Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Geef mij maar ouderwets les

Geef mij maar ouderwets les

Door Joca

Zelf je schooltijden kiezen, niet meer fietsen naar school maar inloggen op je iPad terwijl je aan de keukentafel zit. Bij problemen chatten met je leraar, die zich overigens liever coach laat noemen. 

Het inlogonderwijs van de Steve Jobsscholen klinkt heel leuk, maar volgens mij wordt het klassikaal onderwijs wel heel makkelijk aan de kant gezet.

Kinderen die naar een iPadschool gaan hebben veel vrijheid: ze krijgen geen les meer in een vast lokaal, er zijn geen vaste lessen meer en ook dienen ze hun eigen roosters te verzinnen. En elke swipe op de iPad moet uiteraard verantwoord worden.

Daarnaast moet je als leerling op een Steve Jobsschool naast al deze onderwijskundige zaken ook nog eens 20 wiskundeproblemen oplossen, Engelse werkwoorden leren én een werkstuk maken. Kunnen scholieren die vrijheid wel aan? Leren is namelijk al moeilijk genoeg. Discipline opbrengen en omgaan met zoveel vrijheden is misschien nog wel moeilijker.

Plants vs Zombies

Specifiek voor de Steve Jobsscholen zou je je ook kunnen afvragen of de iPad wel het juiste apparaat is om je lessen op te baseren. Les krijgen met een iPad lijkt misschien aantrekkelijker dan met een laptop. Maar een tablet nodigt eerder uit tot nog een potje Angry Birds en Plants vs Zombies dan het doorploegen van droge geschiedenisstof. Terwijl daar nou juist je schaarse zelfdiscipline naartoe moet. Dat probleem is veel kleiner als je ouderwets les krijgt met pen en papier, of met een laptop.

Lol met klasgenoten

Bij klassikaal onderwijs denk je misschien aan de horrorbeelden van scholieren die opgesloten zitten in een lokaal met te weinig frisse lucht. Met een stoffige docent voor het bord die veel te saaie uitleg geeft. Maar vergeet niet dat die lessen juist belangrijk zijn. De meeste leraren draaien geen geautomatiseerd verhaal af, maar spelen juist in op wat er gebeurt in de klas. Daar steekt iedereen hopelijk wat van op, en bovendien kun je er lol hebben met je klasgenoten.

Op een 'normale school' kom je nog eens in aanraking met échte mensen, ook de types waar je normaal gesproken niet mee zou praten. Heel anders dan een inloglesje Frans in de Starbucks, waar er geen klasgenoot te bekennen is.

Goedgekeurd door Finland

Daarnaast hebben lessen in een klas met een leraar ervoor zich bewezen. Miljarden mensen hebben op deze manier les gehad, van vuilnismannen tot presidenten.  Zelfs in het op onderwijsgebied altijd bewonderde Finland is de basis nog een groepje leerlingen in een lokaal. Vergeleken daarbij is het inlogonderwijs nog een waagstuk.

Dat betekent niet dat de lessen nog op dezelfde manier moeten worden gegeven zoals in de 19e eeuw. Klassikaal onderwijs kan prima gecombineerd worden met computers of tablets. Dat zou zelfs vaker gedaan moeten worden. Er kan ruimte zijn voor zelfstandig leren in de les, met uitleg van videoleraren thuis. Zo kun je moderne mogelijkheden combineren met de sterke basis van oldschool onderwijs.

Natuurlijk is dat niet makkelijker, maar het lijkt me niet moeilijker dan het oprichten van volledig nieuwe scholen met inlogonderwijs dat eigenlijk nog getest moet worden. Klassikale lessen volstaan nog steeds, ook in deze nieuwe tijd.

Gepubliceerd op 3 september 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Justine

Justine

Aan de ene kant vind ik wel dat we moeten kijken naar een modernere vorm van les geven, maar ik ben het met je eens dat leerlingen waarschijnlijk niet met deze vrijheid om kunnen gaan. We hebben gewoon echt discipline nodig.

10 jaar geleden

H.

H.

Ik ben 't helemaal met je eens. Ik ben helemaal vóór onderwijsvernieuwing, maar op dit moment is de iPad nog een apparaat dat enkel uitnodigt tot consumeren en niet tot produceren. Een laptop daarentegen (zoals die op veel scholen al wordt gebruikt in de les) is wel geschikt voor digitaal onderwijs.

10 jaar geleden

S.

S.

Ik ben het helemaal met de spreker, eens, de scholieren kunnen echt niet met die vrijheid omgaan. Sommige wel misschien, maar in ieder geval een (heel) groot deel niet. Daar komt nog eens bij , waarom zou je innoveren als het niet nodig is? Mensen hebben echt geen iPad nodig om te leren.

10 jaar geleden

M.

M.

Helemaal mee eens

10 jaar geleden

D.

D.

Helemaal met je eens! Ook vind ik dat je met de i-pad veel minder makkelijk even terugbladert naar een andere pagina of twee boeken tegelijk open hebben. Ik vind het oké wat jij ook zegt, als ze het combineren, maar toch zou ik het liefst gewoon met pen en papier les willen houden! (;

10 jaar geleden

S.

S.

Ik ben er helemaal mee eens! Juist op basisscholen ligt de nadruk niet alleen op leren lezen, schrijven, rekenen, maar op het leren omgaan met andere mensen. Als je met een ipad les krijgt verhinder je kinderen in hun emotionele ontwikkeling.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.