Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wat scholieren vinden van het anti-lhbti-pamflet

Wat scholieren vinden van het anti-lhbti-pamflet

Door Chard

Deze week is het bijna elke dag in het nieuws: de zogenaamde Nashville-verklaring, waarin een groep gelovigen zich uitspreekt tegen homoseksuelen en transgenders. Ik sprak hierover met twee scholieren die zich onder andere inzetten voor homo-emancipatie. Hoe kijken zij naar de verklaring en de reacties daarop?

De vanuit Amerika overgenomen Nashville-verklaring stelt dat 'homoseksuele gevoelens in strijd zijn met de bedoelingen van God' en dat 'homoseksualiteit genezen kan worden'. Dit soort anti-homoteksten zijn helaas niet nieuw, maar het is wel opvallend dat Nederlandse orthodox-protestantse predikanten, voorgangers, universitair docenten en politici deze verklaring hebben ondertekend. Onder hen ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij.

Teleurgesteld

Lieve, hoofdredacteur van de Paarse-vrijdag-krant, was niet zo blij met de zet van deze Nederlandse politicus. "Ik was er in eerste instantie best wel van geschrokken. Niet zo erg van het pamflet zelf, dat was naar mijn idee meer een slecht geschreven flyer, maar meer van de manier waarop Kees van der Staaij erop reageerde."

Omdat Lieve het idee heeft dat we in 2018 grote stappen hebben gemaakt als het gaat om homo-emancipatie, is de teleurstelling groot. "2019 is naar mijn mening dus niet zo heel lekker begonnen wat betreft homo-tolerantie."

Best wel kwaad

Anna, medevoorzitter van de 'Gender and Sexuality Alliance' (GSA), zet zich in voor homo-emancipatie op scholen. Deze actie schoot ook bij haar dan in het verkeerde keelgat: "Toen ik in het nieuws las over de Nashville-verklaring, was ik diep teleurgesteld en best wel kwaad. Honderden christenen uit Nederland ondertekenen een verklaring waarin staat dat homoseksuele gevoelens gedood moeten worden."

Anne snapt niet dat dit ook in ons land nog speelt. "Een hele hoop mensen uit Nederland, ook uit de christelijke gemeenschap, hebben al lang laten zien dat Nederland een tolerant land is voor de lhbti-gemeenschap. Ik hoop dan ook dat iedereen uit deze gemeenschap zich weinig van de verklaring aantrekt." Anne wil daarbij nog een tegengeluid geven: "Iedereen mag zichzelf zijn in Nederland en iedereen is welkom!”

Negatief

Over het algemeen zijn de reacties op het pamflet, net zoals bij de twee scholieren, behoorlijk negatief. Op Twitter spreekt men zich massaal uit tegen de verklaring en op meerdere plekken in het land worden regenboogvlaggen gehesen als steun voor de lhbti'ers. De grootste Nederlandse vlaggendrukkerij moest zelfs extra regenboogvlaggen drukken om te kunnen voldoen aan de vraag. 

Gepubliceerd op 9 januari 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.