Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Vanaf 2015 tussentoets in de onderbouw'

Door Merel

De Scholieren.com-twitterfeed stond op de dagen van de eindexamenuitslag vol met klagende scholieren: de nieuwe regel, waarin examenkandidaten voor de vakken Engels, Nederlands en wiskunde maximaal één 5 mogen halen, eiste zijn tol.

Om toekomstige kandidaten beter voor te bereiden kwam staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) deze week met een oplossing: een tussentijdse toets in deze drie vakken, die in de onderbouw al moet checken hoe het met je kennis gesteld is.

De nieuwe verscherpte examenregels die dit jaar van kracht werden zorgden voor nogal wat problemen bij de kandidaten. Niet alleen moesten ze sinds vorig jaar een 5,5 gemiddeld halen op hun centraal examen, daarnaast werd de lat voor Engels, Nederlands en wiskunde dit jaar hoger gelegd: één 5 op de eindlijst mocht nog, de andere twee vakken moesten voldoende zijn. En dat bleek voor sommigen best pittig:

Toets voor kernvakken

Dekker kwam deze week met een wetsvoorstel dat de problemen zou kunnen oplossen. Hij wil dat alle onderbouwers in Nederland vanaf schooljaar 2015-2016 een toets maken om te testen op welk niveau ze zitten voor de drie kernvakken. Havisten en vwo'ers gaan de toets in de derde maken, vmbo'ers in hun tweede jaar.

"Leerlingen, ouders en docenten zien met deze toets of een leerling op koers ligt richting het examen," vertelt Dekker. Hij hoopt dat leerlingen beter geholpen of juist uitgedaagd kunnen worden door de uitkomsten.

Diagnostische toets

De toets moet digitaal afgenomen worden, en heeft geen invloed op rapportcijfers: het is een zogenaamde 'diagnostische toets'. Handig snufje: doordat de toets digitaal is, worden de vragen aangepast aan je niveau. Als je de vragen goed maakt, worden ze na verloop van tijd moeilijker, en als het niet zo goed lukt krijg je relatief makkelijkere vragen voorgeschoteld. Op die manier geeft de uitslag een zo precies mogelijk beeld van je capaciteiten.

Het wetsvoorstel moet nog wel goedgekeurd worden door de Tweede Kamer, die er waarschijnlijk na de zomer over zal beslissen.

Gepubliceerd op 27 juni 2013


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?