Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

PWS-experiment: weekje strengchristelijk

PWS-experiment: weekje strengchristelijk

Een profielwerkstuk over de Tweede Wereldoorlog of de economische crisis, dat kán natuurlijk origineler. Dat vonden ook Tanja en Emmy. Ze kozen een ander onderwerp en gingen vijf dagen bij een gereformeerd gezin wonen.

Ze gingen naar de gereformeerde school, naar de kerk en schreven hun profielwerkstuk over deze ervaring. Klopten hun vooroordelen en hoe ziet zo'n strengchristelijk leven er eigenlijk uit?Refomeisjes dragen rokken. Elke dag."vast heel saai," dachten Tanja en Emmy van tevoren. Veel ongelovigen zouden het inderdaad behoorlijk saai vinden: "Het wisselt per gelovige, maar de meeste mogen bijvoorbeeld niet uitgaan," vertellen ze. "Ook mogen ze bepaalde muziek niet luisteren, de meeste tv-programma’s zijn ook niet toegestaan en samenwonen mag niet voor het trouwen." Laat staan seks voor het huwelijk.

'Jeetje' mag niet

Al op de eerste dag bleek dat zij niet alleen anders naar gereformeerden kijken, maar dat zij ook anders bekeken werden door hen. "Ze vonden het heel raar dat wij nergens in geloven," leggen de meiden uit. “We kregen ook meteen te horen dat wie niet in God gelooft in de hel komt. Dan sta je wel even met een mond vol tanden."

Ook werden ze met hun neus op hun woorden gedrukt: niet alleen 'godverdomme' en 'Jezus' waren uit den boze, maar ook vloeken als 'jeetje,' 'tjee,' en 'gossie' vond men te ver gaan.

Rechts Emmy en Tanja, links twee schoolgenootjes.Op school

De lessen zelf waren vergelijkbaar, op het bidden op school en vakken als aardrijkskunde en godsdienst na. Dat godsdienst anders wordt gegeven is logisch, maar aardrijkskunde? "Ze moeten dingen leren voor hun eindexamen die ze niet geloven, bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis van de aarde," leggen Emmy en Tanja mij uit. Voor hen is dat net zo vreemd als wanneer onze aardrijkskundeleraar zou beginnen over God in plaats van de Big Bang.

"Zij geloven namelijk écht in god,” ontdekten ze. Ze denken dus niet dat God bestaat, maar ze weten het. Dat verklaart dat het vele bidden, de vele kerkbezoeken en het sobere leven prima vol te houden is. Maar vergis je niet: "tv-programma’s zonder seks, overspel en vloeken worden gewoon teruggekeken op het internet en ze zitten bijna allemaal op sociale media.”

In de kerk

En die kerkbezoeken, zijn die inderdaad zo saai als het lijkt? "Echt leuk was het niet nee," vonden Emmy en Tanja. Ze waren naar twee kerken gegaan: een hele grote waar zo’n 2500 mensen in kunnen en een veel kleinere kerk. "In die kleine kerk wist de dominee ook dat wij in de kerk zaten en heeft hij de dienst daarop aangepast. Dat was wel leuk!"

Emmy en Tanja met hun gezin-voor-een-week.Oké, maar na schooltijd blijft er nog iets over. Iets waar geen scholierenleven zonder kan: de avond. De meeste gereformeerden gaan niet uit, mogen zich niet lamzuipen (wel alcohol, maar met mate), maar ze moeten toch íets doen voor het slapengaan? "In het weekend is er om de week de jongerenvereniging. Eerst wordt gebeden en gediscussieerd over God, daarna gaan ze spellen spelen." Geen bordspellen, maar van die grote spellen voor in een groep, zeg maar. Ook zijn de meiden op een zaterdagavond naar een lezing gegaan: over waarom de duivel in de popmuziek zit.

Verder kijken

Zo namen Emmy en Tanja een kijkje in de sober lijkende rokjeswereld, maar keken ze verder dan dat rokje en de gevouwen handen. Ze snappen nu hoe er in God geloofd wordt, kennen jongeren die, zoals elke puber, internet en sociale media omarmen (er staat niets over in de Bijbel natuurlijk). En hoe bijzonder is het om voor je profielwerkstuk met een groepje gereformeerde leeftijdsgenoten in de kebabzaak te gaan chillen?

