Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Laatste boek van Suzanne Vermeer

Laatste boek van Suzanne Vermeer

Door Kim

Schrijfster Suzanne Vermeer bestaat niet meer. Literair niet, maar ook in werkelijkheid niet. Achter het pseudoniem van deze zogenaamd in Barcelona wonende auteur ging de thrillerschrijver Paul Goeken schuil.

Vorige week werd bekend dat deze op Gran Canaria wonende auteur op 48-jarige leeftijd aan kanker is overleden. Zijn (haar) laatste zomerthriller is Bella Italia.

Scholieren.com publiceert iedere maand tien goede uittreksels van boeken die net uit zijn, en wekelijks lichten we er ééntje uit. Zo kan jij eens een ander boek kiezen dan de titels op de vergrijsde literatuurlijst van je docent.

Best verkopende auteur

In 2006 besloot Paul met zijn uitgever Bruna zijn vrouwelijke alter ego te scheppen, en dat heeft 'm geen windeieren gelegd. Als Suzanne Vermeer is hij één van de best verkopende Nederlandse auteurs van dit moment. Zeker op Schiphol, omdat z'n verhalen vaak op vakantie afspelen.

Vlak voor zijn dood kwam Bella Italia weer hoog binnen in de top-tien van veelverkochte boeken, momenteel staat-'ie op de tweede plek in de Bestseller Top 60. "Maar ja, dat hij de bestverkochte is, betekent nog niet dat hij ook de best schrijvende auteur is," zegt onze boekverslagenschrijver Cees.

Lullig verhaaltje

"Ook Bella Italia is een beetje een lullig verhaaltje van hem," vindt hij. De elfjarige Niels wordt in vakantieland Italië geconfronteerd met de moord op een Duits vriendje. De moordenaar  bedreigt hem met de dood en dwingt Niels z'n mond te houden. Terug in Nederland levert dat hem psychische klachten op.

Na verloop van tijd wordt een onschuldig iemand als dader aangewezen. Na een tweede moord moet Niels weer op komen draven in Italië, waar het tot een nieuwe confrontatie met de echte moordenaar komt.

Onvoldoende voor vwo

"Op een bepaald moment had ik het idee dat ik een jeugdboek aan het lezen was," vertelt Cees. "Zo simpel waren de dialogen en zo vergezocht het plot." Een aanrader voor je leeslijst? Niet echt, dus. "Voor een vwo-lijst is dit beslist onvoldoende. Voor de mavo of havo is het wel aanvaardbaar."

Dat zou je dan één puntje voor de moeite opleveren, denkt Cees. Best een hoop voor die 226 pagina's.

Gepubliceerd op 5 juli 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.