Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Antwoorden van de eetstoornisdeskundige

Antwoorden van de eetstoornisdeskundige

Door Roos

Mag het een onsje minder zijn? Woensdag 8 februari beantwoordde een deskundige van 99gram.nl in onze chatbox al jullie vragen over eten, eetstoornissen en afvallen.

"Wat is een gezond gewicht?", was een van de meestgestelde vragen. Dat check je dus met een BMI-meter. Maar ook eetstoornissen zoals anorexia waren een hot topic. Wist je bijvoorbeeld dat anorexia voor een deel erfelijk kan zijn? 

Onze gastblogger en anorexiapatiënt Hidde dook ook even op in de chat. Hij vulde de adviezen van de deskundige aan met zijn eigen ervaringen. 

Chat gemist?

Heb je de chat van 8 februari moeten missen? Lees dan hieronder de chatlog nog eens rustig na. Blijf ook Hidde volgen via zijn blog over de strijd voor de kilo's. Vrijdag 18 februari verschijnt zijn nieuwe column op Scholieren.com.

Chatlog

Zodra deskundige Frouke inlogt, gaan we deze chat moderen zodat ze alle eten-/afvallen-/eetstoornisvragen rustig kan beantwoorden. Antwoorden over natuur- en scheikunde heeft ze dus niet!

Kim heb je al veel vragen, loverx?
anonieeem: wel handig zo'n chat over dit onderwerp haha
Kim kennen jullie de columns van onze gastblogger en anorexiapatiënt Hidde al?
Kim http://www.scholieren.com/artikel/1955/hongerwinter-van-een-anorexiajongen

loverx: als je veel poept, val je dan af?
Gast_1501: nee
loverx: balen
Gast_1501: denk 't niet
loverx: had gehoopt van wel
loverx: one o clock

blabla_8930: :P hardlopen helpt toch het best tegen overgewicht
loverx: ik ben niet echt dik ofzo
meisje_1374: iedereen pest mij dat ik dik ben
meisje_1374: ligt er ook aan hoe lang je bent
xfaith: Ik kom vandaag toevallig terug van een intake...
anonieeem: wat voor intake?
xfaith: bij de psycholoog, kinderarts en diëtist

Eetstoornisdeskundige Frouke van 99gram.nl kan elk moment inloggen. Vanaf dan kun je haar al je vragen stellen! We gaan de chat dan modereren, zodat ze rustig de tijd heeft om alle vragen te beantwoorden.

 De eetstoornisdeskundige is zojuist gearriveerd. Welkom!

99gram: He Hallo!
loverx: hallo !
anonieeem: hallo!
Kenza_8089: Hi!
99gram: dank je
xfaith: Hallo :)
blabla_8930: :P hardlopen helpt toch het best tegen overgewicht en helpt om af te vallen?
Kim vanaf nu gaat de moderatie aan, zodat de deskundige alle tijd heeft om jullie vragen te beantwoorden. heel veel plezier!
x_loveya: daar kweek je toch juist spieren mee? :$
Kenza_8089: Gezond eten en sporten, meer kan je niet doen
Kenza_8089: Spieren zijn goed
loverx: ik ben ongeveer 1.70 lang en 60 kilo weeg ik , is dat goed?
Kenza_8089: Ja
99gram: LoverX, Je kunt dat bekijken op onze site ik stuur je zo het linkje naar de BMI meter.
99gram: http://www.99gram.nl/bmi-meter/

anonieeem: Frouke, mijn beste vriendin heeft anorexia voor al heel wat jaartjes. & ik heb Leontien van Moorsel al voor haar ingeschakeld maar ze gaat nu wel ietsjes vooruit. Heeft u nog tips hoe ik haar het beste kan helpen?
99gram: Anonieeem, wat vervelend voor je vriendin en ook lastig voor jou.
99gram: Maar wat goed dat je Leontien hebt gevraagd! Het is best lastig daar 1,2,3 antwoord op te geven, als je wil kun je daarvoor een x op onze chat komen, dan kunnen we er dieper op in gaan, oke?
anonieeem: en die chat is op jullie site? van welke tijden?
Simon: • Maandag tot en met vrijdag van 16.00 uur tot 18.00 uur • Maandag, dinsdag en donderdag van 19.00 uur tot 21.00 uur Op maandagmiddag kun je chatten met onze diëtist.
Simon: http://www.99gram.nl/chat/

Simon: hoe lang bestaat anorexia al? hadden ze daar vroeger in de oudheid ook al last van? en is het meer of minder geworden de afgelopen 20/30 jaar? zijn daar cijfers over?
99gram: Simon, Ik heb daar zo geen cijfers voor. Als je dat echt wil weten wil ik je wel helpen. Je kunt dan het beste een mail sturen naar vraag@99gram.nl. Maar de ziekte bestaat al heel lang, ook vroeger al. Of het toeneemt is lastig te zeggen omdat we het steeds meer in beeld krijgen.
Simon: 99gram: oké, bedankt.