Ben je benieuwd hoe het profielwerkstuk geworden is? Je kunt 'm hier bekijken!

voeg reactie toe

4594

reacties

Superstoer van deze meiden. Volgens mij echt honderd keer leuker dan zo'n saaie literatuurstudie.
door Kim (reageren) op 3 mei 2012 om 8:49
“We kregen ook meteen te horen dat wie niet in God gelooft in de hel komt. Dan sta je wel even met een mond vol tanden." Dat is natuurlijk niet waar, volgens de Bijbel dan. Altijd jammer toch, die gelovigen. Als je dan zo'n sprookje leest, lees het dan goed.
door GezondVerstand (reageren) op 3 mei 2012 om 11:29
Dat lijkt me echt zo moeilijk! Ik ben atheist en mijn favoriete artiest is Jimi Hendrix. En niet eens jeetje mogen zeggrn?! Wat zeggen ze dan? Wat mogen ze wel zeggen, uberhaupt?! Maar deze meiden verdienen een applaus.
door DAH (reageren) op 3 mei 2012 om 17:22
Ik ben trouwens ook redelijk pro homoseksualiteit en seks voor het huwelijk enzo
door DAH (reageren) op 3 mei 2012 om 17:41
goed gedaan btw probeert die jongen daar op die onderste foto een trollface na te doen?
door wouterwol (reageren) op 18 augustus 2012 om 23:36
Wat eenzijdig. Niet iedereen is dat. Ik zit op zo'n school, ga naar de kerk maar dat is niet alles. Ik ben een echte New-Age christen, geloof in goede en slechte energie en ben verslaafd aan trance muziek. Ik vind alle geloven interessant, hoewel ik geloof dat Jezus Christus de enige weg is naar God. Vat dit niet zo op. Ik heb een hekel aan mensen die zo diep in hun denkpatroon zitten dat ze nergens anders meer voor open staan. SGP stemmen? Vergeet het maar. Dit is niet 1340, homo's zijn ook mensen en filosofisch vind ik 'heidense' Aziatische culturen uitermate interessant. Ik geloof op een of andere manier in het goede dat in ieder mens zit. Slechte daden zijn volgens Socrates ook het gevolg van dom gedrag dat ontstaat wanneer men zich onverstandig gedraagt, en dus meer moet nadenken voordat men iets doet, zodat het goede altijd kan worden nagevolgd. De dood is echter niet het einde, ik geloof in hemel en hel, ik ben bloedserieus over mijn geloof en ik ben op ieder moment bereid met iedere atheïst die hier surft een filosofisch gesprek aan te knopen. Neem mij dan a.u.b. serieus, en schuif denkwijzen niet aan de kant. Dit zou ik openbaar niet willen vertellen, omdat ik denk dat mensen mijn denken dan aan de kant schuiven. Heb respect voor iedereen.
door Joris (reageren) op 12 december 2012 om 14:24
De Bijbel is geen sprookje. Integendeel. Het is een van de meest wetenschappelijke en filosofische boeken die ooit op aarde zijn geschreven en er ooit zullen zijn. Hij beschrijft o.a. de wetenschappelijke bestrijding van ziektes en de voorwaarden voor een hygiënisch leven en geestelijk welzijn. Daarnaast blijkt hij een zeer diepe natuurwetenschappelijke visie te hebben en wijsheden te bevatten die zelfs een nog grotere inhoud blijken te hebben dan altijd is verondersteld. Ik ben bloedserieus over mijn geloof en ik ben bereid op íeder moment met íedere niet-gelovige hier een filosofisch, wetenschappelijk gesprek aan te knopen over het bestaan van God. Ik weet dat God bestaat. Onderzoek je eigen geest. Denk je nu echt dat er niet meer is dan wat je zelf denkt en waar je zelf bij stil staat? Dat kun je nooit met zekerheid zeggen! Wellicht weet je alleen over het bestaan van je eigen psyche, doordat je je vast kunt klampen en René Descartes' visie over de zekerheid van het eigen bestaan. Mensen weten niets, maar denken iets te weten. Wees niet onverstandig. Zelfs theoretische fysici, natuurkundigen die op diepgaande manier uitzoeken wat de ultieme oorzaken zijn voor het ontstaan van het universum en alles wat daarbuiten is, zijn vaak zeer religieus en geloven in het para-fysische, het laatste wat ze doen is dus het bestaan van God ontkennen. Er moet een schepper zijn om een 'super-computer' waarmee de wereld is geprogrammeerd te laten werken, en het blijkt dat op atomische schaal quarks functioneren alsof er iets goddelijks achter zit, of op zijn minst iets zeer (met de nadruk op ZEER) uitzonderlijks. Sommigen denken dat dit te maken heeft met de zogenaamde snaar-theorie, die het bestaan van parallelle universa verklaart.
