Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schoolvolk: de onderwijsinspecteur

Schoolvolk: de onderwijsinspecteur

Door Joca

"Ga maar even zitten. U ziet er een beetje zenuwachtig uit, maar dat is geen probleem hoor. Op andere scholen reageerde de directeur precies hetzelfde op een gesprekje met de onderwijsinspecteur."

Vorig jaar kropen onze bloggers nog in 't hoofd van verschillende docententypes, nu zijn de schoolvolktypes aan de beurt. Om de week schrijven Bram en Joca over types als de Poolse poetsvrouw en de introverte ICT-man. Het complete archief van al het schoolvolk vind je hier.

"Voor de leerlingen ben ik vreemd genoeg wat onzichtbaarder. Hooguit vragen ze zich af wat 'die man met dat koffertje' achterin het klaslokaal eigenlijk doet. Het grappigste zijn de verstrooide leraren die mij pas aan het eind van het lesuur opmerken. Geweldig, hoe hard ze dan opeens hyperventileren.

- U wilt mijn oordeel over deze school weten? Nou nou, laat me eerst mijn verhaal afmaken. Neem ondertussen gerust een slokje van uw koffie. Of bent u zo gespannen dat u niks meer door uw keel krijgt, haha.

Eens kijken, waar was ik ook alweer gebleven. O ja, gespannen leraren. Mijn specialiteit is namelijk het vinden van illegale onderwijspraktijken op de werkvloer. U kent ze vast wel, maar ik zal er toch een paar voorbeelden noemen: spijbelstrippenkaarten, onbevoegde docenten, leraren die hun klas eerder weg laten gaan en... Ach, kunt u er nog eentje noemen? - Nee, dat heeft u fout. De 1040-urennorm controleer ik sinds kort niet meer.

Het is een mooie baan, weet u. Ik doe echt iets goeds voor het land. Zonder de Onderwijsinspectie zouden alle middelbare scholen allang zijn veranderd in van die hippiescholen waar al die scholieren de hele dag GTA spelen. Dat moeten we niet willen met z'n allen, toch?

Goed, het oordeel van de Onderwijsinspectie. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de examencijfers. Ik heb goed gekeken naar de dagelijkse praktijk hier. Tja, scholen als die van u zien wij niet zo vaak. - Is het normaal dat uw handen beginnen te trillen?

Vandaag heb ik met mijn collega's bij het Ministerie van Onderwijs gebeld om te overleggen. U snapt dat we een beslissing als deze niet zomaar nemen... Nee, hè. Niet alweer. Waarom vallen die rectors altijd flauw van de stress? Ik wilde zeggen dat hij de titel excellente school had gekregen!"

Gepubliceerd op 4 juni 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.