Frouke van 99gram.nl is druk bezig om alle vragen te beantwoorden. Even geduld dus, ook die van jou komt aan de beurt!

blabla_8930: hardlopen helpt toch het best tegen overgewicht en helpt om af te vallen
99gram: Blabla_8930, Ja zeker helpt dat! Als echt wil afvallen kun je op de site kijken voor tips.
99gram: blabla, http://www.99gram.nl/gewicht/over-afvallen/
blabla_8930: :P bedankt 99 gram ik heb een normaal gewicht gelukkig
99gram: blabla, Fijn! gewoon gezond blijven dus!
blabla_8930: zal ik doen 99gram

xfaith: Ik had een vraag.. ik ben zojuist teruggekomen van een intake gesprek voor anorexia/boulimia. Maar ik voel me vreselijk.. ik kan niet eten... nu heeft de dokter tegen mij gezegd dat ik niet afval op de manier ik nu eet.. is dat zo? ik eet ‘s ochtends 2 crackers, 's middags niets, en 's avonds eet ik mijn avondeten, maar dat gaat er weer uit... Als ik nu 's middags eet... is dat echt beter? ik durf het niet aan te nemen. Heeft u verder nog tips hoe ik met eetstoornis om kan gaan? want ik wil het allemaal wel heel graag anders..
99gram: xfaith, wat goed dat je met deze vraag komt! Ik kan me voorstellen dat je zorgen maakt. Het is lastig in 1 antwoord te zeggen hoe je je eetproblemen aan kunt pakken en of je af zult vallen. Bij iedereen is dat anders. Maar het uitspugen van je eten en maaltijden overslaan is wel heel slecht voor je. Ik zou je willen uitnodigen om eens op de chat te komen op onze site.http://www.99gram.nl/chat/
xfaith: Bedankt :)
99gram: xfaith, Graag gedaan, kom je een x chatten?
xfaith: Ik kom graag een keertje chatten, 99gram :)

Kim ik ken een hoop meisjes die switchen van gewone frisdrank naar cola light, fanta light etc. als ze af willen vallen. maar is al die aspartaam nou echt zo slecht voor je? of valt dat wel mee?
99gram: Kim, Dat klopt wat je zegt, aspertaam is niet gezond. maar het hangt er wel vanaf hoeveel frisdrank je dan drinkt.
Kim 2 blikjes cola light per dag?
Hups: Light is niet per se aspartaam. En aspartaam is pas kankerverwekkend in grotere hoeveelheden, zoals alles in het leven..?
99gram: Hups, bedankt voor je aanvulling!

Hidde_3924: Hallo!
99gram: Hidde, Hallo

Kim stel: je denkt dat een vriend(in) van je anorexia heeft. wat kun je dan het beste doen om hem/haar te helpen?
99gram: Kim, Goede vraag! Wat heb je tot nu toe geprobeerd?
Kim niets
99gram: Kim, Oke. Je zou het aan haar kunnen vragen of ze dit herkent. Of haar kunnen vertellen dat je je zorgen maakt. Dan zou je bijvoorbeeld samen onze site kunnen bekijken of een andere als proud2beme.
xfaith: @Kim mijn toenmalige vriendje kwam erachter. ik wilde dat hij niets vertelde. dat heeft hij ook gedaan en daar ben ik hem erg dankbaar voor! als iemand het mijn ouders moest vertellen, ben ik dat wel zei ik. Het was niet de bedoeling om het te zeggen, maar het moment was daar om het te vertellen... Je kunt beter lief voor haar zijn. Wordt het extreem ga met haar praten. Maar stap niet naar anderen voordat je met haar hebt gepraat. Ik wil(de) ook niet stoppen, en had het mijn ex-vriendje (wat nu een hele goede vriend is) heel kwalijk genomen als hij had ingegrepen en had het misschien onze vriendschap gekost....
Kim oke, bedankt!

annemieke_1072: Is anorexia erfelijk?
Hidde_3924: Ik heb gehoord dat Anorexia inderdaad erfelijk kan zijn! http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20010613/teksten/bin.anorexia.patienten.kans.html
99gram: Annemieke, goede vraag! Het is deels erfelijk Er zijn elementen die je extra kwetsbaar maken om anorexia te ontwikkelen, die erfelijk zijn: bijvoorbeeld perfectionisme, laagzelfbeeld, afwijkend lichaamsbeeld.