door Joris (reageren) op 12 december 2012 om 15:11
Dus Gezondverstand, jouw naam is eigenlijk het tegenovergestelde van een pleonasme en volgens mij ben je een ware leugen, als je in ieder geval snapt wat ik bedoel. Bewijs je 'geloof', kom een kopje koffie drinken, of kwets mensen anders niet met iets wat je absoluut niet kunt bewijzen. De Bijbel is een onuitputtelijke bron van inspiratie en is voor miljarden mensen een leefwijze en een belofte voor eeuwig welzijn.
door Joris (reageren) op 12 december 2012 om 15:16
Steeds meer mensen komen erachter dat er wel degelijk meer is dan we met onze eigen ogen kunnen zien. Iedereen kan in contact komen met iets goddelijks, denken sommigen. Niemand blijkt bovendien bewijzen te hebben om de stelling van christenen dat de Bijbel waar is te ontkrachten. Iedereen hier kan dus niet anders doen dan speculeren over het bestaan van een God. Er zijn zeer geloofwaardige aanwijzingen gevonden in andere culturen dat God bestaat en de Bijbel 100 procent waar is, wat ik aan kan tonen. Zonder de wetten van Mozes had een groot deel van de mensheid niet meer bestaan. Als er een God is, dan is het wel die van het Christendom. Een uiterst interessante theorie is dat de simpelste oplossing voor een (in dit geval HET) probleem meestal de juiste is. God wil mensen bewaren voor de dood, en daarom heeft hij Christus gestuurd zodat we weer met hem in contact kunnen komen. Als God bestaat, dan zorgt hij ervoor dat Hij mensen bereikt in het diepste van hun geest en hun verstand uitschakelt. Zelfs het grootste ongeloof kan volgens christenen worden gebroken. Het Christendom borduurt als enige van de 3 primaire monotheïstische Godsdiensten, waarvan de Islam en het Jodendom de andere twee zijn, voort op de eeuwenoude, zeer wetenschappelijke, briljante theorieën uit de boeken van het Oude Testament.
door Joris (reageren) op 12 december 2012 om 15:17
Zelfs het grootste ongeloof kan volgens christenen worden gebroken. Het Christendom borduurt als enige van de 3 primaire monotheïstische Godsdiensten, waarvan de Islam en het Jodendom de andere twee zijn, voort op de eeuwenoude, zeer wetenschappelijke, briljante theorieën uit de boeken van het Oude Testament. Die zeer vooruitstrevende medische wetten voor lichamelijk welzijn en talloze andere zaken wat betreft een gezonde geest, lijken zo te zijn geschreven dat er in die tijd, rond 1500 v. Chr., net zo over werd gedacht als wij nu over de wereld zoals die in het jaar 4000 zou kunnen bestaan, denken. Er zijn nog talloze andere bewijzen voor de waarheid van de Bijbel. Alles is vervuld, Christus is gekomen, hij heeft ons verlost, dat is wat ik geloof, en heb dan ook respect voor mij. De Islam wordt door vele christenen gezien als een slappe kopie van de Bijbel, een stelling die niet op niets is gebaseerd. Dit zou je niet kunnen zeggen, aangezien je Moslims daarmee kwetst, maar als Christen vind ik het op zijn minst 'reiner Quatsch' dat een koopman uit Arabië, die naar MIJN MENING een zeer slap stuk literatuur schreef dat wij nu kennen als le Islam, een voortreffelijk stukje onzin, de toegang tot God heeft kunnen wijzen. Ik ben bloedserieus en hoe onwetenschappelijk u hier schrijft, laat al duidelijk zien dat er op zijn minst geen bewijzen worden aangedragen voor le Oerknal.
door Joris (reageren) op 12 december 2012 om 15:18