Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De laatste scholier zonder rijbewijs

De laatste scholier zonder rijbewijs

Door Joca

'Blijf binnen, heb zo mijn eerste rijles!!!111.', 'Zoooo blij, rijbewijs gehaald!'. Mijn Facebook-timeline stroomt al maanden vol met dit soort berichten. Iedereen die ik ken kruipt tegenwoordig achter het stuur. Rijlessen zijn nogal populair sinds je op je 16e kan beginnen.  

Tijdens de lessen op school worden er geen briefjes meer doorgegeven, cartoons getekend, of gewhatsappt. Mensen zitten met een boek autotheorie op hun schoot net te doen alsof ze opletten. Als ze het theorie-examen gehaald hebben, verkopen ze het boek weer door aan klasgenoten.

Lesauto's voor de school

Na schooltijd is het een komen en gaan van lesauto's. Allemaal scholieren die direct na school een uurtje rijles hebben gepland. De volgende dag delen alle toekomstige chauffeurs hun tips voor het achteruit inparkeren. Lege plaatsen in de lokalen zijn er niet omdat mensen spijbelen of ziek zijn. Deze lege plaatsen worden veroorzaakt door scholieren die een dagje verlof hebben vanwege hun rijexamen. Je zou bijna expres zakken, zodat je nog een vrije dag kan scoren.

Het parkeerterrein achter het schoolgebouw is tegenwoordig te klein. Niet alleen leraren komen met de auto naar school, maar ook leerlingen uit de examenklas. Zo kreeg een klasgenoot van mij een auto van haar ouders. Een ander verdiende aardig met z'n Albert Heijn-baantje en kocht een 30 jaar oude Mercedes.

Hype gemist

Zo'n beetje elk gesprek begint met de vraag "Heb je al rijles?". Ik blijf dan altijd even stil en schud nee. Kort geleden was dit niet echt bijzonder. Nu behoor ik opeens tot een nieuwe uitstervende soort: de scholier zónder rijbewijs.

Ik heb de trend namelijk een beetje gemist: voor rijlessen heb ik niet gespaard. Mijn ouders zijn er ook nooit over begonnen. Voor mij is een rijbewijs halen iets abstracts voor later, zoals belasting betalen en met pensioen gaan. 

Ga ik voor mijn 70e nog eens echt leren inparkeren?

Kapotte raceauto's

Terwijl al mijn vrienden (onder begeleiding) over de A2 mogen scheuren, vrees ik voor mijzelf het ergste. Word ik zo'n type die op z'n 70e rijlessen neemt, omdat m'n vrouw het zat is mij overal heen te rijden? Of zal mijn rijervaring voor altijd beperkt blijven tot raceauto's total loss rijden op de Playstation 2? Ik vind het allebei geen goed vooruitzicht.

Misschien wordt het toch eens tijd om een rijlesfonds voor mezelf te starten. Tot die goed gevuld is, rij ik graag mee op de achterbank.

Gepubliceerd op 18 november 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Je kan altijd nog thuis schrijver worden dan heb je bijna nooit de auto nodig, je schrijft heel leuk!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.