Kenza_8089: 99gram, zijn er ook instanties waar je heen kan gaan als je je eetstoornis hebt aangepakt en weer normaal eet, en als je een gezonde relatie met eten aan het opbouwen bent?
Hidde_3924: Stichting ZieZo heeft nazorggroepen waar je terecht kan: http://www.ziezo.eu/Ziezo_C01/default.asp?comid=274&modid=942&itemid=0&time=-1
99gram: Kenza,
99gram: Kenza, Je zou kunnen kijken of ziezo iets voor je is, dat is een organisatie die werkt met ervaringsdeskundigen.
99gram: Oh, hidde, we zitten op 1 lijn!
Kenza_8089: Ziezo lijkt me wel wat, alleen het is niet echt in de buurt. Weet je misschien iets in Amsterdam?
99gram: Kenza, Ai jammer dat ze niet bij je in de buurt zitten. Hou het in nde gaten want ik weet dat ze steeds uitbreiden met inloop huizen. Als je wil dat we dat voor je uitzoeken stuur dan even een mail naar vraag@99gram.nl.
Hidde_3924: @Kenza, Novarum in Amstelveen (dat ligt toch bij Amsterdam? :$) heeft ook nazorggroepen: http://www.novarum.nl/behandelingen-en-cursussen/anorexia/nazorg-anorexia

annemieke_1072: huh een laag zelfbeeld is toch niet erfelijk?
99gram: Annemiek, Er is nog heel veel niet echt wetenschappelijk bewezen over eetstoornissen. Als je er echt cijfers over zou willen hebben kan ik dat wel voor je uitzoeken. Zou je dan een mail willen sturen naar vraag@99gram.nl?
Hidde_3924: Ik weet niet precies of een laag zelfbeeld erfelijk is, maar het kan natuurlijk ook door invloeden uit je omgeving komen (als bijvoorbeeld een van je ouders een erg laag zelfbeeld heeft).
 

Simon: ik zag laatst '24 uur met..' die kunstenaarstweeling met anorexia. 1 van de tweeling had last van een rugverzakking of iets dergelijks als gevolg van haar jarenlange anorexia. komt dit veel voor? hoe komt dat?
99gram: Ik heb die uitzending inderdaad ook gezien. Ik weet niet precies of de rugverzakking kwam door de eetstoornis. Die tweeling is echt een extreem voorbeeld, zij hebben meer dan 20 jaar extreem slecht voor hun lijf gezorgd.
Hidde_3924: Simon, volgens mij komt zo'n rugverzakking door botontkalking, wat bejaarden ook vaak hebben ha ha.
Simon: dat ze extreem zijn was me ook duidelijk ja. mijn hemel.
99gram: Botontkalking is idd een gevolg van anorexia.

Vowel: Niet om het één of het ander hoor, maar dit komt allemaal een beetje amateuristisch over. En dan heb ik het niet alleen over de vreselijke spelfouten, maar jezus. Als je iedereen alleen maar blijft doorverwijzen naar een site, waarom laat je die chat dan niet zitten en maak je niet gewoon een reclamebanner? En sinds wanneer is een "laagzelfbeeld [sic] erfelijk [sic]?"
99gram: Vowel, Zo dat is een duidelijk reactie. Ik zal letten op mijn type fouten, bedankt!

Kritische opmerkingen zijn welkom, zolang het respectvol blijft. :)

99gram: Vowel, jammer dat ik amateuristisch over kom, dat is zeker niet de bedoeling! Het is wel de bedoeling iedereen verder te helpen, ook als ik niet direct een antwoord op de vraag weet. 

annemieke_1072: wat kunnen nog meer gevolgen zijn van anorexia?
Hidde_3924: @Annemieke langzame hartslag, lage bloeddruk, vermoeidheid.... Plaatje :) : http://bit.ly/yl8cJ7
annemieke_1072: thnx hidde!
99gram: Annemieke, Er zijn veel gevolgen te noemen, haar uitval, droge huid/ nagels, groeistoornis, uitblijven van de menstruatie en onvruchtbaarheid.

Je kunt hier tot 18 uur terecht om al je vragen over eten, afvallen, eetstoornissen e.d. aan deskundige Frouke te stellen.

