Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee

2019 door de ogen van onze bloggers

Kerstbomen staan te fonkelen, Last Christmas wordt grijsgedraaid en de oliebollen worden in het vet gegooid. Dit kan maar een ding betekenen: het is weer het einde van het jaar! Naast heel veel eten en drinken is dit ook een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Ik besloot daarom mijn mede-bloggers te vragen naar hun 2019.

Fay

Wie is jouw persoon van het jaar? 
"Greta Thunberg. Zij heeft in 1 jaar al zoveel bereikt en heel veel mensen heeft overtuigd om zich in te zetten voor een beter klimaat. Ze is ook nog zo jong wat het natuurlijk alleen maar knapper maakt. Ik ben nu trouwens ook vegetariër geworden omdat ze wel duidelijk heeft gemaakt dat dat heel erg helpt voor het klimaat."

Wat is jouw moment van het jaar?
"Het moment dat mij het meest is bijgebleven is toch dat ik naar Frankrijk ging voor drie maanden. Alleen dat is natuurlijk niet één moment, dus dan wordt het denk ik toch dat ik in mijn eentje de stad (Parijs) in ging en dat ik niet verdwaald ben ofzo."

Je meest onnozele moment is...?
"Mijn meest onnozele moment van 2019 was toevallig vorige week. Ik ging samen met mijn zusje een kerstboom kopen. Maar hij moest niet te groot zijn, zeiden mijn ouders. We hadden er één uitgekozen, maar hij zat in een netje duswe gingen er maar gewoon vanuit dat het wel goed was. Hij was iets hoger dan ik me had voorgesteld, maar ik dacht: 'dat kan geen kwaad'. Toen we hem eenmaal thuis uit het netje haalde, bleek hij veel te breed te zijn voor de kamer. Uiteindelijk hebben we hem doormidden gezaagd en nu hebben we gelukkig een perfect formaat kerstboom." 

Goede voornemens? 
"Mijn goede voornemen is om meer complimentjes aan mensen te geven, want ik vind het leuk om ze te krijgen maar ik merk dat ik ze eigenlijk zelf te weinig geef!"

Inze

Wie is jouw persoon van het jaar? 
"Snelle. Aan het begin van het jaar kende niemand hem, terwijl hij nu hit na hit uitbrengt. Hij doet ook mee aan Jachtseizoen. Maar het belangrijkste: hij doorbreekt vooroordelen en het algemene beeld van rappers. Ik denk dat een hoop kinderen die misschien vroeger of nu gepest zijn/worden zijn muziek waarderen, omdat het laat zien hoe ver je kan komen."

Wat is jouw moment van het jaar?
"Als ik aan alle gebeurtenissen uit 2019 terugdenk, springt de 'Chateau Meiland' periode meteen op in mijn gedachten. Overal om me heen hoorde ik: 'wijnen, wijnen, wijnen' of andere iconische uitspraken. Het moment dat ze de Televizierring wonnen is me daarom ook bijgebleven. Onverwachts en spraakmakend: iedereen had het erover." 

Je meest onnozele moment is…? 
"Ik ging laatst sporten. Maar op het moment dat ik in de sportschool aankwam, voelde ik langs mijn been een soort briesje gaan. Ik deed er verder niet veel mee, totdat ik opeens een soort scheurgeluid hoorde. De naad van mijn sportlegging was langs mijn been compleet uitgescheurd. Ik schaamde me dood en ben meteen de sportschool uit gevlucht."

Goede voornemens?
"Echte goede voornemens doe ik niet aan. Je houdt ze namelijk max. een maandje vol waardoor je uiteindelijk alleen maar teleurgesteld in jezelf raakt. Ik stel liever doelen voor mezelf. Zo wil ik in 2020 m’n middelbare school-diploma halen en toegelaten worden bij mijn droomstudie, Tandheelkunde. Daarnaast wil ik gedurende het jaar gewoon leuke dingen doen met vrienden, op vakantie gaan en beginnen aan een superleuke studententijd!"

Marisa

Wie is jouw persoon van het jaar? 
"Ik zou zeggen: Greta Thunberg. Zij is begonnen met de klimaatmars en heeft daarmee wereldwijd mensen geïnspireerd." 

