Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kerstversiering...nu al?

Kerstversiering...nu al?

Door Melissa

Elk jaar stellen we ons allemaal weer de vraag waarom er in augustus al pepernoten in de winkel liggen. En is het echt nodig dat de buurvrouw de lichtgevende rendieren nu al in de voortuin zet? (Ik kan toch niet slapen met al dat licht?!) Tja, mensen beginnen steeds eerder met de feestdagen, zelfs veel winkels hebben de decoraties al een paar weken hangen. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Handige strategie

Veel mensen houden van pepernoten. Of het nu augustus is of december: Nederlanders vinden het lekker en dus kopen ze het. Bedrijven hebben dat natuurlijk door. Het is voor hen veel voordeliger om langere tijd de Sint-snacks te verkopen. Bovendien kunnen ze, doordat al dat snoepgoed maar een paar maanden beschikbaar is, een veel hogere prijs vragen. Dit levert forse winst op voor die bedrijven, best slim dus (maar wel wat minder fijn voor onze portemonnee).

Ik ben zelf trouwens ook echt van de pepernoten, chocoladeletters, en alle andere Sint-lekkernijen. Zo erg vind ik het dan ook niet dat ze al in de winkel liggen als de mussen nog van het dak vallen. 

Waarom wachten?

Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw: de feestdagen maken ons blij. Dat komt doordat we houden van traditie: het is iets voorspelbaars. We houden namelijk niet van 'enge' onverwachte situaties en we worden er nostalgisch van.

Die nostalgie werkt als een drug: door te denken aan de 'goede oude tijden' krijgen we blije hormonen in onze hersenen. Je krijgt dus een blij gevoel door überhaupt te denken aan hoe je je voelt tijdens Kerstmis. Door kerstversiering te zien, word je herinnerd aan dat fijne gevoel, dus voel je je gelijk beter.

Mooi

Ik ben zelf een groot fan van het versieren. Als amateur fotograaf-photoshopper-instagrammer-filmmaker-kunstenaar vind ik het heerlijk om kleuren te matchen en alles precies neer te zetten zodat het aesthetically pleasing is. Zodra de lichtjes hangen in het winkelcentrum krijg ik net weer wat meer zin om er naartoe te gaan.

Ik hoor dan om mij heen mensen zeuren dat het alleen maar 'kapitalistische bullshit' is (een letterlijke quote), maar ik vind het gewoon leuk. Ja, het kost wat meer. Ja, er wordt geld aan verdiend. Dat maakt het niet per se iets slechts.

Het kan trouwens helemaal geen kwaad om lekker vroeg je Kerstdecoraties op te zetten. Onderzoek wijst zelfs uit dat mensen die eerder de kerstversiering erbij halen, gelukkiger zijn. Ik vind het zelf ook heerlijk om iedereen zo enthousiast te zien voor de feestdagen. Dus: zullen we voortaan maar alvast in september beginnen met kerst vieren?

Gepubliceerd op 30 november 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

Mooi geschreven! Ik ben het eigenlijk wel met je eens. Zelf maak ik er niet iets groots van, maar ik vind het wel aandoenlijk als bij mij thuis alles versiert wordt.

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.