Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

22 procent jongeren wordt online gepest

22 procent jongeren wordt online gepest

Door Lisa

Pesten is nog steeds een groot probleem. Dat blijkt wel uit de ophef die het pestprogramma Project P van RTL veroorzaakte. En ook KRO en BNN besteedde deze week aandacht aan het onderwerp met het programma Dag tegen Pesten.

Bovendien blijkt uit onderzoek van KRO en BNN, uitgevoerd door Motivaction, dat 22 procent van de Nederlandse jongeren slachtoffer is van cyberpesten.

Dat is veel, vindt psycholoog en pestdeskundige Bob van der Meer. Volgens hem bleek uit eerdere cijfers namelijk dat vier procent van de Nederlandse jongeren online gepest werd. Dat aantal is inmiddels dus gestegen tot 22 procent.

Toch is het vrij logisch dat steeds meer jongeren in aanraking komen met cyberpesten, vindt de pestdeskundige. "Internet is een middel van deze tijd. Het is aantrekkelijk om internet als pestmiddel te gebruiken, omdat vrijwel elke jongere er vertrouwd mee is. Bovendien kun je er gemakkelijk anoniem zijn." 

Naaktfoto's

Maar wanneer valt iets onder de categorie cyberpesten? Dat is moeilijk te benoemen, omdat het niet iets specifieks is, aldus Van der Meer. Toch zijn er volgens hem een aantal criteria: bij cyberpesten kun je denken aan geestelijk geweld, zoals schelden, en seksueel geweld, zoals het doorsturen van naaktfoto's. Daarnaast moet het structureel gebeuren.

"Cyberpesten en pestgedrag op school zijn even erg. Het lastige is dat veel jongeren zowel online als in de klas gepest worden. Op die manier voelen zij zich nergens meer veilig", legt de deskundige uit. Maar omdat het een vrij nieuwe ontwikkeling is, weten veel instellingen en ook scholen niet wat zij er mee aanmoeten.  

Duidelijke regels

Het is de taak van de school om een goed pestbeleid te maken, denkt Van der Meer. Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan: "Scholen moeten duidelijke regels opstellen en aandacht aan cyberpesten besteden tijdens de lessen. Nog beter zou het zijn als scholen en politie gaan samenwerken. Op die manier kunnen ze de pester aangeven bij het politiebureau." Daarnaast moet de ernst van de zaak benadrukt worden: veel jongeren hebben niet door dat cyberpesten een strafbaar feit is.

Er is echter nog een lange weg te gaan, omdat veel scholen van mening zijn dat de online pestpraktijken niet hun probleem zijn. Reden hiervoor is dat het vaak niet onder schooltijd, maar in de vrije tijd van de leerling plaatsvindt. Maar de inhoud van cyberpesten wordt door leerlingen onderling besproken, dus zou het juist een taak van de school moeten zijn, stelt de deskundige. 

Advies

Welk advies kan de pestdeskundige nog meegeven aan jongeren die te maken hebben met cyberpesten? "Print altijd het bewijsmateriaal uit en bespreek de situatie met je ouders."

Het probleem aankaarten binnen de klas heeft volgens hem weinig effect. Dit zou worden gezien als klikgedrag en juist het pestgedrag stimuleren. 

Gepubliceerd op 16 april 2014
ADVERTENTIE
De ultieme examengids voor mensen die echt niet willen slagen

Eindexamens. Die periode waar je al tijden naar uitkijkt (not) en waar je je super goed op hebt voorbereid (ook not). Geen paniek: wij hebben de ultieme survivalgids voor je samengesteld. Met deze tips ga je het (waarschijnlijk niet) redden. Maar ze zijn wel leuk. 

Bekijk de tips

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.