Wat is jouw moment van het jaar?
"Het moment van 2019 dat me het meest is bijgebleven, is dat ik in Hong Kong was en er veel protesten waren. Het was allemaal ineens heel echt en dichtbij, redelijk onheilspellend, omdat iedereen wist dat het kon escaleren." 

Je meest onnozele moment is...?  
"Dat was ergens rond eind mei. Ik had echt geen zin meer in school en deed ook echt niks. Uiteindelijk heb ik het wel gered en zit ik in mijn examenjaar."

Goede voornemens? 
"Mijn goede voornemen is dat ik wat meer discipline moet krijgen - dus niet elke dag om vier uur 's nachts gaan slapen. Verder wil ik wat meer m'n best doen om mezelf te motiveren om dingen te leren, bijvoorbeeld Arabisch, op Duolingo." 


Stach

Wie is jouw persoon van het jaar? 
"Heb ik niet: geen enkel persoon is belangrijk voor me. Ik heb me dit jaar door niemand laten inspireren."

Wat is jouw moment van het jaar?
"Heel recent: de arrestatie van Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland. Eerlijk: mijn nationalistische gevoel ging flink omhoog toen ik hoorde dat ze hem gepakt hadden." 

Je meest onnozele moment is…? 
"Kan ik me niet herinneren." 

Goede voornemens?
"Heb ik niet. Iedereen weet dat je je toch niet aan goede voornemens houdt. Daarnaast ben ik wel blij met mijn leven." 

Marijn

Wie is jouw persoon van het jaar? 
"@mignonnus. Zij maakt stories & posts op instagram over echt álles wat ze tegenkomt en gaat daar dan dieper op in op een manier die ik zelf nooit bedacht zou hebben. Over kunst (ze is zelf kunstenares), over zwarte piet (ze heeft mij daar veel beter over na laten denken en dankzij haar ben ik van standpunt veranderd), over feminisme, validisme etc."  

Wat is jouw moment van het jaar?
"Ik denk dat mijn meest bijgebleven moment een concert van Tessa Violet was. Ik ging hier naartoe met één van mijn beste vriendinnen. (Eigenlijk zijn alle concerten wel mijn favoriete herinneringen van dit jaar)." 

Je meest onnozele moment is…? 
"Het meest onnozele wat ik kan verzinnen is onder de douche stappen terwijl ik nog gewoon op mijn (niet-waterdichte) telefoon aan het scrollen was."

Goede voornemens?
"Aan goede voornemens doe ik niet, vind ik stom. Want het woord zegt eigenlijk al dat het “maar” voornemens zijn en daarnaast begin ik liever direct met iets als ik het bedenk. Wel stel ik ieder jaar doelen op. Voor mij is dat om mijn schermtijd voor onzinnige dingen omlaag te krijgen van 2 uur per dag naar slechts een paar uur per week en wil ik mijn agenda minder druk inplannen."

Julian

Wie is jouw persoon van het jaar? 
"Jochem Myjer. Niet echt van het jaar, maar meer in het algemeen omdat hij een grote inspiratiebron is voor me. De manier waarop hij grappen maakt, in het leven staat en omgaat met bijvoorbeeld zijn ziekte, maakt hem wel een soort van mijn idool."

Wat is jouw moment van het jaar?
"Afgelopen jaar was ik in maart met mijn klas naar Rome, op werkweek. Voor mij was dat een prachtige ervaring waarin ik het een week lang gezellig heb gehad met mijn vrienden en hele mooie dingen gezien heb. Ik denk dat die week dan ook mijn moment van 2019 is. Het heeft veel indruk op me heeft gemaakt en zal me lang bijblijven."

Je meest onnozele moment is…? 
"Onnozele momenten heb ik echt heeeeel erg veel, want ik ben heel onhandig. Een leuke: op Utrecht Centraal per ongeluk het vrouwentoilet inlopen (het is daar echt vet onhandig aangegeven). Dat leverde me een paar starende blikken op." 

Goede voornemens?
"Goede voornemens doe ik niet echt aan, want dan zou ik mezelf alleen maar ernstig teleurstellen." 