Lassje en anderen: Frouke is druk bezig met het beantwoorden van alle vragen. Een moment geduld dus, ook die van jou komt aan bod!

lassje: is er iemand die mij hier kan helpen?
99gram: Lassje, ja hoor wat is je vraag?
lassje: wanneer wordt er gesproken over anorexia?
99gram: Lassje, er zijn een aantal criteria anorexia net als bij ander ziekte. Deze staan beschreven in de DSM dat is zeg maar het medisch handboek voor artsen. Je kunt het ook wel vinden op http://home.wanadoo.nl/~ruudzonneveld/DSM/DSM-IV_files/_257Eproust/asi-12.html

annemieke_1072: en als je anorexia dan weer over is, blijven die gevolgen dan nog steeds of wordt je lichaam langzaamaan weer normaal?
99gram: Annemieke,
Hidde_3924: Annemieke, ik heb zelf anorexia maar eet nu weer redelijk normaal. De meeste lichamelijke problemen zijn nu over.
99gram: Annemieke, dat is erg afhankelijk van een aantal dingen, op welke leeftijd de eetstoornis heeft gespeeld, hoe lang het geduurd heeft, de mate van de eetstoornis.
Hups: Het ligt eraan hoeveel schade er is aangericht, of alles weer normaal wordt. @annemieke
Hidde_3924: Dus ja, ze verdwijnen. Wel kan het natuurlijk voorkomen dat je bijvoorbeeld blijven last hebt van je maag (vanwege langdurig laxeren).
99gram: Hidde, door laxeren beschadig je eigenlijk meer de darmen.
99gram: Annemieke, Meestal merk je zelf wel waar je nu nog last van hebt. Grootste risico's zijn verminderde groei, botontkalking en onvruchtbaarheid. Als je je zorgen maakt kun je er eens met je huisarts over gaan praten.

jantien_4060: wat is de grootste misvatting over anorexia of boulimia?
Kim Jantien had nog een goeie vraag: wat is de grootste misvatting over anorexia of boulimia?
99gram: Nu de misvattingen...
99gram: Ik denk dat veel mensen onderschatten hoe erg de ziekte is, en dat het geen aandachttrekkerij is. Wat denken jullie?
lassje: mee eens heb zelf ook anorexia
Hups: de grootste misvatting over boulimia is dat het sowieso over braken gaat.
99gram: Hups, dat klopt hoeft niet altijd zo te zijn.

Daantjer: Is dit alleen over anorexia ofzo?
Kim Daantjer: niet alleen over anorexia, alle vragen over eten, afvallen en gewicht mag je stellen!

TopDrop: Hoe ernstig is het om anorexia te hebben? Blijf je daar voor altijd last van hebben, of ben je er na een tijdje weer vanaf? Nou snap ik dat het per geval verschilt, maar gemiddeld gesproken?
99gram: Topdrop, Het is erg lastig om er vanaf te komen. Daar is vaak intensieve behandeling voor nodig.
Hidde_3924: @TopDrop: dat verschilt enorm per persoon. Sommige komen er nooit vanaf (LES, Langdurige Eetstoornis) en sommige wel.
lana_8668: ik hoop dat ik er vanaf kom, brr ik vind bijna 5 jaar lang genoeg geweest

Lana_8668: Hidde, ben jij DE Hidde ;)
Hidde_3924: Ik ben inderdaad de Hidde ha ha.
Kim Even reclame maken voor Hidde's steengoeie gastblogs tot nu toe: http://www.scholieren.com/archief?auteur=hidde volgende week vrijdag verschijnt de derde!
lana_8668: Leuk zeg dat jij er bent!


lana_8668:
hoe is het met je?
lana_8668: anorexia mensen hebben geloof ik 40% kans op volledig herstel en nog 20% daarbij om er ongeveer vanaf te komen.
Hidde_3924: @Lana hier alles goed :)
lana_8668: mooi zo, hidde!
99gram: Lana, succes, ik hoop voor je dat het je lukt!

Daantjer: Ja, ik heb een 'klein buikje' weten te ontwikkelen. Is diëten wel een gezonde manier om er van af te komen of zijn er andere 'makkelijke' opties?
99gram: Daantjer, afvallen op een lichaamsdeel is lastig. Diëten is niet altijd gezond en als het wel gezond is zorgt het voor een gewichtsverlies over je hele lijf.

lassje: hoe kan je het honger gevoel kwijt raken.
99gram: Lassje, daar is eigenlijk maar 1 manier voor eten, sorry.

Simon: bedankt voor je komst Frouke, ik moet er van tussen. doe de groeten aan Bernadette van me.
Simon: (ik ben de hoofdredacteur van deze prachtige site).
Simon: doei!
99gram: Simon, doei!

