Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Brouwers: Bittere bloemen

Brouwers: Bittere bloemen

Door Simon

Jeroen Brouwers´ tiende roman Bittere bloemen draait om de 81-jarige Julius Hammer die met tegenzin een cruise over de Middelandse Zee maakt. Het is misschien wel de laatste roman van de beroemde Vlaamse schrijver.

Scholieren.com publiceert iedere maand tien goede uittreksels van boeken die net uit zijn, en wekelijks lichten we er ééntje uit. Zo kan jij eens een ander boek kiezen dan de titels op de vergrijsde literatuurlijst van je docent.

Julius is ex-rechter, ex-politicus en ex-schrijver en kijkt terug op zijn leven met vrolijk cynisme en opgewekt gekanker. Hij heeft een half jaar geleden een beroerte overleefd en moet van zijn dochter Eva op vakantie.

Op het cruise ship ontmoet hij een vroegere leerling, Pearline. Het eiland Corsica wordt het decor
van enkele gebeurtenissen, die de oude man en de veel jongere vrouw een etmaal in elkaars
gezelschap houden. Hij heeft nog steeds een mooie illusie over de liefde tussen hen, maar op
de filmset op Corsica worden die de grond in geboord.

Boekverslagenschrijver en docent Nederlands Cees van der Pol is van Brouwers: "Bittere bloemen is een roman waarin zoals altijd bij Brouwers veel gebeurtenissen in een andere vorm terugkeren. Het is een zeer literaire roman, waarin de vergankelijkheid van het leven centraal staat. Het is een roman voor de echte genieter. Je moet het verhaal eigenlijk een paar keer lezen om alles door te hebben. Maar zeer de moeite waard en prachtig gebonden uitgegeven: 3 punten."

Gepubliceerd op 2 mei 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.