er geldt een survival of the fittest. Degene met de beste linkse heeft bij wiskunde dat ene plekje vooraan en kan dus die afgekloven geo van de leraar lenen. De snelste ninja heeft bij Frans dat laatste felbegeerde woordenboek. Begin maar vast met trainen: je gaat die spieren nodig hebben. Val je meteen een beetje af! Vetzak. 

Oppassen

Toch zou het zomaar kunnen dat allerlei 'wetenschappers' met hun 'onderzoeken' gaan roepen dat grotere klassen helemaal niet beter zijn. De verklaring daarvoor is natuurlijk heel logisch: zij hebben nooit in een grotere klas gezeten en zijn dus gewoon ouderwets jaloers! 

Ze willen niet dat wij straks allemaal socialer, slimmer, slanker en sportiever worden. Het is ook wel zielig voor al die leraren, ouders en onderzoekers dat ze niet zoveel vriendjes en vriendinnetjes hebben als wij. Als troost voor hun ben ik bezig met een zelfhulpboek: 'Ik en mijn kleine klas. Het leed verwerken in 5 simpele stappen.' 

Met z'n tweeëndertigen of met z'n zestienen in een klaslokaal: maakt het veel verschil? Scholieren.com en EenVandaag doen hier onderzoek naar. Met de uitslag in de hand vragen we staatssecretaris Dekker om een reactie dus je mening doet er echt toe! Doe daarom snel mee!

Gepubliceerd op 12 november 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Q.

Q.

ik mag hopen dat dit sarcastisch is... ben zelf geen voorstander van grote klassen. 30 leerlingen vind ik een maximum.

10 jaar geleden

Pim

Pim

En al mijn goeie argumenten hierboven dan?

10 jaar geleden

H.

H.

Mee eens, hoe minder leerlingen , hoe meer focus op individuele capaciteiten.

10 jaar geleden

N.

N.

Beste betoog dat ik ooit heb gelezen

10 jaar geleden

M.

M.

Een betoog voor een onderzoek? Echt zeer triest. Evenals het betoog.

10 jaar geleden

P.

P.

Schande idd deze combi! beivloeding onderzoek

10 jaar geleden

Justine

Justine

+10. Pim, I know the feeling of sarcasm not being recognised and will be there for you in these hard times <3

10 jaar geleden

L.

L.

nou ik zit nu met 33 in de klas op een gewone school, en ik ben ook nog slechthorend nou liever worden ze niet groter maar kleiner want het is zo druk in de klas dat als ik vooraan zit met hulpmiddelen als een microfoontje en hoorapparaten het gewoon bijna niet hoor en helaas ligt dat aan de drukt/grote van de klas

10 jaar geleden

A.

A.

ik zit ook in een grote klas (zie mijn reactie)

en ik heb ook liever dat ze kleiner worden

10 jaar geleden

A.

A.

Ik zit in een klas van 32 leerlingen en dat is echt veelsteveel!! Het is een en al rumour in de klas, waardoor je je slecht kunt concentreren. Geef mij maar een klas van 20 leerlingen!!!

10 jaar geleden

S.

S.

Ik zit op een school die experimenteert met kleine klassen (maximaal 20) en ik moet zeggen dat ik dat fijner vindt dan een klas met 32, wat ik op mijn oude school had. De docent heeft veel meer aandacht voor je waardoor je cijfers omhoog gaan. Ik ben tegenstander van grote klassen

10 jaar geleden

S.

S.

Wat is nou beter?
Een kleine of een grote groep?!

10 jaar geleden

S.

S.

mijn klas bestaat uit 31 leerlingen. veel te groot natuurlijk maar daardoor kan ik dus niet opletten, ookal zit ik vooraan :(

10 jaar geleden

L.

L.

Ik vind het juist fijn om in een grote klas te zitten want dan is er een veel grotere kans om daar leuke mensen tegen te komen en het is natuurlijk veeeeeel gezelliger in een grote klas en dat vindik leuk. Je komt ten slotte toch niet alleen op school om te leren !!

10 jaar geleden

A.

A.

maar omdat het zo gezellig is, dat je slechte punten haalt is ook niet leuk

10 jaar geleden

I.

I.

Eerst zait ik in een groep met maar dertien leerlingen, drie jaar later werden het er ineens 32, en nu zijn het er 20

10 jaar geleden

I.

I.

Eerst zait ik in een groep met maar dertien leerlingen, drie jaar later werden het er ineens 32, en nu zijn het er 20

10 jaar geleden

A.

A.

"Dat schept natuurlijk de perfecte band om later vrienden voor het leven te blijven, samen een bedrijf te beginnen of de wereld over te nemen.".... Boy, that escalated quickly

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.