De deskundige Frouke is nog tien minuten in deze chat. Stel gerust al je vragen over eten, eetstoornissen en afvallen. We modereren de chat, zodat Frouke rustig de tijd heeft om één voor één alle vragen te beantwoorden!

 lana_8668: 99gram, hoeveel moet je eten, wat is normaal en gezond?
Hidde_3924: @Lana: op Proud2Bme (www.proud2bme.nl) kun je voedingslijsten vinden die normaal en gezond zijn (en ook voedingslijsten om aan te komen).
99gram: Lana, ongeveer 3 hoofdmaaltijden en 2-3 tussendoortjes.
lana_8668: thanks!
99gram: Hidde/ Lana, Je kunt ook heel goed op de site van het voedingscentrum kijken.
lana_8668: okee, bedankt voor de sites! ik moet nu helaas eten. doeg!
99gram: @lana, doei!
Hidde_3924: @Lana eet smakelijk!

ouioui: ik zou graag wat gezonder eten, ik eet heel graag koekjes en ik wil er vanaf, hebben jullie tips ?
99gram: ouioui, je zou de koekje kunnen vervangen voor gezondere dingen als fruit.
ouioui: ja, ik zal het proberen, dankje!
Hidde_3924: @Ouioui: de beste manier om gezonder te eten en van koekjes af te blijven is zorgen dat je geen honger hebt. Probeer, zoals 99gram al zei, ongeveer 3 hoofdmaaltijden en 2-3 tussendoortjes te eten. Vaak heb je dan geen trek in bijvoorbeeld koekjes meer.
ouioui: ok, dankje hidde!

TopDrop: Kun je anorexia zien als een vorm van verslaving? Is het bijvoorbeeld zo dat mensen die gevoelig zijn voor verslavingen relatief vaker anorexia hebben dan mensen met een gemiddelde gevoeligheid voor verslavingen?
Hidde_3924: @TopDrop: anorexia zou je inderdaad kunnen zien als een verslaving aan niet/weinig eten.
99gram: Topdrop, Het is vaak een overmatige behoefte aan controle, op het dwangmatige af.

Er staan momenteel superveel vragen in de wacht, maar Frouke doet haar best deze zo snel mogelijk te beantwoorden!

Daantjer: Komt het er dan uiteindelijk op neer dat de enige goede manier om vet kwijt te raken gewoon meer sporten en gezonder eten is?
99gram: Daantjer, Jep! En dan vooral de duursporten.

pietervdbeek: Ik been een jongen van 17 jaar, 1.93 en ik weeg 66 kilo. Dit vind ik te weinig. Ik eet daarentegen gezond en zeker niet weinig. ik eet gewoon brood, drink melk, snack vrij veel (zeker 3x per week een frietje o.i.d.) en ik voetbal 3x in de week. Nu ben ik onzeker en wil ik graag wat dikker worden. Let wel; ik wil niet gespierd worden, dat komt daarna wel!:) wat is gezond eten en zal invloed hebben op mijn "dikte"? alvast bedankt!!
99gram: Pietervdbeek, Wat goed dat je met deze vragen komt. Om je echt een goed antwoord te geven is 1 snelle reactie te kort door de bocht. Ik of een collega zou je wel via de chat/mail verder kunnen helpen. Je kunt daarvoor terecht op onze site 99gram.nl

Er staan veel vragen in de wacht á la "ik weeg 67 kilo en ben 1.70 meter: heb ik een gezond gewicht?". Tip: kijk op 99gram.nl, daar kun je je bmi uitrekenen om te checken of je gewicht inderdaad oké is

Hidde_3924: Eet smakelijk iedereen! Mochten jullie geïnteresseerd zijn in meer informatie/verhalen over anorexia, lees dan mijn blogs op Scholieren.com. Vrijdag 18 februari verschijnt de volgende. http://www.scholieren.com/archief?auteur=hidde

Het is bijna 18 uur, deskundige Frouke zal zo deze chatsessie verlaten. De rest: blijf gerust hangen voor de afterparty om dit soort zaken met je medechatters te bespreken! wie heeft er een laatste vraag voor Frouke?

Yuffertje: Hebben jullie tips om van de chocoladekoekjes af te blijven? Het lukt me namelijk totaal niet en ik eet makkelijk zo'n acht koekjes op een dag achter elkaar op.
99gram: Yuffertje, bedenk waarom je er vanaf wil blijven (motivatie is alles)en bouw het af, bijv in 1 week. bedenk een beloning als het je lukt, bijv. leuk tijdschrift kopen of iets leuks doen met vriendinnen! Succes.

Dat was de laatste vraag, dit is het einde van deze chatsessie. 

Gepubliceerd op 9 februari 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Hoeveel zou je ongeveer afvallen door laxeerpillen per dag?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.