Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een 10 in Magister: mazzel?

Een 10 in Magister: mazzel?

Door Pim

Ik zou willen dat ik vaker met het probleem van Demi te maken had:

Je haalt een 1 voor een toets, maar twee dagen later kijk je op Magister: daar staat een 10! Foutje van je docent. Heb je nu mazzel, of mag je leraar alsnog het juiste cijfer invoeren?

Wij vragen het aan 't LAKS en de Vlaamse Scholierenkoepel.

In het hectische leven van scholieren is er één baken van rust: het LAKS. Wanneer wij het allemaal even niet meer weten, staan zij klaar met een antwoord.

Ook een vraag? Reageer hieronder, mail of bel het LAKS: info@laks.nl / 020 5244060. Vlaamse scholieren kunnen terecht bij de Vlaamse Scholierenkoepel.

De vraag:

Beste LAKS, 

ik zit met een dilemma: ik heb 2 weken geleden toetsweek gehad en moest voor Frans 600 woordjes leren. Ik had heel hard geleerd, maar haalde toch een 1. Maar toen ik in het cijfersysteem keek, stond er opeens een 10 in voor die toets!  

Nu zit ik met een dilemma: mag mijn docent, als ze hier achterkomt, het cijfer nog veranderen? De herkansing is namelijk over anderhalve week al. Als ze er voor die tijd toevallig achterkomt en het cijfer verandert naar een 1, dan moet ik het toch herkansen en heb ik een probleem.

Wat moet ik doen?! Als ze het cijfer niet meer mag veranderen ga ik de herkansing ook niet meer doen: een 10 haal ik toch nooit! Maar als ze het wel mag veranderen, moet ik gauw beginnen met leren en haar vertellen dat ze een fout heeft gemaakt. 

Help me alsjeblieft,

Demi.

Voor de Belgen: het VSK-antwoord

Beste Demi,

Helaas voor jou mag je lerares het cijfer in het systeem nog wel veranderen. Als je docent op het toetsblaadje een verkeerd cijfer schrijft dan mag ze dat niet meer veranderen. Dan heb je geluk. Maar in het cijfersysteem ligt dat anders. Denk maar na: als ze een te laag cijfer zou invoeren, zou je juist heel graag willen dat het werd veranderd.  

Het beste wat je kan doen is haar toch vertellen dat ze een fout heeft gemaakt, anders kan je docent in blok 4 alsnog erachter komen dat je cijfer niet klopt en sta je misschien een onvoldoende op je eindrapport.

Veel succes met leren,

Het VSK-Team

Voor de Nederlanders: het LAKS-antwoord

Hoi Demi,

Inmiddels weet je waarschijnlijk al wat het antwoord is op je vraag: dan heb je óf een uitstekend gemiddelde voor Frans, óf je hebt duizend strafregels moeten schrijven als "je n’ai pas permi de taire mes mauvaises notes’. Het officiële antwoord is: de school mag de cijfers achteraf veranderen als er blijk is van ongeregeldheden.

Je had een 1 verdiend maar kreeg een 10; dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het lijkt ons slimmer om dat gewoon aan de docent te melden. Je zegt zelf al dat je nooit een 10 haalt voor Frans, dus waarschijnlijk valt het de leraar ook wel op dat je gemiddelde opeens hoger ligt.

Dan hangt het er uiteindelijk maar net van af wat voor persoon je docent is: sommige zullen het er wel kunnen lachen dat je hebt geprobeerd een 10 te verzwijgen, andere zullen not amused zijn. Voordeel: als je haar eerlijk opbiecht dat zij een fout heeft gemaakt, zal ze je in iedere geval om je eerlijkheid waarderen.

Veel succes,

Het LAKS

Gepubliceerd op 20 maart 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Ik ben erg benieuwd wat Demi nou uiteindelijk hebt gedaan. Demi? Ben je daar?

12 jaar geleden

K.

K.





hoi kim ik ben ook heel erg benieuwd maar ben je het met mij eensss???

12 jaar geleden

K.

K.

beste demi, ik vind dat je docent het cijfer niet mag veranderen!!!! het is toch zijn/ haar fout!?

12 jaar geleden

P.

P.

Misschien een compromis?
een 5.5 invullen omdat de lereaar een fout gemaakt had?

12 jaar geleden

:.

:.

ben het met pim eens. slecht cijfer halen. maken zij een fout en dan lees je een 10. ben je blij en volgende les wordt t weer een 1. ik denk dat pim gelijk heeft gewoon een 5 of 5,5 voor maken.

12 jaar geleden

T.

T.

hmm.. lijkt me niet zoo leuk. Maar ik vind dat t gewoon die juf haar probleem is, die heeft het toch verkeerd ingevoerd? Misschien wil ze je wel matsen en een voldoende geven? ook al is dat dan een 6? :-)

12 jaar geleden

L.

L.

hallo!

een tip om de wordjes te leren, is alles invoeren op wrts! helpt bij mij zooo goed. ik haal altijd een 9! maar natuurljk niet een dag van te voren leren maar echt herhalen herhalen! dat is de manier! en als je de woordjes beetje kent kun je bij het herhalen altijd ene muziekje op de achtergrond opzetten als het saai wordt!
ben benieuwd wat je gedaan hebt!

Groetjes,

12 jaar geleden

E.

E.

Gewoon terecht als er een 1 van gemaakt word. De leraar maakt een type foutje dat betekend echt niet dat jij opeens ook een 10 verdient.
Je hebt gewoon een 1 gehaald en meer verdien je niet lijkt me vrij duidelijk. Kortom beter leren volgende keer.

12 jaar geleden

J.

J.

Ik heb dit ook eens gehad voor wiskunde, in magister stond dat ik een 7.9 had, maar dat was eigenlijk een 4.9
Na veel gepraat en overleg met de docent en de afdelingsleider, zijn we tot een compromis gekomen dat het cijfer tot een 6.5 moest worden veranderd.
Ik zou zeggen, overleggen!
Veel succes!

12 jaar geleden

P.

P.

Ik ben Pieter, Hoofd van School atrium. De docent mag niet veranderen. Staat in de algemene wettelijke schoolregels. Geen dank

8 jaar geleden

A.

A.

Hoi Pieter mijn zoon had een 8.0 op Magister voor voca toetsen. Dit is later bijgesteld naar een 6.0. Van bijna de hele klas is dat cijfer gezakt. 1 persoon had een 10 staan en dat is een 7 geworden. Kan dit?

6 jaar geleden

Y.

Y.

welk artikel van welke wet? Dankjewel

6 jaar geleden

E.

E.

hoi demi,

ik zou als ik jou was niet vertellen dat de docent een fout heeft gemaakt maar wel voor de zekerheid leren voor die herkansing mocht ze erachter komen. maar het is natuurlijk jouw keuze!

groetjes van eenanoniempje

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.