Ellis

Wie is jouw persoon van het jaar? 
"Ik denk dan toch Ariana Grande. In 2017/2018 is heeft zij zoveel narigheid meegemaakt met bijvoorbeeld de aanslag in Manchester, en in 2019 heeft ze gewoon een wereldtour afgemaakt ondanks alles. Ik heb daar zoveel respect voor!"

Wat is jouw moment van het jaar?
"Mijn vakantie naar Parijs, Londen en Berlijn, zijn mij heel erg bijgebleven in 2019. Dit omdat het mijn eerste vakanties waren zonder ouders, dus voor een 15/16 jarige was dat best spannend voor het eerst." 

Je meest onnozele moment
"Helemaal brak aankomen op werk. Ik heb regelmatig op vrijdagavond feestjes die dan tot zaterdag 05.00 's ochtends duren. Ik ben al meerdere keren helemaal brak aangekomen bij mijn ochtenddienst bij de jumbo."

Goede voornemens?
"Ik ga in 2020 proberen om meer mezelf te zijn en me wat minder aan te trekken van wat anderen van me denken. Ik zou ook wel wat meer uit mijn comfortzone willen stappen."

Mette

Wie is jouw persoon van het jaar? 
"Heb ik niet echt."

Wat is jouw moment van het jaar?
"Ik heb heel veel leuke momenten gehad dit jaar, maar als ik er één moet kiezen is dat ik deze zomervakantie in Frankrijk was met mijn gezin en dat we vaak de hele dag bij de rivier zaten.  Dit onder het genot van wat zonlicht en worstenbroodjes die mijn vader klaarmaakte." 

Je meest onnozele moment... 
"Mijn domste moment is dat ik fietste naar een vriendin, op de fiets van mijn moeder en ontzettend hard viel. Het stuur van die fiets ging namelijk heel erg trillen als ik zonder handen fietste. Dat wist ik best, maar ik wilde kijken wat er gebeurde. Dus dat stuur begint te trillen en ik vlieg eroverheen met tas en al."

Goede voornemens?
"Mijn goede voornemen is om per dag minstens 1 uur minder op mijn telefoon te zitten. Nu zijn het er nog vier…" 

Melissa

Wie is jouw persoon van het jaar? 
"Weet ik niet zo goed. Maar als ik dan toch zou moeten kiezen, Gretha Thunberg. Al ben ik zelf niet zo bezig met klimaatverandering." 

Wat is jouw moment van het jaar?
"Een belangrijk moment voor mij was in januari, toen ik terugkwam uit Engeland en iedereen hier in Nederland weer zag. Een beetje daaraan verbonden is al het nieuws over brexit. Dat was best wel groot voor mij. De doorvoering daarvan heeft grote effecten op hoe makkelijk ik terug kan gaan naar de plaats waar ik toch een half jaar heb gewoond." 

Je meest onnozele moment... 
"Dat zou ik echt niet weten! Al mijn domme momenten heb ik uit mijn herinneringen gewist."  

Goede voornemens?
"Een goede balans proberen te vinden tussen school en sociaal leven." 

Chard

Wie is jouw persoon van het jaar? 
"Voor mij is Martien Meiland de persoon van het jaar. Dit, omdat ik het waanzinnig knap vind hoe iemand uit het niks zo groot en beroemd kan worden. Ook is hij de inspiratie voor veel memes op instagram." 

Wat is jouw moment van het jaar?
"Mijn favoriete moment van het jaar was denk ik mijn interview met voormalig topturnster en pornoster, Verona van de Leur. Ik vond het eigenlijk heel erg eng om te doen, maar achteraf ben ik heel blij met het interview en ben ik blij dat ik het heb aangedurfd om het te doen."  

Je meest onnozele moment is…? 
"Dat ik bij een fietsenstalling mijn fiets verkeerd geparkeerd had en die fiets vervolgens werd meegenomen. Daarna moest ik een boete betalen van 15 euro."

Goede voornemens?
"Ik heb ieder jaar wel goede voornemens, maar in de praktijk doe ik er altijd vrij weinig mee. Toch hoop ik het komende jaar wat minder bezig te zijn met onzinvideo’s en spelletjes op mijn telefoon en in plaats daarvan wat meer tijd te besteden aan dingen die echt nuttig zijn." 

Gepubliceerd op 28 december 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.