Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Elke school een complimentenmachine

Elke school een complimentenmachine

Door Joca

Een blikje cola uit de automaat halen doen we allemaal wel eens, maar complimenten? Op een basisschool in Haren is een complimentenmachine neergezet. Wanneer leerlingen zich goed gedragen mogen ze een button met een complimentje uit de automaat trekken. Wat mij betreft, zetten ze ook op elke middelbare school zo'n machine.

De machine reist langs verschillende basisscholen in Nederland. De automaat spuugt buttons uit met teksten als "Goed bezig!" en "Goed gedaan!". Deze hebben allerlei positieve effecten, zo zegt de basisschooldirecteur die de automaat heeft neergezet. De complimentenbuttons helpen tegen pesten en belonen goed gedrag. Dat zijn dingen die niet alleen nuttig zijn voor basisschoolkindjes, maar ook voor ons scholieren!

Steuntje in de rug

Juist scholieren kunnen op z'n tijd best een extra complimentje gebruiken. Op hun schouders rust namelijk een enorme druk. Het zijn niet alleen de gebruikelijke kwaaltjes van onzekere pubers waar scholieren tegen strijden. Onmogelijke schoolopdrachten en keuzestress komen er nog eens bij. Ja, het is een zwaar leven op deze manier. 

Complimentjes kunnen voorkomen dat half puberend Nederland in het gekkenhuis belandt. Een kekke button met positivo tekst is een steuntje in de rug voor iedereen die anders van ellende in elkaar zou storten.

Daarnaast zorgen complimenten ook voor een nieuwe blik op dingen. Als je waardering krijgt voor goed werk, is dat een extra reden om goed je best te doen. Sterker nog, al die gelukkige leerlingen zullen spontaan gaan excelleren. Met een paar lieve woordjes verdwijnt de zesjescultuur. Het Ministerie van Onderwijs kan trots zijn.

Ingeblikt complimentje

Er is wel een probleem, want iemand moet die complimenten geven. In de kleuterklas strooit de juf met krulletjes, kattenplaatjes en stickers. Daarna is het voor de meesten voorbij met de stortvloed aan complimenten. Sommigen hebben hun ouders als persoonlijke fanclub. Andere mensen laten hun BFF elke dag honderden complimenten whatsappen.  De rest moest het tot nu toe stellen zonder de fantastische effecten van een shotje complimentjes.

De complimentenmachine lost dat probleem op een simpele en moderne manier op. Een automaat zeurt niet en staat altijd voor je klaar in ruil voor wat kleingeld. Complimenten scoren wordt zo net zo makkelijk als het kopen van zakje chips.

De 4-jarige kleuter die diep binnen elke scholier zit, heeft complimentjes nodig. We zijn tenslotte de applausgeneratie.

Gepubliceerd op 16 oktober 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.